
⇒Tip 1 diyabeti olan kişilerde ortaya çıkan hipogliseminin farkında olmamak çok yaygın görülen ve tehlikeli bir durumdur. Bu durum, çoğu kişinin kan şekeri aşırı düştüğünde yaşayacakları belirtileri yaşamayacağınız anlamına gelir. Kan şekerinin düşmesinin normal belirtileri arasında terleme, titreme ya da kafa karışıklığı bulunmaktadır. Kan şekeri çok düşük seviyelere düştüğünde pek çok kişi nöbet geçirir. Kan şekeri çok uzun süre düşük kaldığında kişi komaya girebilir. Bu durumun çözümlerinden biri de diyabet için rehber köpek kullanmaktır.
⇒Bu köpeklerde, onları mükemmel avcılara dönüştürecek doğal olarak aşırı hassaslaşmış koku hissi bulunur. Profesyonel eğitmenler, bu yeteneklerin belli kokular üzerinde kullanılması için köpekleri eğitmektedirler. Diyabeti olan kişilerin hiperglisemi nöbetleri olduğunda vücutlarında üretilen ketonlar meyveli ve tatlı bir kokuya ya da kan şekeri seviyesinin düşük olduğu hipoglisemi nöbeti sırasında eşsiz bir koku oluşmaktadır.
⇒Diyabet rehber köpeği, kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesi uygulamasının yerine geçemez. Ancak, özellikle uyarıcı bir belirti ortaya çıkmadan kişinin kan şekeri aşırı düşüyor veya aşırı yükseliyorsa rehber köpeğinizin olması sizi koruyacaktır.
Rehber Köpekleri Kim Eğitiyor?
⇒Diyabet ikaz köpeği olarak eğitilebilen köpek türleri:
- Golden Retriever
- Labrador
- Karışık av köpekleri cinsleri
- Kaniş
⇒Diyabet ikaz köpeği olması için eğitmek istediğiniz bir köpeğiniz varsa bu tür eğitimlerin yapıldığı yerlerde köpeğinizin mizacını ve koku duyusunu test ettirebilirsiniz. Ulusal Diyabet İkaz Köpekleri Enstitüsü’ne göre çoğu köpek bu eğitimi aldığında 1 ile 2 yaş aralığındadır.
⇒Köpekler, sahiplerinin kan şekerleri düştüğünde veya yükseldiğinde farklı şekilde tepki vermek üzere eğitilmişlerdir. Köpekler şu şekillerde tepki verebilirler:
- Sinyal vermek için ağızlarında bir oyuncağı tutabilirler.
- Sahiplerinin üzerine atlayabilirler.
- Sahiplerinin kucağına oturup onlara bakabilirler.
- Sahiplerinin burunlarına dokunabilirler.
⇒Köpekler, kan şekerindeki değişiklikleri uyarmanın dışında başka şeyler de yapabilirler. Köpeklerin yapabilecekleri diğer şeyler:
- Sahiplerinin yardıma ihtiyaçları olduğu durumlarda ailedeki diğer kişileri uyarabilirler.
- İlaç gibi ihtiyaç duyulan şeyleri getirebilirler.
- Yardımcı olması için telefonu getirebilirler.
- Bazı durumlarda yardım gerekiyorsa 112’yi arayabilirler.
⇒Köpekleri yetiştirmek ve eğitmek masraflı olabilir. Makul ücretlerle ya da ücretsiz bir şekilde diyabet rehber köpekleri yetiştiren kâr amacı gütmeyen kuruluşlar bulunsa da bekleme listeleri oldukça uzundur.
Nasıl Rehber Köpek Alabilirsiniz?
⇒Rehber köpek yetiştiren profesyonel organizasyonlarla iletişime geçerek yaşadığınız yerde diyabet rehber köpekleri yetiştiren programlar hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Doktorunuza da bu konuyla ilgili danışabilirsiniz.
⇒Doğrudan bu eğitimi veren kuruluşlarla iletişime geçebilirsiniz. Pek çoğunun internet üzerinden rehber köpek başvuru formu bulunmaktadır. Bu kuruluşlar sizden şunları isteyeceklerdir:
- Sağlık geçmişiniz
- Kişisel ya da profesyonel bir referans mektubu
- Adres, yaş gibi bilgilerinizin bulunduğu başvuru formu
⇒Seçim süreci kuruluşa bağlıdır. Bu süreç çok kapsamlı olabilir ve genellikle köpeğin sahibinin kokusuna alışabilmesi için köpek eğitilmeden önce sahibiyle birkaç kez görüşmesi gerekmektedir.
Rehber Köpek Almadan Önce Neleri Dikkate Almalısınız?
⇒Diyabeti olan herkesin rehber köpeklere ihtiyacı yoktur ve tüm diyabet hastaları rehber köpeklerden faydalanamayabilir. Rehber köpeklerden faydalanabilecek kişiler:
- Hipoglisemi rahatsızlığının farkında olmayanlar
- Kan şekerini insülinle kontrol altına almaya çalışanlar
- Sık sık kan şekeri düşenler
- Geceleri sık sık kan şekeri kontrolüne ihtiyaç duyan çocuklar
- Evlerinden uzakta yaşayan ve daha fazla desteğe ihtiyaç duyan üniversite öğrencileri
⇒Sık sık hipoglisemi nöbetleri geçirilmiyorsa ya da kan şekeri ilaçlarla kontrol altına alınabiliyorsa rehber köpeğin masraflarını karşılamanız gerekmez.
⇒Masraflar açısından bakıldığında diyabet rehber köpekleri genellikle sigortanın karşılamadığı bir durumdur. Rehber köpek sahiplerinin, köpeğin sağlık durumu ve aşılarıyla ilgili veteriner masraflarını kendilerinin karşılaması gerekmektedir. Diyabet rehber köpeği iyi bir yatırımdır ve köpek ile sahibi arasında uzun yıllar sürecek bir ilişki kurulur.
Rehber Köpek Alırken Karşılaşılabilecek Zorluklar
⇒Rehber köpek almak, köpeğinizle iyi anlaşabilmeniz için gerekli bağı kurmak üzere köpeğinize gereken zamanı ayırmak için bağlılık gerektirir. Köpek, sahibiyle anlaşıyor gibi görünse de arada sevgi bağının olması çok önemlidir.
⇒Sahiplerin köpeklerini beslemeleri, banyo yaptırmaları, egzersiz yaptırmaları ve düzenli olarak veteriner kontrollerine götürmeleri gerekmektedir. Rehber köpek aldığınızda pek çok masrafın da beraberinde geleceğini göz ardı etmemelisiniz.
Rehber Köpeğin Faydaları
⇒Rehber köpeğin bakımı kesinlikle vakit alan ve sorumluluk gerektiren bir durum olsa da rehber köpeğe sahip olmanın sağlayacağı ödüller harikadır. Diyabet bakımıyla ilgili Amerika Diyabet Derneği’nde yayınlanan bir makaleye göre diyabet rehber köpeklerinin faydaları şu şekildedir:
- Katılımcıların %61.1’i hipoglisemi ve hiperglisemi hakkındaki endişelerinin azaldığını belirtmiştir.
- Katılımcıların %75’i hayat kalitesinde artış olduğunu belirtmiştir.
- Katılımcıların %75’i fiziksel aktivitelere katılma durumlarında artış olduğunu belirtmiştir.
⇒Diyabet ikaz köpeklerinin yetiştirilmesi çok fazla zaman ve paraya mâl olabilir. Bu fırsattan yararlanmak istiyorsanız başarılı bir şekilde rehber köpek yetiştiren kuruluşlarla çalışmanızı öneririz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın