
Sinüzit Belirtileri
Sinüzit aşağıdaki belirtilere yol açabilir:
- Burundan gelen yeşil veya sarı akıntı
- Burun tıkanıklığı
- Yanak, göz ve alında hissedilen ağrı veya aşırı hassasiyet
- Baş ağrısı (alın sinüslerinden vurur, öne eğilince şiddetlenebilir)
- Diş ağrısı
- Yüksek ateş
- Koku duyusunun zayıflaması
- Nefeste kötü koku
Sinüzit Neden Olur?
1) Grip
Sinüzit vakalarının büyük çoğunluğu grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu iltihaplarında üreyen virüsler yüzünden ortaya çıkar. Vakaların çok azından bakteriler veya mantarlar sorumludur.
2) Alerji
Astım, bahar alerjisi, alerjik rinit gibi hastalıklar bulaşıcı olmayan sinüzite neden olabilir. Özellikle kronik (uzun süreli) sinüzit vakalarının sorumlusu alerji olabilir.
Aşağıdaki etkenler de sinüzitin kısa sürede geçmeyip kronikleşmesine yol açabilmektedir:
- Gıdasız kalmak, stres, baskılayıcı tedaviler almak gibi nedenlerle bağışıklık sisteminin zayıflamış olması
- Sigara içmek: Mukus salgılayan dokular üzerinde kesintisiz tahrişe ve iltihaba neden olur.
3) Burun Polipleri
Burun polipleri, burun boşlukları ve sinüs yüzey dokularındaki damla şeklinde şişliklerdir. Sinüzit ile çok benzer belirtilere yol açtığı gibi, sinüzite de yol açabilmektedir.
- Burun polipi olan hastaların yaklaşık üçte birinde astım da görülmektedir.
- Aspirin intoleransı (NSAID alerjisi) burun polipine yol açabilir.
4) Diş İltihabı ve Diğer Nedenler
Diş kökünde oluşan iltihap, nadiren de olsa sinüslere sirayet ederek sinüzite yol açabilir. Aşağıdaki etkenler de sinüzite yol açabilir:
- Burun yapısındaki sorunlar, burun eğikliği
- Hava kirliliği
Sinüzit Tedavisi
1) İlaç Tedavisi
Antibiyotikler: Bakterilerin neden olduğu sinüzitin tedavisinde kullanılır. Sinüzit vakalarının sadece %2 – %10’una bakterilerin neden olduğu unutulmamalıdır. Aşağıdaki antibiyotikler önerilebilir:
- Amoksisilin (en çok)
- Augmentin
- Sefdinir
- Azitromisin (kişi amoksisiline alerjik ise)
Antihistaminler: Alerji kaynaklı sinüzit tedavisinde kullanılır. Hücrelerin alerjen tepkiye yol açan reseptör bağlantılarını engeller. Aşağıdaki örnekleri sinüzit için kullanılabilir:
- Loratidin
- Difenhidramin
- Setrizin
Eczacınıza danışmadan alerji ilacı kullanmayınız. Bazı türleri mukusun kalınlaşmasına yol açarak sinüziti şiddetlendirebilirler.
Ağrı Kesiciler: Sinüziti iyileştirmez ancak baş ağrısı, sinüs ağrıları, boğaz iltihabı, yüksek ateş gibi belirtileri yatıştırırlar. Aşağıdakiler önerilebilir:
- Asetaminofen
- Parasetamol
- Ibuprofen
Burun Spreyleri: Tıkalı sinüsleri açarak hızlı rahatlama sağlar. Üç temel formu vardır:
Dekonjestanlar: Afrin gibi örnekleri vardır. 3-5 günden daha uzun süre kullanılmamalıdır. (Hap şeklinde türleri de kullanılabilir)
Saline (tuz) spreyler: İstenildiği kadar sık kullanılabilir, mukusun temizlenmesini sağlar.
Steroitler (Flutikazon): Alerji belirtileri için kullanılır. Dekonjestanlardan daha uzun süre kullanılabilir ancak sinüzitin kesin çözümü olmayabilir.
Mukolitikler: Mukus incelticilerdir. Mukusun akıp çıkmasını kolaylaştırabilirler.
2) Neti Pot Kullanın
Çaydanlık benzeri bu aletin (neti çanağı) içindeki sıvı burnun bir deliğinden alınıp diğer deliğinden döküldüğünde mukusu etkili bir şekilde temizlemektedir.
- Neti potun içerisinde steril saline (tuz) solüsyonları kullanın.
- Başınızı 45 derece eğerek kullanırsanız daha rahat edersiniz.
Buhar Soluyun: Buhar sinüs kanallarınızın nemlendirir ve daha rahat nefes almanızı sağlar. Sıcak bir duş alabilirsiniz veya sıcak bir tencereden soluyabilirsiniz.
- Suya mentol atabilirsiniz.
- Sıcak buhar yüzünüzü yakabilir, su kaynarken solumayın.
- Tencerenin üzerine eğilirken başınızın arkasına havlu alarak buharın yüzünüzde ve sinüslerinizde toplanmasını sağlayabilirsiniz.
Nemlendirici Cihazlar Çalıştırın: Odanızın nemli kalmasını ve solunumun kolay olmasını sağlar. Cihazın suyuna okaliptüs gibi bitki yağları damlatabilirsiniz.
Sıcak Uygulama Yapın: Sinüzitin etkilediği bölgelere sıcak uygulama yapmak, o bölgedeki baskı ve ağrının kaybolmasını sağlar.
Ayrıca bol bol dinlenmelisiniz. Yatak başınızı 15 cm yükselterek mukusun daha kolay akmasını sağlayabilirsiniz.
3) Baharatlı Gıda Tüketin
Yoğun baharatlı gıdalar sinüslerin boşalmasını sağlıyor. Özellikle de zencefil, acı biber (ve diğer acı gıdalar) çok etkilidir. Yaban turpu da sinüzit vakalarında sık sık tavsiye edilmektedir.
Çay İçin: Kafein içermeyen sıcak bitki çayları olası boğaz iltihabına iyi gelir, genel vücut direncini artırır. Bal ve zencefil ekleyebilirsiniz. Benifuuki yeşil çayı, aynı zamanda sinüslerin de boşalmasını sağlamaktadır.
4) Cerrahi Müdahale
Diğer tedavilerle sonuç alınamayan sinüzit vakalarında fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi tercih edilebilir. Tedavide amaç mukus akışını kolaylaştırmak ve sinüs kanallarını açmaktır.
-
- Cerrah burun poliplerini keserek alabilir, veya
Sinüslere ufak bir balon yerleştirerek kanalları genişletebilir (balon dilatasyon kateteri)
Bir cevap yazın