• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Seboreik Dermatit Cildinize Sahip Çıkın

13 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff 3 Yorum

Seboreik Dermatit Belirtileri

Seboreik dermatit kızarıklık şeklinde ortaya çıkan, cilde yağlı ve pullu bir görünüm veren bir cilt hastalığıdır.

Ciltteki yağ bezlerinin yoğun olduğu aşağıdaki yerlerde daha sık görülür:

  • Saç derisi
  • Kaş çevresi
  • Göz kapağı
  • Burun duvarları ve kırışıkları
  • Dudaklar ve çevresi
  • Kulak arkası, kulak dışı
  • Göğsün ortası
  • Sırt

Seboreik dermatit genel olarak aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

  • Ciltte kızarıklık
  • Büyük bir alanda görülen kızıl plaklar
  • Cildin yağlı ve yapışkan bir hal alması
  • Cildin kabuklanması. Bu kabuklanma beyaz ve pul pul olabilir; veya sarımsı, yağlı, yapışkan kepeklenme şeklinde olabilir.
  • Kaşıntı (iltihap kaptıysa kaşıntı şiddetlenebilir)
  • Kepek
  • Saç kaybı, kıl dökülmesi
Bebeklerin saçlarında görülen konaklar da seboreik dermatitin bir türünden kaynaklanmaktadır.

Seboreik Dermatit Neden Olur?

1.Cildin Yağlı Olması
Seboreik dermatitin neden ortaya çıktığı henüz tüm yönleriyle anlaşılamamıştır. Ancak yoğun yağ (sebum) üretimi olan bölgelerde daha çok ortaya çıktığı için, cildin yağlı olmasının seboreik dermatite zemin hazırlayabileceği düşünülüyor.
2.Cilt Mantarları
Seboreik dermatit hastalarının birçoğunun cildindeki mantar ve maya sayısı artmaktadır. Ancak mantarların mı seboreik dermatite neden olduğu yoksa seboreik dermatitin yan etkisi olarak mantarların mı çoğaldığı net değildir.

Mantar ilaçlarının seboreik dermatite iyi gelmesi, bizi seboreik dermatitin bir mantar iltihabı olduğu düşüncesine itiyor. Ancak bu teori henüz kabul edilmiş değildir.

3.Vücut Dengesinin Bozulması
Doktorlar hormon seviyelerindeki dalgalanmaların, vücudun bağışıklık sistemindeki zayıflamanın ve gıdasız kalmanın bir araya gelerek seboreik dermatite zemin hazırlayabileceğini düşünüyor. Bu etkenler de riski artırıyor: Stres ve yorgunluk, Kötü hava koşulları (çok kuru, sıcak, soğuk veya nemli havalar), Cildin temizlenmemesi, sabun kullanılmaması, Alkol içeren cilt losyonları ve kremler kullanmak, Aşırı kilolu olmak.

4.Merkezi Sinir Sistemi Hastalıkları
Seboreik dermatit hastalarının neredeyse hiçbirinde başka bir sağlık sorunu görülmüyor. Ancak yapılan araştırmalar merkezi sinir sistemini etkileyen bu hastalıklarla seboreik dermatitin ilişkili olduğunu ortaya koydu: Parkinson hastalığı, Kafa yaralanmaları, Felç, HIV (AIDS)

Seboreik dermatit; hastalıklar, psikolojik stres, yorgunluk, uyku eksikliği, mevsim değişikliği gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Bebeklerde A vitamini eksikliği bu hastalığı doğurur.

Seboreik Dermatit Tedavi

1.Belirtileri Yatıştırın
Seboreik dermatitin kesin çözüm sağlayan bir tedavisi yoktur. Ancak bu öneriler, ortaya çıkan farklı sorunlarda etkili sonuçlar sağlar; Cilt döküntülerinden kurtulun: Bu amaçla keratini ve deriyi çözebilen “keratolitik” solüsyonlarla cildinizi temizleyebilirsiniz. Salisilik asit, laktik asit, üre ve propilen glikol keratolitik etkilidir.Mantar kremleri: Mantar kremleri seboreik dermatite iyi geliyor. İltihaplı cilt bölgesindeki Malassezia gibi maya ve mantarlardan kurtulmak için ketokonazol veya siklopiroks içeren krem veya şampuanlar kullanabilirsiniz.İltihabı dindirin: Aniden ortaya çıkan veya birden şiddetlenen seboreik dermatit ataklarında hafif kortikosteroid kremleri işe yarayacaktır.
2.Seboreik Dermatit Krem
Kortikosteroid kremlerin sık kullanılması gerektiği vakalarda kalsinörin inhibitörü kremler kullanılır. Bu sayede yüz cildinde oluşabilecek yan etkiler en az seviyeye indirilir. Pimekrolimus kremi, takrolimus merhemi gibi örnekleri vardır.

Yetişkinlerde görülen ısrarlı vakalarda itrakonazol içeren ilaçların veya tetrasiklin içeren antibiyotiklerin oral yoldan alınması gerekebilir.

3.Fototerapi
Fototerapi birçok farklı cilt iltihabında olduğu gibi seboreik dermatitte de başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. Işık tedavisi veya helyoterapi olarak da bilinir. Tedavi esnasında ultraviyole ışınlar da dahil olmak üzere, spektrumdaki birçok farklı ışın cilde uygulanır.
4.Seboreik Dermatit Saç
Ağırlıklı tedavi, şampuan kullanımı şeklindedir. Aşağıdaki bileşenleri içeren şampuanlar hem seboreik dermatite iyi gelecek, hem de kepek oluşumunu azaltacaktır: Ketokonazol, Siklopiroks, Selenyum sülfür, Çinko priton, Katranlı sabun, Salisilik asit.Bu şampuanların haftada iki kez en az bir ay boyunca kullanılması gerekir. İhtiyaç duyulduğu takdirde bu süre uzatılmalıdır
5.Yüz, Kulak, Göğüs ve Sırt Derisi Tedavisi
Seboreik Dermatit Yüz: Etkilenen bölgeyi, sabun içermeyen losyonlarla temizleyin.Ketokonazol veya siklopiroks içeren kremleri günde bir kez 2-4 hafta boyunca uygulayın. İhtiyaç devam ederse süreyi uzatın.Hidrokortizon kremleri de önerilebilir. Bazen de daha güçlü steroid kremler önerilebilir.Steroid krem yerine kalsinörin inhibitörleri de önerilebilir.

Seboreik Dermatit Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Seboreik dermatitte en çok şikayet edilen durumlardan birisi, saç dökülmesidir. Kafa derisinde hastalık sebebi ile oluşan yaraların kabuk bağlaması sonucu, hastalar saç kaybetmektedir.

Seboreik Dermatit Saç Dökülmesi Sonucu Şampuan Kullanımı

Seboreik dermatit tedavisinde şampuan kullanılmaz fakat doğru şampuan tercihi ile etkileri bir nebze azaltabilirsiniz. Tıpkı kepek sorununda olduğu gibi, seboreik dermatit de kendini sürekli tekrar eder fakat doğru şampuan tercihi ile sorunu kontrol atında tutabilirsiniz. Piyasada birbirinden farklı markanın “Clinical Strength, Clinically Scalp Relief” benzeri şampuanı bulunmaktadır. Bunun yanında, şampuanınızın yerine bir bebek şampuanı da kullanabilirsiniz.

Seboreik Dermatit – Bitkisel Tedavi

Seboreik dermatit hastalığında bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır. Bunların biri de hastalıklı bölgeye elma sirkesi uygulamaktır. Elma sirkesini makyaj temizliyormuş gibi hastalıklı bölgeye uygularsanız, yaralı bölgeleriniz biraz olsun rahatlayacaktır.

Seboreik Dermatiti Tetikleyen Yiyecekler

Seboreik dermatit tedavisi boyunca kaçınılması gereken besinler şunlardır:

Süt ve peynir, yoğurt gibi süt içeren ürünler, Yumurta.

Dikkat edilmesi gereken yiyecekler:

Deniz ürünleri, Çikolata, Mısır, Çilek, Domates, Turunçgiller, Buğday, Soya

Seboreik Dermatitin Kesin Çözümü Var mıdır?

Seboreik dermatitte kesin çözüm maalesef yoktur. Bu hastalık, benzeri hastalıklar gibi yalnızca kontrol altına alınabilinir. Hastalığı tamamiyle bitirmek pek mümkün değildir. Doğru uygulamalar ile, hastalık etkilerini çok az bir noktaya indirebilir ve rahat bir yaşam sürebilirsiniz.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. aycan says

    5 Aralık 2016 at 22:48

    Tüm bunlara ek olarak çay ağacı yağı ve hindistan cevizi yağını da öneririm,

    Cevapla
  2. Taha says

    17 Eylül 2018 at 04:44

    Seboreik dermatit ile 6. Senem lise yıllarım da başlamıştı ne denediysem geçmedi alışmaya bakın kontrol altına alınabiliyor benim ki yağlı egzema şuan son olarak aknerrent tedavisine başladım 2. Ayımdayim kullandığım sürece problem yok ama 2 gün içmesem gene çıkmaya basliyorlar çaresiz bir hastalık allah yardımcımız olun beterinden saklasın

    Cevapla
  3. Ercan kaplan says

    13 Ekim 2018 at 01:19

    Benimde saçımda kabullanma vardı doktorlara gittim seberoik dermetit hastalığı koydu verdikleri ilaçlar hiç fayda etmedi bir 2 yıl boyunca saçlarım ve psikolojik travma ya girdim internette çözüm ararken vich derkos un yeşil kutulu şampuanını gördüm eczaneden aldım bazı eczanelerde bulabilirsiniz hem şampuanla birlikte her gün bir tasın içine elma sirkesi ve limonu karıştırarak daha sonra şampuanı uygulayarak 1 ay içinde bu illetten kurtuldum şükürler olsun yaklaşık 2ve 3 ay elma sirkesini ve limonu bırakınız sadece şampuanı düzenli olarak sadece şampuan kullandım ve kullanmaya devam ediyorum tek şampuanım şimdi 2 yıl olucak birdaha o illetle karşılaşmadım bana faydası oldu umarım sizede faydası olur

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress