
Kriyocerrahi için nasıl hazırlarım?
Kriyocerrahi sırasında krampları azaltmak adında prosedürden önce reçetesiz bir ağrı ilacı almak için doktorunuza danışın. Prosedür bazı kadınları hafif çakır keyif hissettirebilir, bu yüzden birilerinin sizi eve götürmesini sağlamak iyi bir fikirdir. Bir adet pedini doktorun ofisine getirdiğinizden emin olun.
Kriyocerrahi nasıl yapılır?
–Randevunuza geldiğinizde bir hemşire veya bir teknisyen size bir hastane kıyafeti verecektir ve belden aşağıya doğru soyunmanızı söyleyecektir. Ardından muayene masasının üzerinde sargılı ayaklarınızla birlikte tıpkı normal bir Pap smear testi yaptırıyormuş gibi uzanacaksınız .
–Doktor vajina duvarlarınza yayılması için vajinaya spekulum koyacaktır. Ayrıca serviksinizi kolposkop adı verilen bir cihazla inceleyebilirler . Bu, tüm anormal hücrelerin tanımlandığından emin olmak için daha iyi görselleştirme sağlar.
–Doktorunuz daha sonra vajinaya dondurma sondası adı verilen bir enstrümanı yerleştirir ve serviksinize bastırır. Yaklaşık -50ºC / -58ºF arasındaki bir sıcaklıkta azot gazı metali soğutur ve servikste bir “buz topu” oluşturur. Buz topu anormal hücreleri öldürür. Prosedürün bu kısmı sırasında biraz titreme veya kramplar yaşayabilirsiniz.
–En iyi sonuç için doktorunuz dondurma sondasını servikse karşı üç dakika tutar. Daha sonra çözülmeyi sağlamak için beş dakika kadar çıkarırlar ve sonra prosedürü tekrar ederler.
Kriyocerrahi sonrası kendime nasıl bakarım?
–Doktorunuz, anormal hücrelerin tahrip olduğundan ve tekrarlamadığından emin olmak için prosedürden üç ila altı ay sonra Pap smear testi planlayacaktır gözlem için. Bundan sonra yılda bir veya daha sık izlenmeniz gerekebilir. Planlanan ebeveynliğe göre kriyocerrahi yaklaşık yüzde 85 ila 90 arasında bir başarı oranına sahiptir. Anormal hücreler üç ila altı ay sonra hala mevcutsa doktorunuz farklı bir jinekolojik prosedür önerebilir.
–Genel olarak, kriyocerrahi biter bitmez normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz. Doktorunuz, kriyocerrahiyi takiben iki ya da üç hafta boyunca sizden mikrop öldürmek amacıyla yıkamamanızı, tamponları kullanmamanızı ya da vajinal ilişki kurmamanızı isteyecektir. Bu iyileşmek için serviksinize zaman verir.
Kriyocerrahi riskleri nelerdir?
Bazı nadir kriyocerrahi komplikasyonları şunlardır:
- Ağır vajinal kanama
- Enfeksiyon
- Bayılma
- Varolan bir pelvik enfeksiyonun alevlenmesi
- Vajina üzerinde donma yanıklar
–Prosedür kanama ve enfeksiyon için hafif bir risk vardır, çünkü vajinaya yabancı cisimler sokulur.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuza başvurun veya acil servise gidin:
- Yüksek ateş
- Titreme
- Sıradışı, kötü kokulu vajinal akıntı
- Karın ağrısı
–Nadir durumlarda kriyocerrahi servikal stenoz olarak da bilinen serviks üzerinde yaralanmaya neden olabilir. Bu durum gebe kalmanızı, hamile kalmanızı veya vajinal yoldan doğum yapmanızı zorlaştırabilir. Eğer bunu yaşıyorsanız sonraki gebeliklerde daha yakından takip edileceksiniz. Servikal stenoz normal adet kanaması sırasında da krampların artmasına neden olabilir.
–Prekanseröz hücreler yavaş yavaş büyür. Anormal bir değişiklik olmadığından emin olmak için doktorunuz düzenli muayeneler yapabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın