• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sarsılmış Bebek Sendromu Acil 112’yi Arayın!

30 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sarsılmış Bebek Sendromu

Bebeklerin yumuşak beyinleri ve zayıf boyun kasları vardır. Ayrıca hassas kan damarları da vardır. Bir bebeği veya küçük çocuğu sallamak beyinlerinin kafatasının içine tekrar tekrar çarpmasına neden olabilir. Bu etki beyin morarması, beyin kanaması ve beyin şişmesini tetikleyebilir. Diğer yaralanmalar arasında kırık kemikler kadar bebeğin gözlerinde, omurgada ve boynunda hasarlar sayılabilir.

Sarsılmış bebek sendromu 2 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülür, ancak 5 yaşına kadar olan çocukları etkileyebilir. Sarsılmış bebek sendromu vakalarının çoğu, bebeklerin en çok ağlama eğiliminde olduğu 6 ila 8 haftalık bebekler arasında ortaya çıkar.
Bebeği kucağında sektirmek veya bebeği havada fırlatmak gibi bir bebekle etkileşim sarsılmış bebek sendromuyla ilişkili yaralanmalara neden olmaz. Bunun yerine, bu yaralanmalar genellikle birinin bebeği sinirlilik veya öfke ile salladığında ortaya çıkar.

Sarsılmış Bebek Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Sarsılmış bebek sendromu belirtileri şunları içerebilir:
Uyanık kalma zorluğu
Vücut titreme
Nefes darlığı
Kötü beslenme
Kusma
Renksiz cilt
Nöbetler
Koma
Felç
Sarsılmış bebek sendromu belirtileri yaşıyorsanız 112 numaralı telefonu arayın veya bebeğinizi en yakın acil servise götürün. Bu tür yaralanmalar yaşamı tehdit eder ve kalıcı beyin hasarı ile sonuçlanabilir.

Sarsılmış Bebek Sendromu Nedenleri

Sarsılmış bebek sendromu birisi bir bebeği ya da yürümeye başlayan çocuğu şiddetli bir şekilde sallarsa ortaya çıkar. İnsanlar genellikle bir çocuğun ağlamasını kesmeyeceği için, hayal kırıklığı veya öfkeden bir bebeği sallayabilir. Sallanma sonunda bebeğin ağlamasını durdurmasına rağmen, bu genellikle sarsıntıların beyinlerine zarar vermesinden kaynaklanır.

Bebeklerin zayıf boyun kasları vardır ve sıklıkla kafalarını desteklemede zorluk çekerler. Bir bebek zorla çalkalandığında, kafaları kontrolsüzce hareket eder. Şiddetli hareket, bebeğin beynini kafatasının içine tekrar tekrar fırlatır ve morarma, şişlik ve kanamaya neden olur.

Sarsılmış Bebek Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Tanı koymak için, doktor sık ​​sık sarsılmış bebek sendromunu gösteren üç koşulu arayacaktır.

Bunlar:

  • Ensefalopati veya beyin şişmesi
  • Subdural hemoraji veya beyinde kanama
  • Retinal kanama ya da retina denilen gözün bir kısmında kanama

Doktor beyin hasarı belirtilerini kontrol etmek ve tanıyı doğrulamak için çeşitli testler isteyecektir.

Bu testler şunları içerebilir:

  • Beynin ayrıntılı görüntülerini üretmek için güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanan MRI taraması
  • Beynin net, kesitsel görüntülerini oluşturan tomografi
  • Omurga, kaburga ve kafatası kırıklarını gösteren iskelet röntgeni
  • Göz yaralanmalarını kontrol eden ve gözlerde kanama yapan oftalmik muayene

Sarsılmış bebek sendromunu onaylamadan önce doktor diğer olası nedenleri dışlamak için bir kan testi yapacaktır. Sarsılmış bebek sendromunun bazı belirtileri diğer koşullara benzerdir. Bunlar kanama bozuklukları ve osteojenez imperfecta gibi bazı genetik bozuklukları içerir. Kan testi, başka bir durumun çocuğunuzun semptomlarına neden olup olmadığını belirleyecektir.

Sarsılmış Bebek Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuğunuzun sallanan bebek sendromu olduğundan şüpheleniyorsanız hemen 112’yi arayın. Bazı bebekler sallandıktan sonra nefes almayı durduracaktır. Bu gerçekleşirse CPR, tıbbi personelin gelmesini beklerken bebeğinizin nefes almasını sağlayabilir.

CPR gerçekleştirmek için adımlar:
1) Bebeği dikkatlice sırt üstü koyun Eğer omurilik yaralanmasından şüphelenirseniz, iki kişinin bebeği nazikçe hareket ettirmesi en iyisidir. Böylece baş ve boyun bükülmesi yaşamaz.
2) Pozisyonunu ayarla Bebeğiniz 1 yaşın altındaysa, iki parmağını göğüs kemiğinin ortasına koyun. Çocuğunuz 1 yaşın üzerindeyse, bir elinizi göğüs kemiğinin ortasına koyun. Diğer elini başının geriye eğilmesini sağlamak için bebeğin alnına koy. Şüpheli bir omurga yaralanması için, başını eğmek yerine çeneyi öne doğru çekin ve ağzın kapanmasına izin vermeyin.
3) Göğüs kompresyonları gerçekleştirin Göğüs kemiğine bastırın ve yaklaşık yarısını göğse doğru itin. Yüksek sesle sayılırken duraklamadan 30 göğüs kompresyonunu verin. Kompresyonlar sağlam ve hızlı olmalıdır.
4) Kurtarma nefesi verin Kompresyonlardan sonra nefes almayı kontrol edin. Nefes alma belirtisi yoksa, bebeğin ağzını sıkıca kapatın ve ağzınızla burun çevirin. Hava yolunun açık olduğundan ve iki nefes aldığından emin olun. Her nefeste göğsün yükselmesi yaklaşık bir saniye sürmelidir.
5) CPR’a devam edin Yardım gelene kadar 30 kompresyon ve iki kurtarma nefesi döngüsüne devam edin. Nefes almayı kontrol ettiğinizden emin olun.

Bazı durumlarda, bebek sarsıldıktan sonra kusabilir. Boğulmayı önlemek için bebeği nazikçe yana doğru yatırın. Tüm vücutdu aynı anda yatırdığınızdan emin olun. Omurilik yaralanması varsa, bu yatırma yöntemi omurgada daha fazla hasar riskini azaltır. Bebeği kucağınıza almamanız ya da bebeğinize yiyecek veya su vermemeniz önemlidir.

Sarsılmış bebek sendromunu tedavi etmek için ilaç yoktur. Ciddi durumlarda, beyindeki kanamayı tedavi etmek için ameliyat gerekebilir. Bu, basıncı azaltmak veya fazla kanı ve sıvıyı boşaltmak için bir şant veya ince bir tüpün yerleştirilmesini içerebilir. Göz cerrahisi, vizyonu kalıcı olarak etkilemeden önce herhangi bir kanı çıkarmak için de gerekebilir.

Sarsılmış Bebek Sendromlu Çocuklar İçin Genel Bakış

Sarsılmış bebek sendromundan geri dönüşümsüz beyin hasarı saniyeler içinde meydana gelebilir.

Birçok bebek de dahil olmak üzere komplikasyonlar yaşar:

  • Kalıcı görme kaybı (kısmi veya tam)
  • İşitme kaybı
  • Nöbet bozuklukları
  • Gelişme gecikmeleri
  • Zihinsel engeller
  • Serebral palsi, kas koordinasyonunu ve konuşmasını etkileyen bir bozukluk

Sarsılmış Bebek Sendromu Nasıl Önlenebilir?

Sarsılmış bebek sendromu önlenebilir. Bebeğinizi hiçbir koşulda sarsmayarak zarar vermekten kaçınabilirsiniz. Bebeğinizin ağlamasını durduramadığınız zaman sinirlenmek kolaydır. Ancak ağlama bebeklerde normal bir davranışdır ve sarsıntı asla doğru cevap değildir.

Çocuğunuz uzun süre ağlıyorsa stresinizi hafifletmenin yollarını bulmak önemlidir. Bir aile üyesini veya destek için bir arkadaşınızı aramak, kontrolünüzü kaybettiğini hissettiğinizde yardımcı olabilir. Ayrıca bebekler ağladığında ve ebeveynlik stresini nasıl idare edeceğiniz konusunda size öğretebilecek bazı hastane tabanlı programlar da vardır. Bu programlar, sallanan bebek sendromu ile ilişkili yaralanmaları belirlemenize ve önlemenize yardımcı olabilir. Aile üyelerinizin ve bakıcılarınızın sarsılmış bebek sendromunun tehlikelerinin farkında olduğundan emin olun.

Çocuğun çocuk istismarı kurbanı olduğundan şüpheleniyorsanız, sorunu göz ardı etmeyin. İstismar hattı için 183’ü arayın.
 Alo 183
Alo 183
Sosyal Destek Hattı

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress