• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Rotator Manşet Onarımı Nedir?

18 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Rotator Manşet Yaralanmaları Belirtileri

⇒Her yaştan insan rotator manşetlerini yaralayabilir. Bazıları ameliyat için uygundur, diğerleri ise farklı tedaviler izleyecektir.

⇒Rotator manşetiniz zamanla aşındırabilir, hareket şeklinizle yıpratabilir veya zayıflatabilirsiniz. Kafanızı uzatmak ve kronik olarak ileriye doğru eğmek, rotator manşetlerinizi riske atan iki hareket şeklidir. Yaşlandıkça rotator manşeti, omuz bölgenizdeki kalsiyum birikintileri veya artrit nedeniyle kemik dikenleri tarafından tahriş olabilir veya sıkışabilir.

⇒Tekrarlayan stres başka bir sebeptir. Tenis oyuncuları, yüzücüler ve beyzbol oyuncuları, marangoz ve ressamlar omuzda tekrarlayan stres yaralanmaları riski altındadır.

⇒Rotator manşet yaralanmaları çeşitlidir. Tendonlarınız aşırı ya da kısmen ya da tamamen yırtılmış olabilir. Omuzunuzda ağrıyı bursitlerden de hissedebilirsiniz. Bu rotator manşetiniz ile omuz ekleminiz arasında yer alan sıvı ile dolu bir kese olan bursa’nın iltihaplı ve tahriş olduğu bir durumdur.

Rotator manşet hasarı belirtileri şunlardır:

  • Omuz zayıflığı
  • Omzu oynatmak istememe
  • Omuz ağrısı
  • Omuz ekleminizde hareket açıklığının azalması

Rotator Manşet Yaralanmaları Teşhisi

⇒Rotator manşet yaralanmalarının doğru teşhisi için tıbbi geçmiş ve fizik muayene çok önemlidir. Tam bir tıbbi geçmişe sahip olmanız gerekecektir. Bu, doktorunuza aktiviteleriniz ve egzersiz geçmişiniz hakkında bilgi vermek için en uygun zamanıdır. Doktorunuz ayrıca bir fiziksel muayene yapacaktır. Muayene sırasında, yaşadığınız ağrının nedenini belirlemeye yardımcı olacak bir dizi manevra yapacaklar.

⇒Doktorunuz daha sonra tanıyı doğrulamak için belirli testleri isteyecektir. Bunlar, omuz röntgen, MRI veya bir ultrason içerebilir. MRI vücudunuzun içindeki yapıların ve organların resimlerini çekmek için radyo dalgaları ve manyetik alanlar kullanır. Ultrason içinizin resimlerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Bu testlerin hepsi omzunuzun iç yapısının biraz farklı görünümlerini verir.

⇒Muayene bulguları ve görüntüleme testlerinin sonuçlarına göre doktorunuz, rotator manşet onarım ameliyatının en iyi tedavi seçeneğiniz olup olmadığına karar verecektir. Ameliyat düşünülüyorsa, cerrahınız bir artroskop kullanarak omzunuzu daha da incelemek isteyebilir. Ancak bu her zaman yapılmaz. Artroskopi sırasında rotator manşetinizi araştırmak için küçük bir kamera kullanılacaktır. Bu prosedür sırasında öncelikle omzunuz için bir uyuşturucu madde alacaksınız. Daha sonra doktorunuz omzunuzda küçük bir delik açacak ve bir video monitörüne bağlı olan kamerayı yerleştirecektir. Cerrahınız bu kamerayı, tendonlarınıza, bağlarınıza ve kıkırdaklarınıza bakmak için kullanarak ameliyatın omuz problemlerinizi çözmemize yardımcı olup olmayacağını belirleyecektir.

Rotator Manşet Tamir Ameliyatına Karar Verme

⇒Ameliyat genellikle omuz yaralanmaları için önerilen ilk tedavi değildir. Doktorunuz öncelikle dinlenme, buz paketleri ve özel egzersiz önerebilir. Yaralanma şiddetli değilse bu tedavi yaklaşımları yeterli olabilir. Bir tendon yırtılırsa dinlenme ve egzersiz ağrıyı azaltabilir, ancak yırtığı tamir etmez. Ameliyat gerekli olabilir.

⇒Doktorunuz aşağıdaki durumların söz konusu olması durumunda bir ortopedik cerrahla ameliyatı tartışmanızı önerir:

  • Fizik tedaviden sonra bile altı aydan fazla süren omuz ağrısına sahipseniz
  • Günlük aktivitelere müdahale eden omuz güçsüzlüğü varsa
  • Bir atletseniz
  • İşinizi yaparken omuzlarını ve kollarını kullanıyorsanız

⇒Rotator manşet tamir ameliyatı kronik rahatsızlıkların neden olduğu hasarlardan çok yeni meydana yaralanmalarda işe yarar. Bir yaralanma meydana geldiğinde en kısa zamanda doktorunuzu ziyaret edin.

Rotator Manşet Onarımı Ameliyatı için Hazırlık

⇒Dinlenmek ve soğuk paketleri uygulamak, ameliyat için beklerken omuz ağrınızı hafifletmenin iyi bir yoludur. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz ayrıca ağrıya yardımcı olmak için bazı egzersizler önerebilir.

⇒Aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi reçetesiz ilaçları almak isteyebilirsiniz. Bunlar, anti-enflamatuarların yanı sıra ağrı kesicilerdir. Doktorunuzun, ameliyattan önce kesilmesini isteyebileceğinden, aldığınız ilaç ve takviyeleri tam olarak bildiğinden emin olun.

Rotator Manşet Onarımı Prosedürü

  • Genel veya bölgesel anestezi alırsınız. Genel anestezi alırsanız, prosedür boyunca uyursunuz. Bölgesel anestezi durumunda, kafanız bulanık ama uyanık olacaksınız. Bölgesel anestezi, kolunuzu ve omuzunuzu uyuşturacak. Böylece ameliyat sırasında hiçbir şey hissetmeyeceksiniz. Bu uyuşma 16 saate kadar sürebilir.
  • Bir rotator manşet onarımı; genellikle bir artroskop veya açık, geniş bir insizyon veya çok küçük bir insizyonlu bir ameliyat olarak yapılır. Cerrahınız rotator manşetinizi bir artroskopla onarırsa, küçük bir kamerayı kesiye sokar ve ardından diğer enstrümanlar için bir ila üç tane daha küçük kesi yaparlar. Cerrah, tendonunuzu kemiğinize yeniden takmak için bu aletleri kullanacaktır.
  • Tendon doğru yerdeyken, cerrahınız dikişlerle birleştirir. Çoğunlukla,cerrahlar dikiş ipliği adı verilen küçük perçinleri kullanacaktır. Bu perçinler metalden veya sonunda eriyen bir malzemeden yapılır. Hiçbir perçin türü kaldırılmamalıdır. Dikişler perçinlere yapışır, tendonun yırtıldığı yerden kemiğe tekrar bağlanır.
  • Rotator manşeti yırtığı daha büyükse, bunu düzeltmek için geleneksel bir ameliyata ihtiyacınız olabilir. Bu artroskopik yaklaşım yerine daha büyük, açık bir kesi anlamına gelir. Kesi, normal açık onarım için 6 ila 10 cm uzunluğunda veya mini açık bir onarım için 3 ila 5 cm uzunluğunda olabilir.
  • Doktorunuz kalsiyum birikimlerini veya kemik çıkıntılarını kaldırmak istiyorsa açık cerrahi, mini-açık cerrahi veya artroskopi gerekebilir. Bir kemik çıkıntısı yakın bağlarda, sinirlerde veya tendonlarda ağrıya neden olabilen kemikli bir büyümedir. Kemik mahmuzları genellikle insanlar yaşlandıkça ortaya çıkar.
  • Kesileriniz dikişlendikten sonra sağlık ekibiniz temiz bir pansuman uygulayacaktır. Artroskopi yaptıysanız, doktorunuz omzunuzun resimlerini ve yapılan onarımları size gösterebilir.

Rotator Manşet Onarımının Riskleri

⇒Her ameliyat enfeksiyon, sinir hasarı ve aşırı kanama gibi riskler taşır. Çok nadir durumlarda hastalar anesteziye karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir veya prosedür sırasında solunum problemleri yaşayabilir. Ameliyatınızla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.

Rotator Manşet Onarımından İyileşme

⇒Ameliyattan sonra doktorunuz, kolunuzu dört ila altı hafta boyunca bir askıda tutmanızı emredebilir. Ayrıca bir omuz hareketi engelleyicisi takmanız gerekebilir. Omuz engelleyicilerinin pek çok stili vardır, ancak göğsünüzün etrafına sarılmış ve bir askıya tutturulmuş kısa bir kol gibi görünürler. Bu omuzunuzu yerinde tutarak korur.

⇒Doktorunuz ağrı kesici ilaçları da reçete edebilir çünkü omuz cerrahisi ağrılı olabilir. İyileşmeye başladığınızda, bir fizik tedavi kursuna başlamak isteyebilirsiniz. Terapi, kas gücünüzü ve hareket aralığınızı düzeltmeye yardımcı olacaktır.

⇒Omuz yaralanmanızın derecesine ve niteliğine bağlı olarak iyileşme üç ila altı ay sürebilir.

Uzun Vadeli Görünüm

  • Omuz ağrısını azaltan veya ortadan kaldıran ameliyatın tahmini çok iyidir. Ancak ameliyat omuzunuzun tam gücünü geri getirmeyebilir. Zaman ve fizik tedavi ile tekrar işlev görebilir, ancak yine de zayıflık, sertlik veya kronik ağrılarınız olabilir.
  • Spor veya tam hareket gerektiren diğer aktiviteler yapabilecek omuz gücüne sahip olmanız birkaç ay sürecektir.
  • Sigara içen, 65 yaşın üzerinde olan, daha büyük yırtıkları olan veya yaralanmadan önce zaten zayıf olan omuzlarınız olan biri iseniz iyileşmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyarsınız.

Rotator Manşet Yaralanmasının Önlenmesi

⇒İlk etapta problem yaşamadan bir omuz gücü antrenman programına girmek en iyisidir. Güçlü omuzlar yaralanma riskinizi azaltır. Omuz bıçaklarınızın etrafındaki kasların ve omuzların arkasındaki kasların güçlendirilmesi özellikle önemlidir.

⇒Rotator manşetlerinizi çoktan yaraladıysanız ve ameliyat ya da başka bir tedaviden geçtiyseniz, omuzlarınızı sürekli olarak germek ve güçlendirmek önemlidir. Doktorunuza veya fizyoterapistinize güçlendirme programının nasıl iyileştirilebileceğini sorun. Bu özellikle hobileri veya işlerinde rotor manşet yaralanmaları riskini taşıyan tekrarlayan hareketler gerektiren insanlar için önemlidir.

⇒İşinizde veya tercih ettiğiniz sporda çok fazla tekrar eden hareket varsa, bol bol dinlenmeye dikkat edin. Acı hissetmeye başlarsanız, mümkün olan en kısa sürede omzunuza soğuk bir paket uygulayın.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress