• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Saç Dökülmesine Neden Olabilecek 18 Durum

9 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Saç Dökülmesine Neden Olabilecek 18 Durum

1) Erkek Tipi Kellik

50 yaş üstü tüm erkeklerin %50’sinden daha fazlası erkek tipi kellikten etkilenir. Bu hastalık genetiktir. Yani, ailenizde erkek tipi kellik görülüyorsa ve erkekseniz sizde de bu tür bir kellik oluşabilir.

2) Alopesi Areata

Alopesi areata, kafa derisinde yuvarlak bölümler halinde saçın dökülmesine neden olan bağışıklık sistemi hastalığıdır. Tüm bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi alopesi areatada da bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri yabancı ve zararlı hücreler olarak algılayarak bu hücrelere saldırır. Alopesi areata bazen kaşların, kirpiklerin ve sakalların da dökülmesine neden olabilir.

3) Hipotiroidi

Tiroit bezi, hücrelerin enerjiyi kullanmayı kontrol etmesine yardımcı olan bir hormon üretir. Hipotiroidi, vücut bu hormonu yeterince üretemediğinde yaşanır. Hipotiroidinin en yaygın görülen belirtilerinden biri de saç dökülmesidir.

4) Hipertiroidi

Hücrelerin enerjiyi kullanmayı kontrol etmelerine yardımcı olması için tiroit bezinin ürettiği hormon fazla olduğunda hipertiroidi yaşanır. Tıpkı hipotiroidide olduğu gibi hipertiroidide de saç dökülmesi görülür.

5) Akut Stres Bozukluğu

Akut stres bozukluğu, travmatik bir olay yaşandıktan sonra ortaya çıkar ve bir ay boyunca devam edebilir. Strese bağlı olarak saç dökülmesi yaşanabilir.

6) Liken Planus

Liken planus bağışıklık sisteminin neden olduğu yaygın görülen bir deri hastalığıdır ve bulaşıcı değildir. Bu hastalığı yaşayan kişilerde yaygın olarak ağızda yanmaya neden olan beyaz yaralar görülür. Liken planusla birlikte saç dökülmesi de görülebilir.

7) Hodgkin Hastalığı

Hodgkin hastalığı, bir lenfoma türüdür. Yani, lenf sisteminde başlayan bir kan kanseridir. Her ne kadar kanser saç dökülmesi yapmasa da kanser tedavilerine bağlı olarak saç dökülmesi yaşanır.

8) Hipofiz Bezinin Yetersiz Çalışması (Hipopitüitarizm)

Hipopitüitarizm, beyinde bulunan hipofiz bezinin salgılaması gereken 8 hormondan birinin veya daha fazlasının salgılanmamasının sonucunda oluşur. Bu hormonlar, vücudun pek çok fonksiyonunu kontrol eder. Hormonların az salgılanmasına bağlı olarak saç dökülmesi ya da saçların uzamaması görülebilir.

9) Frengi

Frengi, bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Frenginin ilk aşamalarında saç dökülmesi yaşanabilir.

10) Hashimoto Hastalığı

Hashimoto hastalığı, tiroit bezinin düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyen bir hastalıktır. Hashimoto, hipotiroidinin en yaygın nedenidir. Tıpkı hipotiroidi ve hipertiroidi gibi Hashimoto da saç dökülmesine neden olur.

11) Sistemik Lupus Eritematozus

En sık karşılaşılan lupus türü olan sistemik lupus eritematozus, yaygın olarak yorgunluğa, eklemlerde ağrıya, baş ağrılarına, saç dökülmesine ve pıhtılaşma sorunlarına yol açar.

12) Addison Hastalığı

Addison hastalığı, adrenal korteksin hasar görerek adrenal bezlerin kortizol ve aldosteron steroid hormonlarını yeterli miktarda üretmediğinde yaşanır. Bu hormon seviyelerindeki azalmalar saç dökülmesine neden olabilir.

13) Sistemik Skleroz (Skleroderma)

Sistemik skleroz, bağışıklık sistemin vücuttaki sağlıklı hücrelere saldırdığı otoimmün hastalıklarından biridir. Bu hastalıkta cildin yapısında ve görünüşünde kolajen artışına bağlı olarak değişiklikler yaşanır. Hastalık ilerledikçe saç dökülmesi de yaşanır.

14) Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin glütene karşı anormal tepkiler oluşturmasına neden olan bir hastalıktır. Çoğu otoimmün hastalıkta olduğu gibi çölyak hastalığında da saç dökülmesi yaşanır.

15) Graft ve Host Hastalığı

Graft ve Host hastalığı, kemik iliği naklinden sonra bir tepki olarak ortaya çıkar. Kemik iliği naklinden sonra bağışıklık sistemi, bu nakli yabancı bir madde olarak algılayarak sağlıklı hücrelere saldırır. Buna bağlı olarak saç dökülmesi görülür.

16) İto Sendromu

İto sendromu, vücudun bazı yerlerinde cilt renginin kaybolması ile nitelendirilen bir hastalıktır. Bu hastalıkla birlikte ciddi oranda saç dökülmesi yaşanır.

17) Şark Çıbanı

Şark çıbanı, Leishmania parazitlerinin neden olduğu bir parazit hastalığıdır. Parazitin türüne bağlı olarak saç dökülmesi görülebilir.

18) Bambu Saç

Bambu saç ya da Netherton sendromu (Trikoreksis invajinata) saçların diken diken görünerek bambu sapındaki düğümlere benzemesine yol açan bir hastalıktır. Bu hastalığın varlığında saçlar çok kolay kırılır. Kirpikler, kaşlar ve saçlar dökülür.

Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır ve teşhis amaçlı kullanılamaz. Sağlığınızla ilgili tüm endişelerinizi sağlık uzmanlarına danışmalısınız.
Multiyaşam
Multiyaşam

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress