• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Servikal MR Taraması: Bu Durumlar Varsa Mutlaka Doktorunuza Bildirin

1 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Servikal MR Taraması Hangi Durumlar İçin Kullanılır?

Servikal MR, şu durumların teşhis edilmesinde kullanılabilir:
Kemiklerinizdeki ve yumuşak dokularınızdaki tümörler
Bel fıtığı
Damarlarda şişliklere neden olan anevrizmalar ya da damar hastalıkları
Kemik anormallikleri ya da eklem hastalıkları gibi diğer doku bozuklukları

Özel bir MR görüntüsüne kesit denir. Kesitler, dokunun kesildiğindeki görüntüsünü verir. Bunu, bir ekmeği dilimlediğiniz zamanki gibi düşünebilirsiniz. Bütün MR taraması, yüzlerce dilimden oluşur. Bu görüntüler bilgisayarda depolanabilir ya da taranan bölgenin 3 boyutlu görüntülerine çevrilebilir.

MR Nasıl Görüntü Oluşturur?

Mr taraması, güçlü manyetik alan ve radyo dalgalarını kullanarak vücudunuzun detaylı ve 3 boyutlu görüntülerini oluşturur.

İnsan vücudunun %80’i sudan oluşur. Yani milyonlarca hidrojen atomu bulunur. Bu atomlar MR’daki manyetik alanla temasa geçtiğinde hepsi aynı yönde dizilirler. MR’ın ürettiği radyo dalgaları, manyetik alana konulduğunda bu düzeni bozar.

Radyofrekans kapatıldıktan sonra atomlar orijinal pozisyonlarına geri dönerler. Bu durumun ne kadar süreceği dokunun türüne bağlıdır. MR makinesinde bir sensör atomların manyetik alana göre düzenlenmesinin ne kadar süreceğini hesaplar. Sonuçlar, görüntülere dönüştürülür.

Bazı durumlarda, MR öncesinde damardan boya verilir. Boya sayesinde damarlar ve tümörler kolayca daha detaylı bir şekilde görülebilir. Boya kullanılan MR’a manyetik rezonans anjiyogram denilir.

Servikal MR Nasıl Çekilir?

Servikal MR şunları gösterebilir:
Omurgada oluşan doğum kusurları ya da bozukluklar
Omurganın yakınında ya da omurgada enfeksiyon
Omurgada yaralanma ya da travma
Omurganın anormal bir şekilde eğimli olması ya da skolyoz
Omurgada kanser ya da tümör olması

Servikal MR, omurilik ameliyatından önce veya sonra da istenebilir.

Servikal MR için Hazırlık

Servikal MR’ı çektireceğiniz kuruma göre yapılması gerekenler değişiklik gösterebileceğinden tarama öncesinde yemek, içmekle ilgili durumları doktorunuza danışın. Test sırasında boya kullanmak istiyorlarsa diyabetiniz ya da böbrek sorunlarınız varsa doktorunuza anlatın. Tarama öncesinde böbrek fonksiyon testi yapılması gerekebilir. Bu test, böbreklerinizin boyayı güvenle işleyeceğinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Hamileyseniz doktorunuza belirtin. MR, hamileliğin ilk trimesterinde önerilmemektedir. Doktorunuz bu taramayı bebeğinizi doğurduktan sonrasına erteleyebilir.

Klostrofobiniz veya kapalı yerlerde durma korkunuz varsa doktorunuza anlatın. Bu durumda, test sırasında kendinizi daha rahat hissetmeniz için antianksiyete ilaçları verilebilir. Bazı durumlarda ise anestezi ile uyutulmanız gerekebilir.

Röntgen, tomografi ya da eski MR taramaları gibi alakalı olabilecek belgeleri randevularınıza getirin. Bazen MR teknisyenleri rahatlama sağlaması için müzik çalabilirler. MR’ı özel bir kurumda yaptıracaksanız yanınızda dinlemek istediğiniz müzikleri götürebilirsiniz.

MR’a girmeden önce üzerinizdeki metal içeren tüm mücevherleri ve kıyafetleri çıkarmanız gerekecektir. Mücevherlerinizi evde bırakmanız daha kolay olabilir. Test sırasında hastanenin size vereceği önlüğü giyebilirsiniz.

Aşırı kiloluysanız veya klostrofobikseniz doktorunuz açık MR yapmayı önerebilir. Açık MR, standart makinelerden daha fazla alana sahip bir MR cihazıdır. Ancak, açık MR her hastanede ya da klinikte bulunmadığından bu imkânı doktorunuza danışmalısınız.

Servikal MR Sırasında Ne Olmasını Beklemeliyim?

MR makinesine bağlı olan dar bir sedyeye uzanmanız gerekir. Kafanız, sedyenin kafanızı koymanız gereken yerinde, kollarınız yanınızda olmalıdır.

MR teknisyeni, makine çalışırken gelecek gürültüyü bastırması için kulaklık verebilir. Tarama sırasında müzik dinleme imkânınız olabilir. Müzik dinlemek sizi sakinleştirip, dikkatinizi gürültüden uzaklaştıracaktır.

Bobin denilen bir çerçeve başınızın ve boynunuzun etrafına yerleştirilir. Bu bobinin anteni vardır ve makinenin enerjisini odaklayarak iyi görüntülerin alınmasına yardımcı olur. MR teknisyeni, elinize bir sinyal cihazı verir. Test yapılırken gerek duyduğunuz durumlarda bu sinyali kullanabilirsiniz.

Düzgün bir şekilde yerleştirildiğinizde sedye yavaşça makinenin içine girer. MR teknisyeni, MR cihazının olduğu odaya bağlı başka bir odanın penceresinden sizi görebilir. Size taramanın ilerleyişine dair gelişmeleri anlatabilir.

Servikal MR taramaları genellikle 30 ila 45 dakika sürer. Bu süre zarfında, sabit durmanız çok önemlidir. Hareket ederseniz görüntü bulanıklaşabilir.

Servikal MR’ın Riski Var mıdır?

MR taramaları oldukça güvenlidir. Bu taramalarda radyasyonun hiçbir türü kullanılmaz. Manyetik alan ve radyo dalgalarının sağlık üzerinde bilinen bir riski yoktur.

Bazı kişilerin MR sırasında kullanılan boyalara alerjisi olabilir. Daha önce bu tür boyalara karşı alerjik bir tepkiniz olduysa doktorunuza bildirin. Kabuklu deniz ürünlerine karşı alerjiniz varsa bunu da doktorunuza bildirmelisiniz.

MR cihazlarının ürettiği manyetik alanlar oldukça güçlüdür. MR, vücudunuzdaki her türlü metalle etkileşime girer.

Şu durumlar varsa mutlaka doktorunuza bildirin:
Metal diş teli ya da implant varsa
Kalp pili varsa
Metal piercing varsa
Metal içeren rahim içi alet varsa
İnsülin pompası gibi ilaç veren bir cihaz varsa
Anevrizma klipsi varsa
İçeride kalmış bir mermi ya da şarapnel parçası varsa
Koklear implant varsa
Kalıcı dövme ya da makyaj varsa

Vücudunuzda metal varsa veya hamileyseniz servikal MR çektiremeyebilirsiniz. Bu durumda doktorunuz kemik taraması, tomografi ya da röntgen isteyebilir.

Servikal MR’ın Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Görüntüler elde edildikten sonra radyoloğa gider. Radyolog, MR görüntülerini yorumlamak konusunda uzmanlaşmış kişidir. Daha sonrasında radyolog, sonuçlarınızı doktorunuza verir ve doktorunuz da sonuçların ne anlama geldiğini size açıklar. Sonuçlara bağlı olarak doktorunuz daha fazla test yapmak isteyebilir ya da teşhis koyduysa bundan sonra ne yapılacağını açıklayabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress