• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Safra Kesesi Alındıktan Sonra Yaşam

29 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Safra Kesesinin Alınmasının Yan Etkileri

Her ameliyatta kesilen yerin fazla kanaması, ameliyat sırasında kullanılan aletlerin içeride unutulması, ameliyat sonrasında ağrı veya enfeksiyon riski vardır. Safra keseniz alındıktan sonra sindirimle ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.
1 Yağları Sindirmede Güçlük
Vücudunuzun yağları sindirmek için kullanacağı yeni yönteme alışması biraz zaman alabilir. Ameliyat sırasında size verilen ilaçlar da sindirim sorunları yaşamanıza neden olabilir. Bu durum genellikle çok uzun sürmese de safra kanalında ya da diğer organlarda taş kalmış olması bazı hastalarda uzun süre gözlenen yan etkilere sebep olabilir.
2 İshal ve Midede Gaz
Sindirim güçlüğü yaşamak ishale ve midede gaz birikmesine sebep olur. Bu durum, fazla yağlı yenilen ya da çok az lif tüketilen diyetlerde çok daha sık rastlanan bir durumdur. Safra kaçağı, bağırsaklarınızda yağı sindirmeye yetecek kadar safra olmaması anlamına gelir ve bu da dışkının gevşemesine neden olur.
3 Kabızlık
Hastalığa neden olan safra kesesinin alınması kabızlığı azaltsa da, ameliyat sırasında kullanılan anestezi kısa süreli kabızlığa sebep olabilir. Vücudunuzu susuz bırakmak kabızlığı daha da kötü bir hale sokabilir.
4 Bağırsaklarda Yaralanma
Safra kesesinin alınmasıyla nadir de olsa bağırsaklara zarar verilebilir. Bunun sonuncunda kramplar yaşanabilir. Her ameliyattan sonra ağrı yaşanması normaldir fakat ağrının şiddeti giderek azalmıyor hatta artıyorsa doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ederiz.
5 Sarılık ya da Ateş
Safra kesesi alındıktan sonra safra kanalında taş kalması ciddi ağrılara ya da sarılığa sebep olabilir. Safra kanalının tamamen tıkanması enfeksiyona neden olur.

Safra Kesesinin Alınmasından Sonra İyileşme

Herhangi bir komplikasyon oluşmadıysa ameliyat iyi geçmiş demektir. Açık ameliyat geçirdiyseniz başarı şansını yükseltmek için doktorunuz üç veya beş gün boyunca hastanede kalmanızı isteyebilir. Laparoskopik ameliyat geçirdiyseniz aynı gün içinde evinize gidebilirsiniz. Her iki türlü de, iki hafta boyunca kendinizi fiziksel olarak zorlamamaya çalışın.

Enfeksiyonlara dikkat etmeniz ve yaralarınızı temizlemeniz konusunda doktorunuz size gerekli açıklamaları yapacaktır. Doktorunuz onay verene kadar duş almamalısınız. Doktorunuz ilk birkaç gün sıvı beslenmenizi isteyebilir. Daha sonrasında normal beslenme düzeninize yavaş yavaş dönebilirsiniz. Ameliyattan sonra sindirime yardımcı olması için lifli besinler tüketmeniz de tavsiye edilir.

Tüketimini kısıtlamanız gereken gıdalar da vardır. Bunlar:

  • Kuruyemişler
  • Tohumlar
  • Tam tahıllar
  • Brüksel lahanası
  • Brokoli
  • Karnabahar
  • Lahana
  • Yüksek lifli mısır gevrekleri

Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?

Ameliyattan sonra bazı yan etkileri görmeniz normal olsa da aşağıdakilerden birini veya birkaçını yaşarsanız doktorunuza haber vermelisiniz:

  • Karın bölgesinde zamanla azalmayan, geçmeyen ve şiddeti artan ağrı
  • Bulantı ve kusma
  • Cildin ve gözlerin beyazının sararması
  • Ameliyattan sonraki üç gün içinde hiçbir bağırsak hareketinin ya da gaz çıkışının olmaması
  • Ameliyattan sonraki üç gün boyunca devam eden ishal

Safra Kesesi Ameliyatına Alternatif Yöntemler

Safra kesesinin alınmasına son çare olarak başvurulur. Doktorunuz ameliyatın yapılmasına karar verdiyse ameliyattan önce hayat tarzınızda değişiklikler yapmak isteyebilirsiniz.

1 Diyet ve Egzersiz
Safra kesesinde taş oluşumuna neden olan kolesterol ve iltihaplanma, sağlıklı kilonuzda kalarak önlenebilir. Yağ oranı düşük, lif oranı yüksek, bol meyve ve sebze tüketilen bir diyetle safra kesenizin sağlığını düzeltebilirsiniz. Paketli gıdalardan, kızartmalardan ve hayvansal yağdan vazgeçerek zeytinyağı ve diğer sağlıklı yağları tercih edin. Şeker tüketiminizi kısıtlayın ya da tamamen bırakın.

Düzenli olarak egzersiz yapmanız vücudunuzun kolesterol seviyesini azaltarak safra kesesinde taş oluşumunu da önler. Magnezyum eksikliği safra kesenizde taş oluşumunu tetikleyen bir durumdur. Magnezyum eksikliğiniz varsa magnezyum bakımından zengin bitter çikolata, ıspanak, kuruyemişler, susam, çörek otu gibi tohumlar ve fasulye yiyerek safra kesenizi sağlığına kavuşturabilirsiniz.

2 Safra Kesesi Detoksu
Safra kesesi detoksu 12 saat boyunca bir şeyler yememenizi gerektiriyor. 12 saatin sonundaysa, 4 çay kaşığı zeytinyağını 1 çay kaşığı limonla karıştırarak iki saat boyunca her 15 dakikada bir içmelisiniz.
3 Tonikler
Elma sirkesi ve zerdeçalın iltihaplanmayı azaltıcı etkileri vardır. Elma sirkesiyle zerdeçalı ılık suyun içinde karıştırarak içerseniz safra kesenizle alakalı belirtileriniz hafifler. Nane çayının da safra kesesinden kaynaklanan belirtileri hafiflettiği bilinir.
4 Takviyeler
Magnezyumun yanı sıra, safra kesesi sağlığı için kolin de çok önemlidir. Karaciğerinizin ürettiği safra yoğunsa safra tuzları önerilir. Safra asidi de takviye olarak kullanılabilir. Safra kesenizle ilgili sorunlar yaşıyorsanız doktorunuzdan alabileceğiniz takviyelerle ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
5 Akupunktur
Akupunkturun, safra kesesi hastalıkları yaşayan kişilere çok faydası olur. Akupunktur, safra kesesinden kaynaklanan ağrıları ve krampları geçirirken safra akışını artırır.

Diyet ve egzersizin, safra kesesiyle ilgili rahatsızlıkları azaltmaktaki etkisi kanıtlanmış olsa da detoks, tonik veya takviyelerin etkileri üzerine çalışılmamıştır. Bu yüzden, bu yöntemleri denediğiniz takdirde başka yan etkilerin ortaya çıkması mümkündür. Bu tür uygulamaları yapmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Safra kesesinin alınması son derece yaygın bir işlem olsa da bazı yan etkiler yaşamanız mümkündür. Yaşadığınız belirtilerin teşhisinin nasıl konulacağını ve ameliyattan önce ve sonra yaşayacağınız belirtileri, yan etkileri ve komplikasyonları bilmeniz yaşayacağınız deneyimi kolaylaştıracaktır.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress