• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Şeker Hastalığının Geçmişi

11 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

1.Başlangıçta
Şeker hastalığı insan yaşamını binlerce yıldır etkilemektedir. Şeker hastalığı olduğunda şüphelenilen ilk hafif hastalık Mısırlılar tarafından M.Ö. 1550 yılındaki parşömenlerde geçmektedir. Bir çalışmaya göre Hintliler M.S. 400-500 yıllarında bu hastalığı tam olarak keşfetmiş ve iki çeşidi olduğunu belirlemiştir. Bu sorunu ilk olarak “bal idrar” adı verilen bir test ile denemişlerdir. Bu testte karıncaların kişinin idrarına gelip gelmeyeceği kontrol edilmiştir.

2.“Diyabet” Terimi

Yunanlılarda “diyabet” “içinden geçmek” anlamına gelmektedir. Yunan tabip Apollonius of Memphis bu isimlendirmeyi vücuttan aşırı idrar geçmesi nedeniyle yapmıştır. Tarihsel belgeler Yunan, Hintli, Arap, Mısırlı ve Çinli doktorların bu sorundan haber haberdar olduğunu göstermiştir. Erken zamanlarda şeker hastalığı teşhisi ölüm fermanı anlamına gelmekteydi.

3.İnsülin Yetersizliği
20’inci yüzyılın başlarında doktorlar bu hastalığın nedenini belirlemiş ve bir tedavi seçeneği üretmişlerdir. 1926 yılında Edward Albert Sharpey-Schafer şeker hastası olan kişilerin pankreaslarının insülin adı verilen ve şekeri işleyen kimyasalı üretemediğini açıklamıştır. Bu aşırı şeker idrara geçmekteydi. Doktorlar hastalık ile mücadele etmek için hızlı diyet değişimi ve düzenli egzersizi terfi ettirmiştir.
4.Köpeklerde Şeker Hastalığı
Şeker hastalığını diyet ve egzersiz ile iyileştirme çabaları doğamadan ölmüştür. 1921 yılında doktorlar hastalığın etkilerini tersine çevirmeyi hedefleyen deneyleri köpekler üzerinde denemiştir. İki Kanadalı araştırmacı Frederick Grant Banting ve Charles Herbert Best ilk insülin iğnesini bir köpeğe başarılı bir şekilde yapmıştır.

5.Şeker Hastalığı Türlerinin Keşfi
İnsülin iğnesinin keşfi ile hastalığa karşı savaşta ilk başta zafer kazanılmıştır. 1936 yılında Harold Himsworth iki tür arasındaki farkı keşfetmiştir ve bunu yayımlamıştır.

6.İlaçlar
1960 yılında şeker hastalığının kontrolü önemli ölçüde artmıştır. İdrar ölçüm çubuğu ile kandaki şeker miktarının tespiti daha kolay bir hale gelmiştir.

7.Glukometre
1969 yılında büyük taşınabilir glukometreler üretilmiştir ve o zamanda sonra hesap makineleri kadar küçültülmüştür. Şeker hastalığının yönetilmesi için taşınabilir glukometreler hayati öneme sahiptir.

8.İnsülin Pompaları
1970 yılında vücudun normal insülin salınımını kontrol etmesi için insülin pompaları üretilmiştir. Bugün bu pompalar hafif ve taşınabilir bir hale getirilmiştir ve günlük olarak kullanılabilmektedir.
9.Tip 2 Şeker Hastalığı
Son 20 yılda tip 2 şeker hastalığının çocuklarda görülmediği keşfedilmiştir. Hatta buna “insüline bağlı olmayan şeker hastalığı” ve tip 1 şeker hastalığına Juvenil diyabet adı verilmiştir. Ancak yetersiz beslenme, egzersiz azlığı ve aşırı kile nedeniyle son yıllarda çocuklarda ve ergenlerde daha çok vaka görülmeye başlanmıştır.
10.Şeker Hastalığı İstatistikleri
Şeker hastalığının ilk bulunduğu yıllardan bu zamana kadar köklü ve büyük değişimler yaşanmış olsa da hala karmaşıklıkların ve ölümlerin önemli bir nedenidir. 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde şeker hastalığı 7’inci yaygın ölüm nedeni olmuştur.

12.Günümüzde Şeker Hastalığı
Şimdilerde kan şeker seviyesi evde ölçülebildiği için şeker hastalığı daha kontrol edilebilir bir haldedir. Tip 1 şeker hastalığı için insülin birincil tedavi yöntemi olarak kalmaktadır. Tip 2 şeker hastalığı olan kişilerde düzenli egzersiz, sağlıklı diyet ve diğer ilaçlar riski azaltmaktadır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress