• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sevdiklerinize Meme Kanseri Olduğunuzu Nasıl Haber Vermelisiniz?

20 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Çevrenizdeki insanlara bu haberi vermenize yardımcı olacak birkaç ipucu:

Sevgilinize veya Eşinize Nasıl Söyleyebilirsiniz?

İyi iletişim kurmak sağlıklı ilişkilerin tamamı için gereklidir. Konu maddi endişeler, cinsel hayat ya da sağlık olsa da birbirinize karşı tamamen açık ve dürüst bir şekilde konuşmalısınız. Birbirinizi dikkatle dinlemeniz de oldukça önemlidir.

Eşinize kanser olduğunuzu söylediğinizde korkması ve şaşkına dönmesi normal bir durumdur. Alışması için ona zaman tanımalısınız.

Bu zaman içerisinde neye ihtiyacınız olacağını eşinize veya sevgilinize belirtmelisiniz. Eğer partnerinizin tedavinize aktif bir şekilde katılmasını istiyorsanız bunu belirtin. Tedavi sürecini kendi başınıza atlatmak istiyorsanız bunu da açıkça belirtmelisiniz.

Ayrıca, partnerinizle onun ihtiyaçları konusunda da konuşmalısınız. Partneriniz, sizin yapmanız gerekenleri yapamayacağınıza dair endişeler taşıyor olabilir. Böyle durumlarda birlikte çözümler bulmaya çalışın. Kendi başınıza halledemeyeceğiniz konularda başkalarından yardım istemekten çekinmeyin.

Mümkünse eşinizin de doktor randevularına gelmesine izin verin. Kanserinizle ilgili daha fazla şey öğrenmek bu durumun nelere sebep olabileceğini anlamasında ona çok yardımcı olacaktır.

Her hafta, sadece ikinizin baş başa vakit geçirebileceği programlar ayarlayın. Kızgınlık ve öfke de olsa birbirinize karşı hissettiğiniz duyguları açığa vurun. Partneriniz destekleyici değilse veya hastalığınızı kabullenemiyorsa birlikte terapiste gitmeyi düşünebilirsiniz.

Ailenize Nasıl Söyleyebilirsiniz?

Hiçbir şey ebeveynlerin çocuklarının kanser hastası olduğunu öğrenmesi kadar yıkıcı değildir. Ailenize kanser hastası olduğunuzu söylemek zor olabilir ama bu yapmanız gereken bir konuşmadır.

Konuşmanızın bölünmeyeceği bir anda bu haberi vermeye dikkat edin. Bu konuşmayı önceden prova etmeniz ailenizle konuşurken daha rahat bir şekilde konuşmanıza yardımcı olacaktır.

Hissettiklerinizle ve ailenizden beklediklerinizle ilgili açık olun. Ara sıra durarak söylediklerinizi anlayıp anlamadıklarını kontrol edin. Soruları varsa cevaplayın.

Çocuğunuza Nasıl Söyleyebilirsiniz?

Çocuğunuzu kanser olduğunuzu söylemeyerek korumaya çalışabilirsiniz ancak bunu saklamak pek de iyi bir fikir değildir. Çocuklar, evde yolunda gitmeyen şeyleri hissedebilirler. Hiçbir şey bilmemek onlar için gerçeği öğrenmekten çok daha korkutucu olabilir.

Kanser olduğunuzu paylaşma şekliniz çocuğunuzun yaşına göre de değişiklik gösterecektir. 10 yaşın altındaki çocuklar için basit ve doğrudan bir dil kullanarak anlatmalısınız. Onlara meme kanseri olduğunuzu, doktorunuzun bu hastalığı tedavi edeceğini ve günlük hayatınızı nasıl etkileyebileceğini anlatın.

Küçük çocuklar, sevdikleri kişilerin başlarına bir şey geldiğinde kendilerini suçlayabilirler. Bu yüzden, kanser hastalığına yakalanmanızın çocuğunuzun suçu olmadığını vurgulamanız gerekir. Ayrıca, kanserin bulaşıcı bir hastalık olmadığını da belirtmelisiniz. Ne olursa olsun onları hep seveceğinizi ve onlarla hep ilgileneceğinizi söylemelisiniz. Çocuğunuzu okula götürmek için ya da onunla oyun oynamak için enerjiniz olmasa bile ilginizi eksik etmeyeceğini belli etmeniz çocuğunuzun psikolojisi açısından çok önemlidir.

Tedavinizin sizi nasıl etkileyeceğini çocuğunuza anlatmalısınız. Saçlarınızın dökülebileceğini, midenizin rahatsızlanabileceğini anlatmanız onlar için durumu daha az korkutucu hale getirecektir.

Yaşça büyük çocuklar ve ergenlik çağındakiler kanserinizle ilgili daha fazla detayı sindirebilirler. Bu yaştaki çocuklarla konuşurken ölüm üzerine sorulabilecek zorlayıcı sorulara cevap vermeye hazırlıklı olmalısınız. Dürüst olmaya çalışmalısınız. Örneğin, kanserinizin ciddi olduğunu açıklayacaksanız tedavinizin daha uzun yaşamanızı sağlayabileceğini belirtebilirsiniz.

Çocuğunuz kanser hastası olduğunuzu kabullenmekte güçlük çekiyorsa terapistten ya da danışmandan randevu alabilirsiniz.

Arkadaşlarınıza Nasıl Söyleyebilirsiniz?

Arkadaşlarınıza ne zaman söyleyeceğinize karar vermeniz tamamen size kalmış. Bu durum, arkadaşlarınızı ne sıklıkla gördüğünüze ve onların desteğine ne kadar ihtiyacınızın olduğuna bağlıdır. En yakın arkadaşlarınıza söyleyerek yavaş yavaş çemberin dışına doğru çıkabilirsiniz.

Genellikle yakın arkadaşlar ve komşular yardımcı olmayı teklif ederler. Bu tür teklifler geldiğinde evet demeye çekinmeyin. İstekleriniz konusunda açık olun. Ne kadar detay verirseniz ihtiyacınız olan yardımı almanız da o kadar kolaylaşır.

Teşhisin ilk konulduğu zamanlarda çevrenizdekilerin tepkileri sizi bunaltabilir. Telefon trafiğiyle başa çıkamıyorsanız bir süre cevap vermeyebilirsiniz. Çevrenizdeki insanların, biraz zamana ihtiyacınızın olduğunu bilmelerine izin verin. Bu durumu mutlaka anlayışla karşılayacaklardır.

Telefonunuza, e-postalarınıza ve mesajlarınıza otomatik cevaplar hazırlayabilirsiniz. Böylece çevrenizdekilerle konuşmadan onlara durumunuzu bildirebilirsiniz.

İş Arkadaşlarınıza ve Patronunuza Nasıl Söyleyebilirsiniz?

Kanser tedavisi olmak işinizdeki performansınızı etkileyecektir. Bu yüzden, kanser tedavinizi ve bu durumun işinizi nasıl etkileyeceğini amirlerinize ve patronlarınıza bilgilendirme yapmanız gerekebilir.

Tedavi sürecinde işyerinizin size ne gibi imkânlar sağlayabileceğini öğrenin. Patronunuz evden çalışmanıza izin verebilir. İlerleyen zamanlarda çalışamayacak duruma gelirseniz ne yapacağınızı da planlamalısınız.

Patronunuzla bu durumu konuştuktan sonra insan kaynaklarıyla görüşün. Size hastalık izni verebilirler.

Patronunuzun ve insan kaynaklarının dışında istediğiniz kişilere durumunuzu anlatabilirsiniz. Size yakın olan iş arkadaşlarınızla durumunuzu paylaşmak isteyebilirsiniz. Bu durumu sadece yakın olduklarınızla ve paylaşma konusunda sorun yaşamayacağınız insanlarla paylaşın.

Ne Beklemelisiniz?

Ailenizin ve arkadaşlarınızın vereceğiniz habere nasıl tepki vereceğini kestirmeniz oldukça zordur. Kanser teşhisine herkesin vereceği tepki farklı olacaktır.

Sevdiklerinizden bazıları ağlayabilir veya sizi kaybetme korkusu yaşadıklarını gösterebilir. Diğerleriyse daha dayanıklı davranarak ne olursa olsun size destek olacaklarını belirtebilirler. Size yardımcı olmak isteyenlerin yardım etmelerine izin verin.

Konuşmayı nasıl yapacağınızı hala bilemiyorsanız bir terapistten ya da danışmandan doğru şeyleri söylemek için yardım alabilirsiniz.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress