
Sık İdrara Çıkmak Neden Olur?
1) Aşırı Sıvı Tüketimi
İdrara çıkma mekanizmasına dahil olan bir hayli etken vardır. Bu nedenle sık idrara çıkmak, psikolojik veya fiziksel birçok farklı sorundan kaynaklanabilir. Ancak ilk kontrol edilmesi gereken, sıvı tüketiminin ne kadar olduğudur.
Özellikle kafeinli veya alkollü içeceklerin fazla tüketimi sık idrara çıkmaya yol açabilir. Uyumadan önce çok fazla su veya sıvı tüketmek, uykuyu birden fazla kez bölecek kadar sık idrara çıkarabilir.
2) En Sık Karşılaşılan 4 Neden
Aşırı su ve sıvı tüketiminden sonra, sık idrara çıkmaya en sık yol açan 4 etken şunlardır:
İdrar Yolu İltihapları: Mesane iltihabı, idrar kanalı iltihabı (üretrit), böbrek iltihabı veya böbrek taşı düşürmek gibi sorunlar sık idrara çıkmaya yol açıyor.
Şeker Hastalığı: Kan şekerinin yüksek olması, böbreklerin şekeri süzememesine ve idrarda şekere yol açabilir. İdrardaki şeker, vücut dokularındaki sıvıları da beraberinde toplayarak fazla su kaybına yol açar. Bu durumda hem aşırı susuzluk, hem de sık idrara çıkma görülecektir.
Hamilelik: Ana rahmindeki bebeğin boyutları ve ağırlığının artması mesane üzerindeki baskının artmasına, mesane hacminin küçülmesine ve sık idrara çıkmaya yol açar.
Prostat İltihabı, Prostat Büyümesi ve Diğer Prostat Sorunları: İdrar kanalı olan üretranın daralmasına yol açabilir. Bu durum idrarı boşaltmak isteyen mesane kaslarının daha sık aralıklarla kasılmasına yol açar.
3) Az Su İçmek
Suyu az içiyorsanız, idrara da az çıkarsınız değil mi? Bu durum her zaman geçerli değil. Az su içmek, idrardaki üre ve diğer atık yoğunluğunun artmasına yol açıyor. Bu yoğunluk mesanede tahriş hissine ve idrardan bir an önce kurtulma isteğine yol açıyor. Sonuç: sık idrara çıkmak ve boşaltılan idrar miktarının az olması.
Aşağıdaki durumlar da sık idrara çıkma ile sonuçlanabilir:
- Mesane boyutunun ortalamadan az olması
- Pelvik taban kaslarının zayıf olması
- İdrar söktürücüler, tansiyon hapları gibi bazı ilaçların kullanımı
4) Diğer Nedenler
Aşağıdaki hastalıkların belirtilerinden biri sık idrara çıkmak olabilir:
- Kaygı bozuklukları
- Aşırı aktif mesane sendromu (açıklanamayan mesane kasılmaları)
- Mesane taşı
- Böbrek yetmezliği
- Orak hücreli anemi
- Leğen kemiği bölgesinde ortaya çıkan tümörler
- Felç veya beyin-sinir sistemini etkileyen bazı hastalıklar
- Mesane kanseri
Sık İdrara Çıkma Tedavisi
Sık idrara çıkmanın tedavisi altta yatan nedenin tespiti ile başlar. Bu yüzden mutlaka doktor muayenesi önerilmektedir.
1) Hastalık Tedavileri
Sık idrara çıkmaktan kurtulmak için, altta yatan neden tespit ve tedavi edilmelidir.
- Şeker hastalığında odaklanılması gereken kan şekerini kontrol altında tutmaktır.
- İdrar yolu iltihapları söz konusu ise antibiyotikler ve bazı ağrı kesiciler önerilebilir.
- Böbrek taşı, prostat büyümesi, idrar yolu tümörleri gibi sorunlar söz konusu ise cerrahi müdahale gerekli olabilir.
- Aşırı aktif mesane sendromunda bazı antikolinerjik ilaçlar önerilebilir.
2) Kegel Egzersizleri
Düzenli olarak yapılan Kegel egzersizleri leğen kemiği civarındaki pelvik taban kaslarını ve idrar kanallarındaki kasları kuvvetlendirir. Bu sayede mesane baskısına karşı koymak kolaylaşır, sık idrar ihtiyacı hissedilmez.
İdrarınızı tutmak için kullandığınız kasları günde 30-80 kez en az 8 hafta boyunca kasıp gevşetin. Biyofeedback kontrol yöntemleri ile birlikte uygulandığında daha etkili sonuç verecektir.
3) Mesane Eğitimi
Alıştırma yöntemi ile mesane kapasitesi artırılabilir. İdrara çıkma aralıklarını uzatmak, gelişim sağlayacaktır.
Ayrıca;
- Susuz kalmamaya dikkat ederek, sıvı alımınızı azaltabilirsiniz. Ancak günde 10 litreye kadar su tüketmenin herhangi bir sakıncası da yoktur. (Yeterince tuz-sodyum tüketiyorsanız)
- Kafein, alkol, çikolata, baharat, yapay tatlandırıcı gibi tahrişi ve idrar ihtiyacını artırabilecek ürünleri sınırlandırabilirsiniz.
“Susuz kalmamaya dikkat ederek” şeklinde başlayan paragrafta geçen 10 litre, 1 litre olacaktı sanırım.
Hayır herhangi bir yanlışlık yok, günde 10 litreye kadar ne kadar çok gözükse de su tüketmenizin sağlık açısından bir zararı bulunmuyor.
peki bunu önleyen meyve sebze gibi gıdasal bu sorunu azaltmak için önerebileceğiniz bi gıda ürünü varmı
10 litre tabii ki zararlidir. Herhangi bir kalp hastasinin 3 litre su icmesi bile dolasima buyuk bir yuk bindirir. “Cok su ic” uyarisi herkes icin iyi degildir. Saglikliysaniz eger gunde 3 litre sizi hem saglikli tutar hem detox yaptirir ve enfeksiyonlardan korur hem vucudunuzu tazeler hem bagirsaklarinizi duzene sokar (bagirsaklar 2.beyin gibidir bu nedenle psikolojinizi de duzeltir) hem de ic mekanizmaniz hizlanacagi icin kilo verirsiniz(dengeli de besleniyorsaniz tabi.)