
Şekersiz Diyabetin Belirtileri Nelerdir?
Şekersiz diyabetin temel belirtisi kontrol edilemeyen bir şekilde su içme isteğine işaret eden aşırı susuzluk ve idrar hacminin çok fazla artmasıdır. Sağlıklı bir yetişkin günde 3 litreden az idrar çıkarır. Şekersiz diyabeti olanlarda ise gün içindeki idrar miktarı 15 litreye kadar çıkabilir.
Küçük çocuklarda ve bebeklerde görülebilecek muhtemel belirtiler: |
---|
Huysuzluk ve asabiyet |
Anormal bir şekilde bezin ya da yatağın ıslanması veya aşırı idrara çıkma |
Aşırı susama |
Dehidrasyon (Vücudun susuz kalması) |
Yüksek ateş |
Cilt kuruluğu |
Büyümenin gecikmesi |
Çocuğunuzda veya sizde bu belirtiler varsa bir an önce doktorunuzla görüşmelisiniz.
Normal Sıvı Düzeni
Şekersiz diyabeti anlamak için vücudumuzun normalde sıvıları nasıl düzenlediğini de anlamalıyız. Sıvılar, vücut ağırlığımızın %60’ını oluşturur. Vücudumuzda doğru oranda sıvı bulundurmak sizi sağlıklı tutar. Gün içinde su ve yiyecek tüketmek, vücudunuza sıvı sağlar. İdrara çıkmak, nefes almak ve terlemek vücudunuzdan sıvıların gitmesine neden olur.
Vücudunuz, organlardan ve hormon sinyallerinden oluşan bir sistem kullanarak vücut sıvılarını düzenler. Böbrekler, kandaki fazla sıvıyı atarak vücuttaki sıvının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Mesane, idrar olarak atılacak atık sıvıyı depolar. Terlemeyle kaybedilen sıvının yerine sıvı alınması gerektiğinde vücudunuz daha az idrar üreterek ya da çok fazla sıvı olduğunda daha fazla idrar üreterek sıvı seviyesini düzenler.
Beyniniz birkaç farklı şekilde bu süreci düzenler. Beynin bir parçası olan hipotalamus, susama hissini ve suya duyduğunuz ihtiyacı düzenler. Beyin, vazopressin olarak da bilinen antidiüretik hormonu salgılar. Bu hormon üretildikten sonra hipofiz bezinde depolanır.
Vücudunuzun suyu tutması gerektiğinde hipofiz bezi vazopressini kana salar. Suyun atılması gerektiğinde ise hormon ya azalır ya da hiç salınmaz. Buna bağlı olarak daha sık idrara çıkarsınız. Bu düzenleme sisteminin bir kısmında bozulma olduğunda şekersiz diyabet ortaya çıkar.
Şekersiz Diyabetin 4 Türü
Şekersiz diyabetin 4 türü bulunur:
1 Santral Şekersiz Diyabet
2 Nefrojenik Şekersiz Diyabet
3 Dipsojenik Şekersiz Diyabet
4 Gebelik Şekersiz Diyabeti
Şekersiz Diyabet Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz sizinle belirtileriniz hakkında ve hastalığa karar vermek için hangi testlerin yapılması gerektiği hakkında konuşacaktır. Doktorunuz teşhisi koymak için birçok test yapabilir.
Bu testler:
1 İdrar Tahlili
2 Su Yoksunluğu Testi
3 Manyetik Rezonans (MR)
4 Genetik Tarama
Şekersiz Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi şekersiz diyabetin hangi türünü yaşadığınıza ve hastalığınızın ciddiyetine bağlıdır. Hafif şekersiz diyabet vakalarında doktorunuz su alımını günde belli bir miktarla sınırlandırarak durumu kontrol altına almaya çalışır.
1 Hormon Tedavisi
2 İlaç Tedavisi
3 Hastalığa Neden Olan Durumların Tedavi Edilmesi
4 Hayat Tarzında Yapılabilecek Değişiklikler
Hastalığın İyileşmesi
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın