• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sedefe Bağlı Artrit (Psöriatik Artrit) Vücuda Etkileri

18 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sedef hastalarının yaklaşık %30’unda sedefe bağlı artrit hastalığı gelişir. Bazı durumlarda, sedefe bağlı artritin belirtileri sedef hastalığına göre daha anlaşılır olduğu için sedefiniz anlaşılmadan sedefe bağlı artrit hastalığı teşhisi konulabilir. Sedef hastalığı olmadan da sedefe bağlı artrit olabilir. Artritin normal hali de, sedefe bağlı hali de bağışıklık sistemi rahatsızlıkları arasında düşünülür.

Sedefe bağlı artrit vücudun birçok bölümünü, ayak ve bacak eklemleri gibi büyük eklemleri ve uçta kalan el ve ayak parmaklarını etkiler. Belirtileri orta şiddetten ağır şiddete kadar değişiklik gösterir ve bu belirtiler bazen kronik olabilir.

1 İskelet Sistemi
Sedefe bağlı artrit, eklemlerinizde yangıya sebep olur. Bir ya da birden çok eklemi etkileyebilir. Katı, şişmiş ve acı veren eklemler, sedefe bağlı artritin klasik belirtileri arasındadır.

Dizlerinizde ve omuzlarınızda yangı, hareket kabiliyetinizi kısıtlar ve rahat bir şekilde hareket etmenize engel olur. Boynunuzun ve sırtınızın çok ağrımasına sebep olarak omurganızı hareket ettirmenizi güçleştirir.

El ve ayak parmaklarınız şişerek sosis gibi görünebilirler. Sedefe bağlı artritin en yaygın belirtilerinden biri de kemiklerinizi birbirine bağlayan tendonlarda ve bağ dokularda ağrı hissetmektir. Bu durum, ayağınızın topuğunda ya da tabanınında ve dirseğinizin etrafında ağrıya sebep olur.

Düşük yoğunluklu özellikle suda yapılan egzersizler eklemlerin daha esnek olmasını sağlar. Fizik tedavi, kasları güçlendirmeyi ve daha fazla esneklik vermeyi sağlar. Yürüyüş yapmak en iyi egzersizlerden biridir. Ayakkabınızın içine koyacağınız ayakkabı jelleri eklemlerinizde daha az baskı hissetmenizi sağlayacaktır.

Sedefe bağlı artrit hastalarının yaklaşık %5’inde artritmutilans denilen hastalık oluşur. Bu hastalığın görülme sıklığı çok daha az olsa da ellerinizdeki ve ayaklarınızdaki eklemleri mahvederek kalıcı engel oluşturacak ciddi bir hastalıktır. Bu hasarın oluşmasını önleyecek bazı ilaçlar kullanılabilir.

2 Cilt, Saçlar ve Tırnaklar
Sedef cildinizde kızarıklıklara sebep olan kronik bir deri sorunudur. Bu kızarıklıklar bazen gümüş rengi ve pul pul olur. Belirtilerin arasında kaşıntı ve kızarıklık vardır. Her yerde görülebilse de dirseğin, dizlerin, ellerin ve ayağın etrafında daha sık görülür. Eklemlerinizin etrafındaki deriniz çatlak bir görünüm alabilir. Bazı durumlarda, ciltte yaralanma ya da su toplanması görülebilir.

Kafa derisinde görülen yaralar hafif bir kepek sorunu gibi de görünebilir. Ciddi bir şekilde pul pul dökülme de olabilir. Kafa derisinde sedef olmasının diğer bölgelerden en büyük farkı, oluşan yaraların daha büyük olması ve son derece kaşıntı yapmasıdır. Kaşımak saçlarınıza ve omuzlarınıza pul pul deri dökülmesine sebep olabilir.

El ve ayak tırnaklarınız kalınlaşabilir ve renkleri değişebilir. Tırnaklarınız anormal şekillerde uzayabilir, üzerinde çukurlar oluşabilir ya da tırnak yatağından ayrılabilir.

3 Gözler ve Görüş
Yapılan araştırmalar, sedefin görüş problemlerine de sebep olduğunu ortaya koyuyor. Konjonktivit gibi iltihaplı yaralanmalar, bu hastalığın en sık görülen yan etkisidir. Çok nasir durumlarda sedef, görüş kaybına sebep olabilir.

İnebe yangısı da sedefe bağlı artritin sebep olduğu gözün orta tabakasında oluşan bir rahatsızlıktır.

4 Kas İskelet Sistemi
Kronik yangı, kemiklerinizin uçlarını koruyan kıkırdaklara zarar verebilir. Bu durum devam ettikçe, zarar gören kıkırdaklar kemiklerin birbirine sürtünmesine sebep olurlar. Kemiklerinizin zayıflamasının dışında bu durum bağ dokuları, tendonları ve kasları zayıflatarak yetersiz eklem desteği oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda hareket etme isteğinizi kaybedersiniz ve belirtileriniz çok daha kötü bir hale gelir.

Orta yoğunluklu egzersizler yapmanız kaslarınızı güçlü tutabilmeniz için çok önemlidir. Eklemlerinize baskı oluşturmadan egzersiz yapabilmeniz için doktorunuzdan size bir egzersiz programı vermesini ya da sizi fizik tedaviye yönlendirmesini isteyin.
5 Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlıklarda bazen vücudunuz sağlıklı dokulara saldırır. Sedefe bağlı artritte bağışıklık sisteminiz eklemlerinize, tendonlarınıza ve bağ dokularınıza saldırır. Sedefe bağlı artrit hayat boyu süren bir rahatsızlıktır. Zaman zaman rahatlayıp ardından tekrar ağrı hissedebilirsiniz.
6 Akıl Sağlığı
Fiziksel acı ve rahatsızlıklık, hastalığın kronik doğasıyla birleşince duygusal sağlığınızı etkileyebilir hale geliyor. Sedefe bağlı artrit,anksiyete ve depresyon riskini artırır. Utanç, özgüvende düşüş ve üzüntü hissedebilirsiniz. Hastalığınızın gelecekte sizi nasıl etkileyeceğine dair fazlasıyla endişe duyabilirsiniz.

Akıl sağlığıyla ilgili riskler, özellikle sedefe bağlı artritle başa çıkılamadığı durumlarda yüksektir. Depresyon ya da anksiyete belirtileri gösteriyorsanız doktorunuza durumunuzu açıklayın.
7 Diğer Etkileri
Sedefe bağlı artritin diğer etkileri arasında yorgunluk ve kendini dinç hissedememe vardır. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ya da diyabet olma olasılığınız bu hastalıkla birlikte biraz daha artar. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve iyi bir gece uykusu durumunuzu hafifletmekle kalmayıp bu rahatsızlıkların oluşmasını da engeller. Size yardımcı olabilecek önerilerde bulunması için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress