
Canım Sigara Çekiyor, Şimdi Ne Yapmalıyım?
→Bu durum genellikle sigarayı bırakmaya çalıştığınız ilk hafta yaşayacağınız bir sorundur. Bir ya da iki kez sigara içmeniz ya da canınız çektiği için vazgeçmeniz tekrar deneyemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Önemli olan şey, kontrolün hâlâ sizde olduğu ve sigarayı bırakma çabanızda ilerleyebileceğinizi hatırlamanızdır.
→Ayrıca, yalnız olmadığınızı da hatırlamalısınız. Her yıl, sigara kullanan yetişkinlerin %70’i sigarayı tamamen bırakmak istediğini belirtiyor. Milyonlarca insan yılda bir kez sigarayı bırakmayı deniyor. Pek çok kişi sigarayı bırakmak için klinik müdahale, danışmanlık, nikotin tedavisi ve alternatif tedaviler gibi çeşitli yöntemleri deniyor.
→Tek bir hata olumsuz hislere, depresyona ve kendi kendinizi kınamaya neden olabilir. Bu durum genellikle çaresizlik hissine ve sigarayı bırakmaktan vazgeçmeye neden olabilir. Birçok hata yapılırsa sigarayı bırakmaktan tamamen vazgeçilebilir ancak tekrar denemek için asla geç değildir. Tekrar sigara içme isteğiniz varsa bir sigara içmenin size zarar vermeyeceğini düşünmekten uzak durun. Bunun yerine, sigarayı bırakmanın sağlığınız üzerindeki olumlu etkilerini düşünün.
Sigaraya Tekrar Başlamaya İten Nedenler
→Sigara içmek için beklenmedik şekilde ortaya çıkan istekler tehlikeli olabilir ve sigaraya tekrar başlamanıza neden olabilir. Bu durumu tetikleyen faktörler, olaylar ya da bazı durumlar tekrar sigara içmeyi istemenize neden olabilir. Bu faktörlerin bilincinde olup mümkün olduğunca bu etkenlerden uzak durmalısınız.
Sigaraya tekrar başlanmasına yaygın olarak neden olan durumlar:
- Sigara kullanan diğer kişilerle özellikle boş olduğunuz zamanlarda ilişki içinde olmak
- Alkol tüketmek
- Kendinize güvenmemeniz
- Arkadaşlardan, akrabalardan ve size destek olacak gruplardan uzak durmak
- Yeterince uyumamak ve dinlenmemek
- Düzenli olarak stresli durumlarla yüzleşmek
- Kızgınlık ve kendine acıma duygularının ortaya çıkmasına neden olacak bir mağduriyet yaşamak
- Olumsuz ve kötümser bir tavır takınmak
→Bu faktörleri mümkün olduğu kadar sınırlandırmak, sigarayı başarılı bir şekilde bırakmanıza yardımcı olacaktır. Tüm faktörleri engellemek imkânsız olabilse de, başarma olasılığınızı artırmak için engellemek konusunda elinizden geleni yapmanız gerekmektedir.
→Stres, sigara içmeye neden olan en büyük etkenlerden olsa da büyük oranda azaltılabilecek bir faktördür. Stresi azaltmak, hem stresli durumlarda hem de normal durumlarda sigarayı bırakma çabalarınızı güçlendirecektir. Stresle baş etme yöntemlerini öğrenmek başarılı olmanızı sağlayacaktır. Egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak, ılık bir banyo yapmak ya da meditasyon yapmak hayatınızda stresi tetikleyen durumları azaltmak için etkili olacaktır.
→Etrafınızı, tekrar sigara içmek isteyeceğiniz zaman size destek olacak kişilerle çevrelemeniz yardımcı olacaktır. Kendinize ya da başarısızlıkla sonlanan deneyimlerinize kızmayıp ileriye bakmalı ve pes etmemelisiniz.
Pes Etmeyin
→Bir kez veya yüz kez denemiş ve her seferinde sigaraya tekrar başlamışsanız sigarayı bırakmayı denemek konusunda pes etmemelisiniz. Çoğu kişi başarıya ulaşmadan önce defalarca kez bunu yapmayı denemiştir. Sigaraya tekrar başlarsanız, bu duruma ders çıkarılacak bir şeymiş ya da ileride faydalanabileceğiniz bir deneyimmiş gibi yaklaşın. Sigarayı bırakmak için yaptığınız her denemenizde başarıya daha da yaklaşırsınız.
→Etrafınızda size destek olacak kişilerin olması sigarayı bırakma aşamasında size cesaret verir. Eskiden sigara içen kişiler, etraflarında ailelerinin, arkadaşlarının ve iş arkadaşlarının olduğunu ve bu kişilerin sigarayı bırakma aşamasında kendilerine çok yardımcı olduğunu belirtmektedirler. Sigarayı bırakırken etrafınızda arkadaşlarınızdan ve ailenizden oluşan büyük bir grup yoksa doktorunuzdan ve diğer sağlık uzmanlarından destek ve cesaret alabilirsiniz.
→Destek grupları, doğru zamanda size cesaret vererek sigaraya tekrar başladığınızda ya da başlamak istediğinizde sizi sigarayı bırakma yoluna sokmak için yardımcı olacaklardır. Bu gibi durumlarda sigarayı bırakma hattını arayabilirsiniz. Sigarayı bıraktırma merkezi bulunan hastanelerden de faydalanabilirsiniz.
Soru:
Cevap:
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın