
Genital Siğiller Hakkında Önemli Bilgiler
⇒Siğillere yol açan 100’den fazla HPV türü vardır. Hemen hemen tüm HPV tipleri elinizde veya ayaklarınızda görünen nispeten zararsız siğillere neden olur. Bununla birlikte, genital bölgelerinizde, çevresinde ve çevresinde siğillere neden olan birkaç HPV yapısı vardır. “Genital siğiller” olarak adlandırılan bu siğiller kadınlarda potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olan servikal kansere yol açabilir. Genital siğilleriniz olduğunu veya onlara maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, hemen bir doktora görünmelisiniz.
Siğil Türleri Nelerdir?
⇒Beş ana siğil tipi vardır. Her tip, vücudun farklı bir kısmında görünür ve ayrı bir görünüme sahiptir.
1.Ortak Siğiller
2.Plantar Siğiller
3.Düz Siğiller
4.Filiform Siğiller
5.Periungual Siğiller
Doktora Ne Zaman Görünmeliyim?
⇒Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu görmelisiniz:
- Yüzünüzde veya vücudunuzun başka bir hassas kısmında (örneğin, cinsel organlar, ağız, burun delikleri) siğiller varsa
- Bir siğilin etrafında pus veya kazıma gibi kanama veya enfeksiyon belirtileri görüyor iseniz
- Siğil ağrılı ise
- Siğilin rengi değişiyorsa
- HIV / AIDS gibi siğiller ve diyabetleriniz veya bağışıklık yetmezliğiniz varsa
Siğilleri Evde Tedavi Edebilir Miyim?
⇒Siğiller genellikle kendiliğinden iyileşse de, çirkin ve rahatsız edici olurlar. Bu yüzden onları evde tedavi etmeye çalışmak isteyebilirsiniz. Birçok siğil, eczanede uygun tedavilere iyi cevap verir.
⇒Hatırlanması gereken bazı şeyler şunlardır:
- Siğillerinizi vücudunuzun diğer bölümlerine yayabilir ve başkalarına bulaştırabilirsiniz. Eğer tedaviniz siğili bir tırnak ya da bir ponza taşıyla ovalamanızı gerektiriyorsa, vücudunuzun diğer kısımlarında bunlarıu kullanmayın ve başkalarının kullanmasına izin vermeyin.
- Şeker hastalığınız varsa ayaklarınızdaki siğilleri tedavi etmeye çalışmayın. Doktoruna bak. Diyabet ayaklarınızda duyu kaybına neden olabilir, böylece kendinizi fark etmeden kendinizi kolayca yaralayabilirsiniz.
- Yüzünüzdeki siğilleri veya vücudunuzun diğer hassas kısımlarını (genital organlarınız, ağızlarınız veya burun delikleriniz gibi) evdeki tedavilerle gidermeye çalışmayın.
1.Donma Tedavileri
2.Salisilik Asit İçeren Tedaviler ve Yamalar
3.Koli Bandı
Doktorum Siğiller Hakkında Ne Yapabilir?
⇒Siğiliniz evde tedaviye iyi cevap vermezse, doktorunuz size yardımcı olabilir. Unutmayın, her zaman diyabetiniz varsa ve ayaklarınızda siğiller varsa doktorunuzu görün.
Sıvı nitrojen
⇒Doktorunuz siğınızı sıvı azotla dondurur. Bu biraz acı verici olabilir, ancak genellikle iyi çalışır. Birden fazla tedavi gerekebilir. Donma, siğilinizin altında ve çevresinde bir kabarcık oluşmasına neden olur. Bu, yaklaşık bir hafta içinde ciğeri ciltten uzaklaştırır.
Ameliyat
⇒Ameliyat genellikle sadece bir siğil diğer tedavilere cevap vermediğinde düşünülür. Doktorunuz siğilinizi cerrahi bir bıçakla kesebilir veya elektrikle yakabilir. İlk önce bir anestezi çekmeniz gerekecek ve bu çekimler ağrılı olabilir. Ameliyat ayrıca yaralanmaya da neden olabilir.
Siğiller Önlenebilir Mi?
Siğillerin önlenmesi ve zaten varsa, vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmalarını önlemek için yollar vardır. Şu basit talimatları izleyin:
- Özellikle siğil olan biriyle temas halindeyseniz, ellerinizi düzenli olarak yıkayınız.
- Siğillerine bakma.
- Siğilleri bir bandajla örtün.
- Ellerinizi ve ayaklarınızı kuru tutun.
- Soyunma odasında veya ortak banyo tesislerinde duş ayakkabılarını (parmak arası terlik) giyin.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın