
Şaşılığın Belirtileri
- Görüş bozukluğu
- Çift görme
- Derinlik algısının azalması
- Gözlerin zorlanması ve baş ağrısı
Şaşılığın Nedenleri
*Şaşılık, sinir hasarı veya gözlerin etrafındaki kasların zayıf olmasından dolayı koordine bir şekilde çalışamaması sonucunda ortaya çıkar. Beyniniz her bir gözden farklı görsel mesaj aldığında, zayıf olan gözden gelen sinyali görmezden gelir. Bu durum düzeltilmediği takdirde zayıf olan gözdeki görme yeteneğini tamamen kaybedebilirsiniz.
*Şaşılık genellikle çocuklarda görülür. Bu durumun altında yatan neden çoğu zaman bulunamamaktadır. Bebeklerde içe şaşılıklar genellikle doğduktan sonraki ilk yıl içinde görülür. Bu durum kalıtsaldır ve ameliyatla düzeltilmesi gerekir. İçe şaşılıklar 2 – 5 yaş arasındaki çocuklarda da görülür. Düzeltmek için bazen gözlük kullanılabilir.
*Şaşılık, hayatın ilerleyen dönemlerinde de oluşabilir. Bu duruma genellikle göz yaralanmaları, serebral palsi ve inme gibi durumlar neden olur. Göz tembelliği veya hipermetropluk varsa şaşılık oluşabilir.
Şaşılığın Teşhis Edilmesi
Bu testler:
- Korneal refleks testi
- Görüş keskinliği testi
- Göz hareketlerinin ve gözdeki sapmaların test edilmesi
- Gözün arka kısmının kontrol edilmesi için retina testi
Şaşılık Riski Kimlerde Vardır?
Şu durumlarda şaşılık riski daha fazladır:
- Ailede şaşılık varsa
- Beyin hasarı veya beyin tümörü
- İnme ya da beyin yaralanmaları
- Göz tembelliği, hipermetropluk ya da görme kaybı
- Retina hasarı
- Diyabet
Şaşılığın Tedavisi
Diğer tedavi yöntemleri:
- Göz egzersizleri
- Düzeltici lensler
- Göz kaslarına yapılan ameliyatlar
Şaşılık Hastalığının İlerleyişi
*Şaşılık genellikle düzeltici lenslerle, göz bantlarıyla, nadir vakalardaysa ameliyatla düzeltilebilir. Görüş kaybı oluşur oluşmaz doktora görünmeniz çok önemlidir. Tedaviyi aldıktan sonra gözdeki değişiklikleri dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Bazı durumlarda şaşılık geri dönebilir.
*Şaşılık, başka sağlık sorunlarından dolayı ortaya çıkıyorsa bu durumun erken teşhis edilmesi iyileşme şansını artırır. Durumunuzla ilgili detaylı bilgi almak ve tedavi olmak için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Kaynak: www.healthline.com
Bir cevap yazın