• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Saç Beyazlaması Bu Yöntemlerle Yavaşlatılıyor

13 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Saç Beyazlaması Nedenleri

Saçın “orijinal” rengi beyazdır. Koyu ve açık renkli pigmentler farklı oranlarda bir araya gelerek kişinin saç rengini belirler. Saçta biriken hidrojen peroksit zamanla bu pigmentlerin kaybolmasına, dolayısıyla saç beyazlamasına neden olur. Aşağıdaki etkenler sürecin hızlanmasına yol açar:

1.Kalıtım
Saçlarımızın kodlarımız tarafından ayarlanmış bir beyazlama saati vardır. Bu saatin yelkovan hızı anne ve babanın genlerine göre kişiden kişiye değişir. Yani saç beyazlamasının hızı ve görüldüğü yaş aile içinde benzerlik gösterir.

Kalıtım aşağıda yer alan diğer nedenlerin etki gücünde de rol oynar.

2.Vitamin Eksikliği
Tükettiğiniz gıdalarda yeteri kadar B12 vitamini bulunmazsa saç beyazlaması hızlanır, daha genç yaşlarda ortaya çıkabilir. Eksikliği halinde saç beyazlamasına neden olan en etkili diğer vitaminler şunlardır: A, B3, B5, B6, B7, C, E, D inositol.

3.Tiroit Yetersizliği (Hipotiroidi)
Tiroit hormonu metabolizma üzerinde hayati etki ve öneme sahiptir. Yetersiz kalması durumunda saç pigmentlerinin kaybolması durumu ortaya çıkar. Hafif tiroit yetersizlikleri bile saç beyazlamasına yol açarak kendini belli edebilir.
4.Sigara
Araştırmalara göre sigara genç insanlarda saç beyazlamasını 4% hızlandırmaktadır. Saç beyazlamasının genelde yıllara yayılan bir süreç olduğu hesaba katılınca görülecektir ki 4% aslında yüksek bir oran.
5.Stres
Stres hormonları vücudun hangi bölgesini etkiliyorsa, renk pigmentleri üzerinde etkisi olan melanositler saçlı deriden o bölgeye göç ediyorlar. Bu durum pigment yetersizliğine, dolayısıyla saç beyazlamasına yol açıyor.
6.Bazı Hastalıklar
Alopesi Areata: Halk arasında kılkıran olarak da bilinir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak stres faktörünün önemli olduğu düşünülüyor. Vücudun bağışıklık sistemi kıl ve saç köklerini yabancı gibi algılayarak döker. Saçlar sonradan yeniden çıksa bile genellikle beyaz olarak çıkmaktadır.

Vitiligo: Halk arasında ala olarak bilinir, bir cilt hastalığıdır. Vücudun herhangi bir yerinde görülebilir ancak saçlı deride görüldüğünde saç beyazlamasına yol açar.

Anemi (Kansızlık): Neden olabileceği başka bir sürü sorunun yanında saç beyazlamasına yol açabilir. Kan ile beslenemeyen saç telleri beyazlar.

7.Oksidatif Stres
Vücudumuzda bulunan kararsız oksijen yapıları kararlı hale gelmek için hücre yapılarına zarar verebilir. Zararlarından biri de pigment kaybını hızlandırmasıdır. Aşağıdaki durumlar oksidatif stres seviyesini artırır:

  • Sigara kullanımı
  • Zehirlenme, toksik etkisi yüksek gıdalar
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Radyasyon
  • Aşırı fiziksel veya ruhsal baskı

Çocuklarda Saç Beyazlaması

Çocuklarda saç beyazlamasının nedeni genel olarak kalıtımdır. Ebeveynlerinde erken saç beyazlaması bulunan çocuklarda saç beyazlaması görülme olasılığı yüksektir. Fakat yirmili yaşlarda beyaz saç görülmesinin nedenleri çocuklarda da geçerli olabilmektedir.

  • Tiroit bozuklukları
  • Bağışıklık sistemi sorunları
  • Pasif içicilik
  • Beslenme yetersizliği

Saç Beyazlaması Tedavisi

Genlerimizden kaynaklanan saç beyazlamasını yok etmek şu an için imkânsız. Ancak aşağıdaki uygulamalar sayesinde diğer nedenlerin etkisini azaltarak saç beyazlamasını geciktirebiliriz. Saç beyazlaması nasıl önlenir? Saç beyazlaması nasıl geçer? Hatta genetik koşullarımız uygunsa çok uzun bir süre için tamamen yok edebiliriz:

Saç beyazlamasına çözüm

1.Yeterince Vitamin ve Mineral Alınmalı
Pigment oluşumu için bakır gerekir. Ayrıca sağlıklı bir saç için çinko, demir, kalsiyum gibi temel mineraller de gereklidir. Bunun için yeterli miktarda çekirdek gibi bitki tohumları, yeşil sebze, et, yumurta, süt, sarımsak, böğürtlen ve ananas tüketilmelidir.

Tiroit hormonunun düzenli işlemesi için yeterli miktarda iyot alınmalı. İyotlu sofra tuzu kullanın (tuz miktarını sınırlı tutun) ve haftada en az bir kez balık tüketin.

Yeterince B12 vitamini alabilmek için karaciğer, et, pancar, balkabağı, elma, muz ve balık tüketebilirsiniz.

2.Stresten Uzak Kalın
Stres duygusal olduğu kadar fiziksel problemlere de yol açıyor. Saç beyazlamasından kurtulmak için stresten uzak kalın, hayatınızın kontrolünü elinize alın ve pozitif düşünün.

Stresten korunmak için en somut yöntem hiç şüphesiz ki egzersiz. Haftada en az beş gün yarım saat süre ile orta tempolu egzersiz yapın. Bu sayede stressiz bir yaşamın vazgeçilmez unsuru olan kaliteli uykuyu da çağırmış olursunuz.

3.Saç Bakım Önerileri

  • Saç derisine Hindistan cevizi yağı ile masaj yapınca içerdiği laurik asit ve antioksidanlar saç beyazlamasının önüne geçer. Masaj sayesinde de saç derisindeki kan sirkülasyonu artırılır, saçlar daha güzel beslenir.
  • İki çay kaşığı su ile dört çay kaşığı altın çilek tozunu karıştırın. Karışıma bir tane limon sıkın. Hazırladığınız macunu saç derinize her dört günde bir uygulayın.
  • Ayrıca soğan suyu, Hint yağı, siyah çay ve siyah susam çekirdekleri içeren saç bakım ürünleri (veya evde hazırlanan karışımlar) saç beyazlamasına iyi gelir.

4.Yaşam Tarzı Önerileri

  • Sigara kullanmayın. Çiğnenebilir türevleri de dahil tüm tütün ürünlerinden uzak durun.
  • Kafeini azaltın, yeterince su tüketin. Kızarmış, baharatlı ve asitli gıdaları sınırlandırın. Böylece vücudunuz susuz kalmaz, saç folikülleriniz yeterince beslenir, saç beyazlaması yavaşlar.
  • Saç telleri D vitaminine de ihtiyaç duyar. Güneş görmeyi unutmayın.
  • Tiroit seviyenizi kontrol altında tutun.
  • Antioksidan içerikli besinler oksidatif stresi yok eder. Çilek, böğürtlen, üzüm, ahududu, yaban mersini, kuru üzüm, yeşil yapraklı sebze ve yeşil çay tüketin.

5.Çörek Otu Yağı
Çörek otu için son dönemlerde “Çare olmadığı tek şey ölüm.” tabiri kullanılmaya başlanmıştır. Besleyici özellikleri olan çörek otu saçlar için de kullanılmaktadır. Çörek otu yağını saçlarınızda kullanmadan önce başka uygun yağlarla karıştırmanız besleyici özelliğini üst düzeye çıkartabilir. Lavanta, tıbbi nane, limon ve biberiye.
6.Ceviz Kabuğu
Cevizin henüz olgunlaşmamış halinde üzerinde bulunan yeşil renkli kabuk saç boyası olarak kullanılmaktadır. Bu kabukların aynı zamanda saçı besleyici özellikleri de bulunmaktadır. Ceviz toplama tecrübesi olan kişilerin cevizin dış kabuklarının boya açısından ne kadar zengin olduğuna ve boyanın uzun süre kaldığına şahit olmuşlardır. Fakat bu kabukların köpekler ve atlar için zehirli etkileri olduğunu unutmayın ve kullanırken hayvanlarınızın bunlara ulaşmamasına dikkat edin.
Saç beyazlaması için iki şey var. Ya her gün yoğurtlu sarımsak tüketecek ya da çörek otu yağı. Saçlar tamamen beyazlamışsa yapacak bir şey yok. Tek tük saç beyazlamış ise çörek otu yağını sabah ve akşam 1 tatlı kaşığı kullanabilirler. Zaman içerisinde tek tük olan beyaz saçları zamanla koyulaşacaktır.
İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu
Profesör Doktor

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress