• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sezaryen Doğumun Tarihi

17 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

İlk Sezaryen Ameliyatlar

Sezaryen ismi, Jül Sezar’dan (Julius Caesar) gelmektedir. Sezaryenin ilk çıkış tarihi tartışmalara açık olsa da Washington Üniversitesi Sezar’ın sezaryen ile doğan ilk bebek olduğunu belirtmektedir. Bu isim Latince kesmek anlamına gelen “caedare” kelimesinden türemiştir.

Sezar bu isimle ilişkilendiriliyor olsa da tarihçiler sezaryenin çok daha önceden beri kullanıldığına inanmaktalar. Bu yöntem ilk olarak, anneleri ölmüş veya ölmek üzere olan bebeklerin doğmasına yardımcı olmak için kullanılıyordu. Bu nedenle 1500’lü yıllardan önce sezaryenle doğum yapan hiçbir anne bu olayı anlatamamıştır.

Bu hoş olmayan koşullara rağmen sezaryenle doğan bebeklerle ilgili büyük bir iyimserlik mevcuttu. Washington Üniversitesi’ne göre, o zamanlar bu bebeklerin çok kuvvetli olduğuna ve mistik güçlere sahip olduklarına inanılıyordu. Adonis gibi Yunan tanrılarından bazılarının sezaryenle doğduğuna inanılıyordu.

Sezaryenin Değerlendirilmesi

Sezaryenle doğan bebeklerin sihirli güçleri olsun olmasın, bu işlem annelere de güç veriyordu. Annenin bakımındaki gelişmeler sayesinde bu yöntemle anneler daha az ölüyordu. Anestezinin gelişiyle, sezaryen daha az acı verici hâle gelmişti. Kaliteli antibiyotikler ise hayatı tehdit eden enfeksiyon riskini azaltıyordu.

Bebeklerin yaklaşık olarak %32.2’si sezaryenle doğmuştur. Bu istatistik küçük görünüyor olabilir ancak doğumların 3’te 1’ini temsil etmektedir. Araştırmacılar, sezaryenin neden bu kadar popüler olduğunu araştırmaya devam etmekteler. Bu popülariteye sağlık sorunlarının artması, annelerin doğum tarihlerini kontrol edebilmesi gibi sebepler katkıda bulunmaktadır. Bazı annelerse normal doğumdan korktuğu için sezaryen olmaktadır.

Öneriler

Doğum sancısında gecikmelerin yaşanması kadınların sezaryenle doğum yapmasındaki en yaygın nedendir. Bu durum, doğum sancısının başladığı ama ilerlemediği zamanlarda görülür. Bazen rahim ağzı yeterince açılmaz ya da bebeğin kafası doğum kanalında sıkışır. Daha önce sezaryenle doğum yaptıysanız yine sezaryenle doğum yapabilirsiniz.

Doktorunuz şu durumlarda da sezaryenle doğumu önerebilir:
Bebek terse yani kafa yerine bebeğin vücudunun alt kısmı doğum kanalına girdiyse
Bebek çapraz pozisyondaysa yani doğum kanalına doğru yatıyorsa
Bebeğin anormal derece büyük bir kafası varsa
Bebeğin kalp hızı yavaşlıyorsa ya da bebeğe oksijen gitmiyorsa
Birden fazla bebek varsa (Bu durumda bazen bir bebek anormal pozisyonda olduğu için her iki bebeğinde sezaryenle doğurtulması gerekebilir.)
Bebeğinizde, normal doğumu güvensiz hâle getirecek bir doğum kusuru varsa
Göbek bağıyla ilgili bir sorun varsa
Normal doğumu tehlikeli hâle getirecek yüksek tansiyon, HIV, açık uçuk yaraları ya da kalp sorunları gibi rahatsızlıklarınız varsa

Sezaryenin Komplikasyonları

Bazı vakalarda sezaryenden kaçınılamaz. Ancak, ameliyat bazı komplikasyonlara neden olabilir. Sezaryen olan kadınların sonraki hamileliklerinde de doğumun sezaryenle olması gerekebilir.

Bu nedenle Mayo Clinic, birden fazla çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların bu ameliyatı isteyerek seçmemelerini belirtmektedir.
Mayo Clinic
Mayo Clinic

!Sezaryen, üreme sisteminde komplikasyonlara neden olabilir. Bu ameliyattan sonra ağır kanama görülebilir. Ameliyat sırasında rahmin bir kısmının ya da tamamının alınması gerekebilir. Bu durum, tekrar hamile kalmanızı engeller. Birden fazla sezaryen olmak plasentada sorunlara yol açabilir.

!Sezaryen sırasında kesik atılması gerektiğinden enfeksiyon riski de artar. Enfeksiyon rahmin içinde oluşabileceğinden başta fark edilmeyebilir. Sezaryen olmanız gerekiyorsa ameliyattan sonra muhtemel komplikasyonları önlemek için düzgün bakımın sağlandığından emin olun.

!Sezaryenle doğan bebekler, ameliyat sırasında atılan kesikle yaralanabilirler. 39 haftalıktan küçük, sezaryenle doğan bebeklerde nefes alma sorunlarının yaşanma riski artar.

Kısacası

Muhtemel risklere ve komplikasyonlara rağmen sezaryen eskisine göre çok daha güvenlidir. Doktorlar, bebeğe zarar vermemek ve annenin enfeksiyon kapmasını önlemek için çok dikkatli davranırlar. Bu ameliyat sırasında genellikle anneyi rahat ettirmek için anestezi kullanılır.

Yine de sezaryen çok gerekli olmadıkça önerilmemektedir. Bebeğiniz ve siz sağlıklıysanız, bebeğinizin doğacağı günü seçmenin faydası ile ameliyatın neden olacağı riskleri karşılaştırmanız önemlidir. Normal doğumla sezaryenle doğumun artı ve eksi yönlerini mutlaka doktorunuzla konuşun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress