
Sağ Kol Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi
Aşağıdaki listede sağ kol uyuşmasının bir takım yaygın nedenleri ve bunları tedavi etmek için bazı seçenekler sıralanmıştır.
1) Sinir Sıkışması ve Hasarı
Sinir sıkışması ve hasarı, kol iltihaplandığında, kol damarlarında meydana gelen travmalarda, omuzdaki sinir ağlarını zarar gördüğünde ya da sinirlerin kolun üst kısımlarına doğru ilerlemesiyle görülür. Sinir sıkışmasının temel sebepleri kıkırdaklar,kemikler,kaslar ve tendonlarda yaşanan travma sonucu tahriş ve iltihaplanmanın sinirlere şiddetli baskı uygulamasıdır. Sinirler sıkışınca hareket halinde kolun üst kısımlarında ağrı, uyuşma ve normal olmayan hisler meydana gelebilir.
Tedavisi: Sinir sıkışmasının tedavisi durumun tanısının konulmasıyla başlar. En çok yardımcı olan tedavi seçenekleri arasında fiziksel terapi ile sinirlerdeki baskının azaltılması ve yardımcı dokuların desteklenmesi bulunur. Şiddetli ağrı görülmesi durumunda kortikosteroid terapi ve narkotik ağrı kesiciler önerilir. Daha ciddi uyuşma durumlarında ise sinir dokularındaki baskıyı ve gerilmeyi azaltmak amacıyla sinir zarlarındaki baskıyı gideren ameliyat tavsiye edilebilir.
2) Diyabet
Uzun süreli kontrol edilmeyen yüksek kan şekeri seviyesi sinirlerin iltihaplanması riskini oluşturur ve kolun üst ve alt bölümlerinde uyuşma ve karıncalanma hissine sebep olabilir. Diyabetik nöropati şeker hastalığının başlıca belirtilerinden bir tanesidir.
Tedavisi: Kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak bu belirtiyi önler.
3) Beslenme Bozukluğu ve Yetersizliği
Bazı temel vitaminlerin sürekli olarak eksik olması sağ kol uyuşukluğuna sebep olabilir. Bunların arasında B6, B12, B5 ve B6, D, C vitaminlerinin yanı sıra, kalsiyum, fosfat ve magnezyum gibi mineraller de bulunur. Beslenme anormalliklerinin düzeltilmesi başka bir müdahaleye gerek duymaksızın bu belirtileri giderecektir.
4) İnme
Beynin sağ kolu kontrol eden bölümünde inme sonucu felç, kolun güçsüzleşmesi ya da uyuşması meydana gelebilir. Yetersiz kan taşınması sonucu beyin sinirlerinin zarar görmesiyle bilinç kaybıyla başlayan semptomlar şiddetli baş ağrılarıyla devam eder. Felç genellikle tek tarafta görülür, örneğin sol tarafta( sol kol/ayak felci), beynin sağ tarafının zarar görmesiyle oluşur.
Tedavisi: İnme yaşanması çok ciddi bir sağlık problemdir ve acil ve dakik tibbi müdaheleyi gerektirir. İnmenin sebebine göre tedaviler değişir. İskemik inme durumunda pıhtılaşma önleyici tedavi süreci başlatılır. Hemorajik (kanamayla ilgili) inmede bambaşka bir tedavi yöntemi izlenir. Bu sebeple, tedavi başlatılmadan önce kapsamlı radyolojik testler uygulanmalıdır. Birçok tedavi sürecinde iyileşme ve rehabilitasyon yavaş yavaş ve adım adım ilerler. Bu tedaviler arasında fiziksel terapi, konuşma terapisi ve kolun üst kısımlarını güçlendirme egzersizleri gibi bütüncül yöntemler bulunur.
5) Geçici İskemik Atak (GİA)
Geçici iskemik atak beyin perfüzyonu içeren damarlarla ilgili bir problemden kaynaklanır ve ciddiye alınmalıdır. Bu ataklar genellikle birkaç saatten fazla sürmez ve ciddi bir deformasyon oluşturmaz. Ama yine de ayak ve kolların tek taraflarında ani uyuşukluk ve felce sebebiyet verebilir.
Tedavisi: Eğer his zayıflığı ve sağ kol uyuşukluğu atakları geçiriyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz ve daha ciddi problemleri önlemek için bazı testleri yaptırmalısınız. Kan sulandırıcı ve pıhtılaşmayı önleyici tıbbi ilaçlar, beslenme düzeni değişikli ve egzersiz yapmak size yardımcı olacaktır.
6) Karpal Tünel Sendromu
Karpal tünel sendromu kol orta sinirinin işleyişinin bozulması ve tahriş olması durumunda ortaya çıkar. Bu rahatsızlık kolda uyuşmaya, güç kaybına ve parmaklarda ağrıya sebep olabilir. Obezite, hamilelik ve yumuşak doku travması gibi durumlar da kolun üst kısmının uyuşmasına sebep olabilir.
Tedavisi: Yaşam tarzını ve beslenme düzenini değiştirmek genellikle sinir başı sendromuna karşı iyi gelen basit çözümlerdir. Daha ciddi belirtiler için ağrı kesiciler ve iltihaplanmayı önleyen ilaçlar tercih edilebilir.
7) Diğer Sebepler
Hamilelik vücutta birtakım hormonal değişikliklere sebep olduğu için kan dolaşımını kötü etkileyebilir ve uyuşmaya sebep olabilir. Migren ağrıları ve multipl skleroz(MS) hastalığı sinirleri içeren problemler olduğu için sağ kolda uyuşmaya neden olabilir. Diğer yaygın sebepler boyun ve bel fıtığı ve Raynaud sendromu gibi hastalıklardır.
Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz?
Sağ kol uyuşması çoğunlukla çok ciddi olmayan bir rahatsızlığın sıradan bir belirtisi ya da sinir zarı iltihaplanmasının bir sonucu olarak görülür. Bununla beraber daha ciddi bir organ probleminin bir belirtisi olabilir.
Aşağıdaki belirtilere rastlıyorsanız, en kısa zamanda doktorunuza görünmelisiniz:
- Sık sık baş dönmesiyle beraber mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız
- Bilinç seviyenizde normal olmayan bir değişiklik yaşıyorsanız
- Çift görme problemi yaşıyorsanız
- Uyuşma ve parestezi saatlerce sürüyorsa
- Orta ya da ciddi düzeyde göğüs ağrısı ve solunum problemleri yaşıyorsanız
- Sağ kolunuzun uyuşması daha önce yaşadığınız baş ya da omurga problemleriyle ilgiliyse
- Sağ kolunuzun uyuşması vücut işleyişinizle ya da bağırsak ve mesane problemleriyle ilgiliyse
- Sık sık idrar çıkarma problemiyle karşı karşıyaysanız
Sağ kolumda ve bazen sol kolumda omzum ile dirsegim arasında kas ağrıları oluyor ayrıca ayağa kalktığımda basım dönüyor ve gözüm kararıyor vitamin kullanmama rağmen geçmedi kalp rahatsızlığı olmasından şüpheleniyorum bu konu hakkındaki gorusunuzu öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkürler
Merhabalar ben viyanadan yaziyorum ve su rahatsizligim var benim ben 2 senedir sag kolumdan rahatsizim ve birsürü doktora gittim hicbir tehsis konulmadi ama bende bu rahatsizlik devam etti. Nasil oluyor anlatiyim size:önce uyusuyor sonra siddetli oluyor ve kendimi kaybediyorum ve yere düsüyorum agzimdan seller akiyor dilimi isiriyorum ne yapabilirim yani bana ney önerirsiniz?
Sag kolum özellikle geceleri çok uyuşuyor uyuyamıyorum uykularım kaçıyor cok sızlanıyor acaba szce sebebi ne olabilir bazen de solunum yeterszlgi yaşıyorum.. teşrkkürler cevabınızı bekliyorum..
İKİ YIL ÖNCE ,SOLDAN FELÇ GEÇİRDİM,..SOL BEYİN HÜCRELERİMİN ÖLDÜĞÜ TEŞHİS EDİŞDİ……DEVAMLI FİZİK TEDAVİ GÖRÜYORUM. .BU KEZ SAĞ TARAFIM KOMPLE UYUŞUYOR. KONU HK. BİLGİSİ OLAN,HOCALARIMIN BİLGİSİNE SUNUYOR CEVAP YAZACAKLARA ÖNCEDEN TEŞEKKÜR EDERİM….SAYĞILARUIMLA…..
Geceleri sağ kolum dirsek den başlıyor avuç içime kadar uyuşuyor ve karıncalanıyor neden olur bilginize
Merhabalar benumde sol kolum ve sakolum cok uyusuyor kemiklerim sizliyor derdime bir çare soyleyin ne olur