• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sigarayı Bırakırken Nikotin Yoksunluğuyla Baş Etmenin Yolları

29 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sigara, puro ve pipo gibi ürünlerin hepsinde kurutulmuş tütün yaprakları kullanılır. Bu yüzden, bu ürünlerin içinde nikotin bulunur. Bu ürünlerin üreticileri, kullanımı daha keyifli hale getirmek için daha fazla nikotin ve başka kimyasallar da eklerler.

Sigarada ortalama 600 farklı kimyasal bulunmaktadır. Bir sigara yaktığınızda bu 600 kimyasal tepkime oluşturarak 7000 farklı kimyasalın oluşmasına neden olur. Bu katkıların sağlığınızın üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Sigara içenlerin birçoğu nikotin bağımlılığından dolayı sigarayı bırakmakta zorlanırlar.

Nikotin Yoksunluğunun Belirtileri

Nikotin bağımlılığı, tütün ürünlerine bağımlılığa neden olur. Sigara içmeyi bıraktığınızda bir ya da birden çok belirti yaşayabilirsiniz.

Bu belirtiler:

  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Ağız kuruluğu
  • Öksürük
  • Asabiyet
  • Depresyon
  • Sigara içmeye karşı dayanılmaz bir arzu
  • Kabızlık
  • Anksiyete

Uzun zamandır sigara içen kişilerde ya da gün içinde çok fazla sigara içenlerde bu belirtiler çok daha belirgin olur. Belirtileriniz günün bazı saatlerinde veya bazı yerlerde daha da kötüleşebilir. Bazı yerlerin, bazı kişilerin ve günün belli zamanlarının sigara içmenizle ilişkili olduğunu fark edebilirsiniz.

Sigarayı Birden Bırakmakla İlgili Sorunlar

Vücudunuzda nikotin yoksunluğunu geçici olarak yaşarsınız ama bu tepkiyle baş etmek oldukça zor olabilir. Sigarayı bırakma merkezleri ve sigarayı bırakmaya yardımcı maddeler, nikotin yoksunluğu belirtileriniz konusunda size yardımcı olabilir. Herhangi bir yardım almadan sigaranın birden bırakılması yöntemini kullanan kişiler, son sigaralarını içtikten iki saat sonra yoksunluk sendromu göstermeye başlarlar. Bu süre uzadıkça belirtiler giderek kötüleşir.

Yoksunluk belirtisi, son sigara içildikten sonraki üçüncü saatte zirve yapar. Daha sonra vücudunuz nikotinsizliğe alışmaya başlar ve belirtiler giderek hafifler.

Sigarayı Bırakmanıza Yardımcı Olacak Ürünler

Birçok sigara çeşidi olduğu gibi, sigarayı bırakmak için birçok yardımcı bulunmaktadır. Bu yardımcılar, sizin tekrar sigara yakma isteğinize direnmenize yardımcı olurlar. Nikotin yoksunluğu için beş tür yardımcı bulunmaktadır:

  • Nikotin bantları
  • Nikotin sakızı
  • Nikotin pastili
  • İnhaler
  • Nazal spreyler

Bu yöntemler, vücuda bir miktar nikotin verilmesini sağlayarak nikotin yoksunluğu belirtilerinin hafifletilmesini sağlar. Zamanla, kullanılan nikotin miktarı azalır. Buradaki amaç, nikotinin yavaşça bırakılarak yaşanılacak zorlukların önüne geçilebilmesidir.

Sigarayı bırakmak için kullanılabilecek haplar da vardır. Bu ilaçlar doğrudan nikotin yoksunluğunu hedeflemeseler de beyne sinyal göndererek beynin nikotinin etkisini taklit etmesini sağlarlar.

Nikotin Yoksunluğuyla Baş Etmenin Yolları

Nasıl yaparsanız yapın, sigarayı bırakma yolculuğunuzun bir noktasında yoksunluk belirtilerini yaşarsınız. Bu belirtiler karşısında pes ederek sigarayı bırakma yolculuğunuzu sonlandırmamalısınız. Yoksunluk belirtileriyle baş etmeniz için birkaç yöntem bulunmaktadır:

1.Egzersiz
Nikotin, moralinizi düzelterek kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Nikotin olmadığındaysa kendinizi depresyonda gibi hissedebilirsiniz. Günde 30 dakika egzersiz yapmak yorgunluk hissini geçirmeye yardımcı olacağı gibi spordan sonra vücudunuzda endorfin hormonunun salgılanması depresyon belirtilerinin hafiflemesin sağlayacaktır. Egzersiz yapmak daha iyi uyumanızı da sağlar. En iyi sonucu almak için, yatağa gitmeden hemen önce egzersiz yapmaktan kaçınmalısınız. Uyumadan önce kendinize 3 veya 4 saat vermelisiniz.
2.Uyku ve Dinlenme
Vücudunuzda, nikotin bağımlılığına karşı mücadele oldukça pek çok değişiklik oluşacaktır. Nikotin yoksunluğu yaşarken kendinizi normalden daha yorgun hissetmeniz son derece normaldir. Gün içinde kestirebilir veya erkenden uyuyabilirsiniz. Siz uyurken, zararlı maddeler vücudunuzdan atılacaktır.
3.Dikkatinizi Dağıtın
Bazen sigarayı bırakan kişiler, sigara içme isteklerini bastırmak için yemek yiyerek kilo alırlar. Kilo almak, sigarayı bırakmaya çalışmayı engelleyen bir etkendir. Canınız sigara çektiğinde yemek yemek yerine dikkatinizi dağıtacak başka şeyler bulmalısınız. Oyun oynamayı, internette vakit geçirmeyi veya yürüyüşe çıkmayı deneyebilirsiniz. Burada amaç, aklınızı başka bir fikirle oyalayarak sigara içmeyi engellemektir.
4.Hayatınızı Dumansızlaştırın
Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sizin yanınızda sigara içmemesini isteyin. Ortamda siz varken dışarıda sigara içmeleri, sizin evinizde ve arabanızda içmemeleri sigarayı bırakmanıza yardımcı olur.
5.Stresle Başa Çıkın
Geçmişte, sigaralar stres için öneriliyordu. Günlük stresle baş etmenin çok daha sağlıklı yolları var. Yürüyüşe çıkmak, evi temizlemek ya da bahçe işleri yapmak gibi fiziksel hareketler stresi azaltır ve nikotin isteğine karşı mücadele etmenizi kolaylaştırır. Derin nefes teknikleri ve meditasyon da sakinleşmenin ve stresi uzaklaştırmanın yolları arasındadır. Sizin için en uygun olanı bulup her gün bu yönteme vakit ayırarak stresi hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
6.Güvendiğiniz Birine Sırtınızı Yaslayın
Dürüst olun ve nikotin yoksunluğu yaşadığınızı güvendiğiniz birilerine anlatın. Onların sizi tekrar yola koymalarına izin verin. Nikotin yoksunluğu yaşarken bir sigara içmek size zarar vermeyecek gibi görünebilir ya da bir sigara içtiğinizde bir daha bu yoksunluğu yaşamayacağınızı düşünebilirsiniz. Güvendiğiniz dostunuz sigarayı bırakma planınızı sabote etmenize engel olarak size bu zamanları atlatmanız konusunda yardımcı olabilir.
7.Hedeflerinizi Kutlayın
Tebrikler! Hedefinize ulaştınız. Tüm bir günü sigara içmeden geçirdiniz. Bir gün, bir hafta, bir ay, altı ay gibi hedeflere ulaştığınızda kendinizi ödüllendirin. Böylece ödüle odaklanarak sigara içmeme konusunda daha güçlü olabilirsiniz. Kendinizi sevdiğiniz şeyleri yaparak ödüllendirmeniz bir sonraki hedefe ulaşmak için daha hevesli olmanızı sağlar.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress