• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri (Geç Kalma!)

5 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Serviks Kanseri (Rahim Ağzı) Nasıl Anlaşılır?

Serviks kanseri erken dönemde hiçbir belirti göstermeyebilir. Belirtiler genellikle kanser çevredeki doku ve organlara sıçrayınca ortaya çıkar.

Ayrıca unutulmamalıdır ki aşağıda verilen serviks kanseri belirtileri başka sağlık sorunlarında da görülebilir:

  • Vajinadan adet dönemi haricinde gelen kötü kokulu, soluk, sulu, pembe, kahverengi veya kanlı akıntı
  • Beklenmedik derecede uzun veya ağrılı adet periyodu
  • Cinsel ilişki esnasında ağrı, sonrasında kanama
  • Vajinada menopoz sonrası kanama veya kanlı akıntı

Serviks kanseri metastazları (Diğer organlara sıçramış) ileri düzeydeki serviks kanseri vakalarının belirtileri şunlardır:

  • İdrarda zorlanma ve yanma
  • İdrar torbası kontrolünü kaybetme, idrar tutamama
  • İdrarda kan (hematuri)
  • Kabızlık, büyük tuvalete çıkamama
  • Vajinadan dışkı gelmesi
  • Alt karında, leğen kemiği havzasında, belde ağrı. Bel ağrısı bacaklara kadar inebilir.
  • Bacaklarda su toplanması, şişme
  • Nefes darlığı
  • Kilo kaybı
  • Kemik ağrısı
  • Yorgunluk ve iştah kaybı

Serviks Kanseri (Rahim Ağzı) Evreleri

Rahim ağzı kanseri ölümcülmüdür? Rahim ağzı kanseri kaç yılda öldürür? Serviks kanseri teşhis zamanına göre 5 evreye ayrılmaktadır:

0.Evre
Bu evrede tümör sadece serviks yüzeyinde yayılmış, daha derindeki dokulara ilerlememiştir. Ölüm riskinin en az olduğu evredir.Bu evrede teşhis edilen serviks kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %93’tür

1.Evre
Bu evrede tümör serviksin tamamına yayılmış, ancak rahim dışına ya da yakındaki lenf bezlerine sıçramamıştır.Bu evrede teşhis edilen serviks kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %85’tir.

2.Evre
Bu evrede tümör serviks ve rahmin dışına sıçramış, ancak leğen kemiğinin duvarlarına ya da vajinanın alt kısmına yayılmamıştır.Bu evrede teşhis edilen serviks kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %63’tür.
3.Evre
Bu evrede tümör leğen kemiğinin duvarlarına ve vajinanın alt kısmına sıçramıştır ve idrarı böbrekten mesaneye taşıyan idrar yolunu tıkıyor olabilir.Bu evrede teşhis edilen serviks kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %35’tir.
4.Evre
Bu evrede tümör yakındaki organlara veya vücudun daha uzaktaki bölgelerine sıçramıştır. Serviks kanserinin en ölümcül evresidir.Bu evrede teşhis edilen serviks kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %15’tir.

HPV Nedir?

HPV rahim ağzı kanserine yol açan bir virüstür. Bu virüs oral ya da anal seks yoluyla bulaşır. Uluslararası Rahim Ağzı Kanseri Koalisyonu raporlarına göre rahim ağzı kanserine %99 oranında bu virüs neden olmaktadır.

200’den fazla HPV türü bulunmaktadır fakat bunların hepsi kansere yol açmamaktadır. Bu sebeple doktorlar HPV’yi iki kategoriye ayırırlar. Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre HPV’nin 6 ve 11 türleri genital siğillerin %90’ına sebep olmaktadır. Bu türler kansere sebep olmadıkları için düşük risk grubu olarak görülürler.

HPV 16 ve 18 ise kanserlerin %70’ine sebep olmaktadırlar. Bu sebeple yüksek risk grubundadırlar. Bu türler ayrıca;

  • Anal
  • Orofarinks
  • Vajina
  • Vulvar kanserlerine de sebep olmaktadır.

HPV ve Rahim Ağzı Kanserinden Nasıl Korunabilirsiniz?

Eğer 9 ila 26 yaş aralığında iseniz HPV aşısı olabilirsiniz. Piyasada pek çok HPV aşısı olmasına rağmen bunların çoğu kansere yol açan 16 ve 18 içindir. Bazı aşılar ise daha kapsamlıdır ve başka HPV türlerini de kapsarlar. HPV aşısını seks anlamında aktif olmadan önce yaptırmak daha mantıklıdır.
Aşının haricinde;

  • Düzenli Pap testi yaptırmak ve doktorunuzla tıbbi geçmişinizi göz önünde bulundurarak test sıklığınızı belirlemek
  • Seks sırasında korunmak, partnerinizin seks sırasında kondom takmasını sağlayarak
  • Sigara içmemek, gibi koruyucu yöntemlerde sizi kanserden koruyacaktır.

Serviks Kanseri (Rahim Ağzı) Nedenleri

1.Bazı Tür Virüs ve Bakteriler
Human papilloma virüsü (HPV) serviks kanserinin en sık karşılaşılan nedenidir. Yüzün üzerindeki HPV türünün en az on beş tanesi serviks kanserine neden olmaktadır. Her on serviks kanseri vakasının yedi tanesinin sorumlusu tip 16 ve tip 17 HPV’dir.

HPV virüsünün en sık bulaşma nedeni ise korunmasız cinsel ilişkidir. Analizlere göre herpes virüsü ve klamidya bakterileri de serviks kanseri riskini artırmaktadır. HPV ile birlikte görülürlerse risk daha da artar.

2.Sigara
Serviks kanseri araştırmalarında, kanserli rahim ağzındaki mukus tabakasında benzpiren kimyasal maddesine rastlanmıştır. Bu madde sigara dumanında bulunur.

Ayrıca rahim ağzında bulunup hastalıklarla mücadele eden Langerhan hücreler sigara tiryakilerinde daha güçsüzdür. Serviks kanserinin istatistik çalışmaları göstermektedir ki sigara kullanımı serviks kanseri riskini iki katına çıkarmaktadır.

3.Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
Bağışıklık sistemi elemanları kontrolden çıkan hücrelerle ve zararlı dış etkenlerle mücadele eder. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte diğer tüm kanserlerde olduğu gibi serviks kanseri görülme riski de artar. Bağışıklık sistemini zayıflatan etkenler:

  • HIV ve AIDS hastalığı
  • Organ nakli sonrasında kullanılan ilaçlar
  • Olası başka kanserler esnasında uygulanan radyoterapi ve kemoterapi tedavileri
  • Yetersiz beslenme, vücudun genel sağlıksız şartları

4.Doğum Kontrol Hapları
Doğum kontrol hapları kullanan kadınlarda serviks kanseri görülme riski daha fazladır. Önceden yapılan araştırmalar bu durumu hap kullanan kadınların cinsel anlamda aktif olmasına ve cinsel ilişki esnasında korunmamalarına bağlıyordu. Ancak son yapılan araştırmalar doğum kontrol haplarının serviks kanseri üzerinde direk etkisi olduğunu gösteriyor. Altta yatan neden net değil, ancak 5 yıllık doğum kontrol hapı kullanmanın serviks kanseri riskini iki katına çıkardığı tespit edildi. Buna rağmen risk çok düşük.
5.Doğum
Doğum sayısı arttıkça serviks kanseri riski artıyor. Yedi veya daha fazla doğum yapan kadınlar bir doğum yapmış kadınların iki katı oranda serviks kanserine yakalanmaktadır. Sebebi bilinmemektedir. İlk doğumunu on yedi yaşın altında yapan kadınlar da yirmi beş yaşından sonra yapan kadınlara oranla daha büyük risk altında.
6.Genetik
Çalışmalara göre birinci derece akrabaları arasında serviks kanserine yakanmış kişiler iki kat risk altında. Bu oranda genetik faktörlerin etkili olduğu kesin, ancak ortak yaşam tarzlarının da etkisi olabilir.

Serviks Kanseri (Rahim Ağzı) Tedavisi

1.Koni Biyopsi
Konik biyopsi yönteminde rahim ağzından koni şeklinde bir bölümün alınmasını sağlar. Aynı zamanda prekanseröz hücreleri de almak için kullanılabilen bu yöntem yüzeyden en fazla derinlerden ise mümkün olan en az dokunun alınmasını sağlar.

Bu yöntem aynı zamanda teşhis içinde kullanılmaktadır. Eğer koninin ucunda kanserli hücreler yoksa ileri bir müdahaleye gerek kalmayabilir.

2.Leep Konizasyon İşlemi
Kurulan bir devre üzerinde verilen elektrikle anormal rahim ağzı hücreleri yok edilir. İşlem esnasında bölgesel anestezi yeterli olmaktadır.

3.Lazer
Serviks kanseri olan rahim ağzı dokuları lazerle yakılarak veya kesilerek yok edilebilir. Ağrılı bir işlemdir, bölgesel anestezi gerekir.
4.Kriyocerrahi
Bu tedavide dondurma sondası adı verilen bir alet ile kanserli doku ve hücreler karbondioksit verilerek dondurup yakılır. Bu işlemden sonra hücre yenilenmesi tamamlanana kadar birkaç hafta boyunca vajinal akıntı görülebilir.
5.Cerrahi Müdahale
Trakelektomi: Rahim ağzının alınması işlemidir. Çocuk sahibi olmak isteyen ve kanseri erken dönemde tespit edilmiş kadınlarda uygulanır.

Histerektomi: Rahmin alınması işlemidir. Serviks kanseri diğer doku ve organlara sıçramamış kadınlarda uygulanır. Bazı histerektomi ameliyatlarında rahmi destekleyen civar bağ dokular, vajinanın üst kısmı, ovaryumlar, fallopi tüpleri, pelvik lenf bezleri gibi dokuların biri veya daha fazlası alınabilir.

6.Radyoterapi ve Kemoterapi
Çoğu serviks kanseri vakasında cerrahi müdahale ile birlikte radyoterapi de uygulanır. X ray ışınları ile kanserli hücreler öldürülür. Serviks kanseri vücudun diğer bölgelerine de yayıldı ise kemoterapi ilaçları verilerek kanserin gerilemesi ve yok olması beklenir. Bazı serviks kanseri vakasında radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi müdahale seçenekleri muhtelif sıra ve oranla iç içe kullanılır.
7.Ev Tedavileri

  • Çiğ meyve ve sebze tüketilmeli. Pişirilmemiş gıdalarda kanserli hücrelerle savaşan enzim ve antioksidan maddeler bulunur.
  • Sigara ve alkolden uzak durulmalı, egzersiz yapılmalı ve uykuya önem verilmeli. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenir ve kanserin ilerlemesi yavaşlar.
  • Yeşil çayın içerisinde bulunan epigallokateşin-3-gallat maddesi hücre bölünmelerini ayarlar. Serviks kanserine yakalanan hücrelerin kontrolsüz büyüme ve üremelerini yavaşlatır. Zerdeçalın da benzer bir etkisi vardır.

Rahim Ağzı Kanseri Bitkisel Tedavi

Bir adet enginarın alt yapraklarını kaynamakta olan 2 su bardağı suya ilave edin. 5 dakika kaynattıktan sonra ılımayı bekleyin ve için. Kullanılacak enginar miktarı ise 6-7 gramdır. Bir ay boyunca haftada 2 ya da 3 gün tüketin daha sonra durumunuza göre haftada bir defa olmak suretiyle devam edebilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu
Profesör Doktor
Üzüm Kabuğu/ Üzüm çekirdeği: Üzümün kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan besinlerin kanserle savaşma özelliği bulunmaktadır. Özel bir miktarı ya da kullanım şekli yoktur. Gündelik olarak üzümleri kabukları ve çekirdekleri ile birlikte tüketmeniz size yardımcı olacaktır.

Biberiye: Biberiye ve diğer baharatlar antioksidan özellikleri ile kanser ve kanserli hücreler ile savaşırlar. Biberiyenin kansere neden olan etkenlerle savaştığı laboratuvar ortamında kanıtlanmıştır.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress