
Romatoid Artrit Tedavileri
1) Dinlenme Ve Egzersiz
Romatoid artrit hastalığında kaslarınızı sağlıklı ve güçlü tutmak esnekliğe ve hareketliliğe yardımcı olur. Belirtiler şiddetlendiği zaman kaslarınızı dinlendirmek iltihaplanma ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Dengeli bir dinlenme ve egzersiz programı romatoid artrit belirtilerinin azalmasına yardımcı olmalıdır. Belirtiler arttığında daha fazla dinlenin, azaldığında ise daha fazla egzersiz yapın.
2) Fiziksel Terapi Ve Ergoterapi
Fiziksel ya da ergoterapi alanında uzman bir terapist size sorunlarınızı ve belirtilerinizi gözlemler. Daha sonra ağrı ve şişliğinizin inmesini sağlayacak yöntemler ile ortalama yaşam kalitenizi yükseltirler. Ağrıyan eklemlerinizi desteklemek için splint giymenizi önerebilirler. Ya da günlük aktivitelerinizi kolaylaştıracak aletler önerebilirler.
Bu aletler:
- Tutacak
- Uzun saplı kerata
- Ekstra derinliği olan yarı sert ayakkabı tabanı
- Yükseltilmiş klozet
3) İlaçlar
İlaçlar romatoid artrit için neredeyse her zaman ilk tedavi seçeneğidir. Romatoid artrit ilaçlarının 4 büyük ana grubu vardır.
- Steroid olmayan iltihaplanma engelleyici ilaçlar (NSAID)
- Kortikosteroid
- Hastalık modifiye edici antiromatizmal ilaçlar (DMARD)
- Biyolojik ajanlar
5) Ameliyat
Ameliyat romatoid artrit için genellikle son çaredir. İlaç terapilerinin işe yaramaması ya da eklemlerin ciddi oranda hasar görmesi durumunda uygulanır. Romatoid artrit için kullanılan birden fazla ameliyat yöntemi vardır.
6) Eklem Replasmanı Ya Da Artroplasti
Bu ameliyat türünde ekleminizin hasarlı bölümü çıkartılır, gerekirse tamamı ve yerine metal ya da plastikten yapılmış protez takılır. Artroplasti uzun süreli bir çözümdür. Ancak el bileklerinde ve ellerde olduğu gibi bazı eklemler komplekstir ve değiştirilmelerinin maliyeti yüksek olabilir.
7) Tendon Tamiri
Tendonlar kasları kemiklere bağlayarak hareketi sağlayan dokulardır. RA tendonların zarar görmesine hatta kopmasına neden olabilir. Bu ameliyat genellikle elde bulunan tendonların yeniden birleştirilmesi ve zarar gören tendonun tamiri için kullanılır. Bu ameliyat hareketlerin ve fonksiyonların düzelmesini sağlar.
8) Sinovektomi
Bu ameliyat çeşidi ile iltihaplanan sinoviyal doku alınır. Bu doku RA’e yol açan iltihaplanmış eklemi çevreler. Bu dokuyu almak ağrı ve şişkinliği azaltır. Ancak bütün sinoviyal dokunun alınması imkansızdır ve ameliyat sonrasında tekrardan büyüyecektir. Sinovektomi geçici bir çözümdür. Nadir olarak tek başına uygulanır. Genellikle tendon tamiri ve artroskopi ile birlikte yapılır.
9) Eklem Füzyonu Ya Da Artrodez
Eğer eklem değiştirmek bir seçenek değilse doktorunuz eklem füzyonunu tercih edebilir. Bu ameliyat türünde zarar görmüş olan eklem yerinden çıkartılır ve kemikler birbirine kaynatılır. Genellikle pelvisden alınan kemik aşısı kullanılır. Eklem füzyonu hareketi kısıtlar ama ağrıyı azaltır ve kemik hasarının ilerleyişini durdurur. Genellikle bileklerde, parmaklarda ya da kalçalarda kullanılır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın