• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sigara İçme Alışkanlığınızı Sağlıklı Aktivitelerle Değiştirin

9 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sigarayı bırakma kararı, sigara içtiğiniz vakitleri sağlıklı aktivitelerle doldurduğunuzda çok daha kolay olacaktır. Sigara içmek gibi kötü alışkanlıkların yerine sağlıklı rutinler oluşturmak son derece etkili bir stratejidir. Bunları okurken söylemenin, yapmaktan kolay olduğunu düşünebilirsiniz ama kötü bir alışkanlığı değiştirmek o kadar da zor değildir. Araştırmalar, alışkanlıkları değiştirmek için önemli olan şeyin çevrenizi iyi seçmeniz olduğunu gösteriyor.

1.Çevre, Çevre, Çevre
Yapılan araştırmalara göre, çevresel faktörler, davranışlarınızı kontrol etmek konusunda önemli bir role sahip. Bazı alışkanlıkları sadece bulunduğunuz yerde yaparsınız ve yapmak istemeseniz bile o çevrede olduğunuzda bu alışkanlıkları tekrar etme eğiliminde olursunuz. Örneğin, belli bir restorandan yiyecek alan ya da televizyonu belirli bir yerde izleyen kişiler hep aynısını yapma eğilimdedirler. Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin bu alışkanlığı yeni ve sağlıklı bir alışkanlıkla değiştirmeleri gerekir.

Davranışların gerçekleşmesine sebep olan en büyük ve güçlü faktör bulunduğunuz yerdir. Sigarayı bırakmak istiyorsanız, genellikle nerede sigara içtiğinize dikkat edin. Sigarayı bırakacağınız zaman bu yerlerde daha az vakit geçirmeye çalışın. Başka yerlerde vakit geçirmek, mesela spor salonuna gidip egzersiz yapmak faydalı olacaktır. Sigara içtiğiniz yerlerin farklı giriş, çıkışları varsa ya da sigara içmek için özel bir yer varsa, sigara içilen kişilerle karşılaşmamak için buralardan uzak durmalısınız. Çevrenizi değiştirmek, zamanla yeni alışkanlıkları daha çok sahiplenmenizi sağlayacak.

2.Sosyalleşmenin Başka Yollarını Bulun

Sağlıklı değişimler yapabilmenin yollarını inceleyelim. Alışkanlık gurusu olan ve Alışkanlıkların Gücü kitabının yazarı Charles Duhigg, alışkanlıkların üç temel unsurdan oluştuğunu söylüyor:

  • Alışkanlığı tetikleyen bir işaret
  • Alışkanlığa neden olan hareketleri oluşturan rutin
  • Rutini yaptığınız için aldığınız ödül
  • Sigara içme alışkanlığınızı değiştirmek için, bu davranışı tetikleyen başlangıç işaretini değiştirmelisiniz.
  • Nerede ve ne zaman sigara içtiğinize dikkat edin. Çoğu kişi, sosyalleşirken sigara içer. Sizde onlardan biriyseniz öyleyse sosyalleşip rahatlamanın başka yollarını bulmalısınız. İşyerinde mola vermek sizin için sigara içmenin bir işaretçisiyse ne zaman mola verseniz kendinizi sigara içen grubun arasında bulursunuz. Bu, sizin dışarıda iş arkadaşlarınızla sohbet ederek sigara içtiğiniz rutininizi tetikler. Ödülünüz ise, arkadaşlarınızla sohbet ederken nikotinin kanınıza karışmasıdır.
  • Sigarayı bırakmak istiyorsanız başlangıç işaretçinizi, rutininizi ve ödülünüzü yeni bir sistemle değiştirmeniz gerekir. Molalarınızı farklı bir şekilde değerlendirmeyi düşünün. Sigara kullanmayan bir arkadaşınızdan bırakma kararınızı desteklemesini ve ara verdiğiniz zamanlarda sizinle yürüyüşe çıkmasını isteyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda yine sosyalleşme ödülünüzü alırsınız ve sigara da içmezsiniz.

3.Yeni Aktiviteler ve Rutinler
Sigara içmek, pek çok nedenden kırılması zor bir alışkanlıktır. Nikotinin fiziksel anlamda bağımlılığa neden olmasının yanı sıra sigara içenler genellikle gün içinde birden çok sigara içerler. Bu yüzden, sigara içmek hayattaki pek çok aktivite ve rutinle birleşebilir. Örneğin, çoğu kişi yemekten sonra veya önce sigara içmek ister. Bu alışkanlığı tamamen bırakabilmek için sigarayla otomatik olarak ilişkilendiremeyeceğiniz yeni rutinler oluşturmalısınız.

Yeni rutinleri nasıl oluşturabilirsiniz? İşte bu noktada işleri biraz değiştirmeniz gerekiyor. Yemeğinizi masada yiyip sigara içmek için dışarı mı çıkıyorsunuz? Bir değişiklik yapın ve yemeğinizi kafeteryada arkadaşlarınızla birlikte yiyin. Ya da sevdiklerinizle sohbet edin veya çocuklarınızla oynayın. Sadece sigarayı bırakmakla kalmayıp sigarayı neden bırakmak istediğinizi de düşünün. Aileniz için iyi örnek olmak istediğinizi düşünün.

4.Kararlı Olun
Sigara içmekle ilişkilendirdiğiniz çevrenizi ve rutinlerinizi değiştirseniz bile yine de nikotin yoksunluğunun belirtileriyle uğraşmanız gerekir. Neyse ki bu belirtiler geçicidir. Dahası, yeni ve sağlıklı alışkanlıklar oluşturdukça bırakma kararınıza bağlı kalabilirsiniz. Nikotin tedavisi ve ilaçlar, yaşadığınız fiziksel belirtileri azaltacaktır. Bu seçeneklerinizi doktora sorarak öğrenebilirsiniz. Sigara içmemenin size daha büyük ödüller getirdiğini zamanla fark edeceksiniz. Bu ödüller:

  • Dumanlı hava yerine temiz hava soluyabilmek
  • Egzersiz yapmanın sağlayacağı canlılık hissi
  • Aile ve arkadaşlarla daha çok vakit geçirebilmek
  • Zamanla, bu yeni alışkanlıklarınıza bağlı kaldığınıza çok sevineceksiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress