• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sinüzit (Sinüs Enfeksiyonu): Herkeste Görülebilir

8 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sinüs Enfeksiyonlarının Türleri Nelerdir?

Sinüs enfeksiyonu ya da sinüzitin Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 30 milyon kişiyi etkileyen, yaygın görülen bir hastalık olduğunu belirtmektedir.
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü
National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Sinüzit Türleri Nedir?
Akut Sinüzit Akut sinüzit, en kısa süren sinüzittir. Gribe neden olan viral enfeksiyon bu belirtilere yol açabilir. Viral enfeksiyonun neden olduğu akut sinüzit bir veya iki hafta sürer. Bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu sinüzit dört hafta sürebilir.
Subakut Sinüzit Subakut sinüzit 3 ay sürebilir. Bu duruma genellikle bakteriyel enfeksiyonlar ya da mevsimsel alerjiler neden olur.
Kronik Sinüzit Kronik sinüzit belirtileri, 3 aydan daha uzun sürer. Genellikle ciddiyeti diğer sinüzit türlerine göre daha azdır. Bu duruma genellikle bakteriler neden olmaz. Kronik sinüzitin genellikle alerjilerle ve nazal sorunlarla birlikte görülür.

Kimler Sinüs Enfeksiyonu için Risk Altındadır?

Herkeste sinüs enfeksiyonu görülebilir. Ancak, bazı sağlık sorunları ve risk faktörleri sinüs enfeksiyonu geçirme riskinizi artırır. Burun deliklerini ayıran duvarın bir tarafa doğru eğilmesi, burnun içinde kemik büyümesi ya da burnun içinde kanserli olmayan poliplerin gelişmesi bu durumların arasında bulunur. Alerji geçmişiniz varsa ya da yakın zamanda küfe temas ettiyseniz sinüzit yaşayabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminin zayıf olması, sigara kullanımı ve üst solunum yolu enfeksiyonları sinüzite yol açabilir. Kistik fibroz, akciğerlerdeki mukusun kalınlaşmasına neden olan bir hastalıktır. Diş enfeksiyonları ve yüksek oranda mikroplara maruz kalacağınız hava yolculukları da sinüzit enfeksiyonu yaşama ihtimalinizi artırır.

Sinüs Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Sinüs enfeksiyonunun belirtileri griple benzerlik gösterir. Bu belirtiler arasında koku hissinin azalması, ateş, burun akıntısı, sinüslerdeki baskıdan dolayı baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı, burnun dolması ve öksürük bulunur.

Ailelerin çocuklarındaki sinüs enfeksiyonunu fark etmeleri zor olabilir. enfeksiyonun belirtileri arasında 14 gün içerisinde düzelmeyen grip ya da alerji belirtileri, 38oC’nin üzerinde ateş, 72 saatten uzun süre burundan gelen yoğun mukus ve 10 günden uzun süren öksürük bulunur.

Akut, subakut ve kronik sinüs enfeksiyonlarının belirtileri benzerdir. Ancak, belirtilerin ciddiyeti ve uzunluğu değişkenlik gösterebilir.

Sinüs Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Sinüs enfeksiyonunu teşhis etmek için doktorunuz belirtilerinizi sorup sizi muayene edecektir. Başınıza ve yanaklarınıza bastırarak şişlikleri ve hassasiyeti kontrol edebilir. Ayrıca, burnun içine bakılarak iltihaplanmanın belirtileri de kontrol edilir.

Çoğu durumda doktorunuz belirtilerinize ve muayenenin sonuçlarına bakarak sinüs enfeksiyonunu teşhis edebilir. ancak, kronik enfeksiyon varsa doktorunuz nazal geçişleri ve sinüsleri kontrol etmek için görüntüleme testleri yapmak isteyebilir. Bu testler, mukus tıkanıklıklarını ve polipler gibi anormal oluşumları ortaya çıkarabilir.

Tomografi, sinüslerin 3 boyutlu görüntüsünü verir. MR’da vücudun içindeki yapıların görüntüleri güçlü mıknatısların yardımıyla oluşturulur. Doktorunuz fiber optik kabloyu burnunuzdan sokarak sinüslerin görüntüsünü alabilir. Alerji testiyle alerjik reaksiyonlara neden olan maddeler belirlenebilir. Kan testi ise HIV gibi bağışıklık sistemini zayıflatabilecek hastalıkların kontrol edilmesi için kullanılır.

Sinüs Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

I Tıkanıklık
Tıkanıklık, sinüs enfeksiyonunun en yaygın görülen belirtisidir. Mukus tıkanıklığını azaltmak ve sinüslerinizi temizlemek için yüzünüze ve alnınıza günde birkaç kez ılık suyla ıslatılmış bez koyun. Mukusun incelmesine ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu suyu alabilmesine yardımcı olmak için su ve meyve suyu için. Yatak odanızda nemlendirici kullanarak havanın nemlenmesine yardımcı olun. Duşu açın ve banyonun kapısını kapatarak buharın içinde bekleyin. Eczanede satılan tıkanıklık giderici ilaçları ya da burun spreylerini kullanın.

Guaifenesin gibi mukusu incelten ilaçları kullanın.

II Ağrı
Sinüs enfeksiyonu sinüs baş ağrısına ya da alında ve yanaklarda baskı hissedilmesine neden olabilir. Ağrınız varsa asetaminofen ve ibuprofen ağrının geçirilmesine yardımcı olabilir.
III Antibiyotikler
Belirtileriniz birkaç hafta içinde düzelmiyorsa bakteriyel enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Bu durumda doktora gitmeniz gerekir. Burun akıntısı, tıkanıklık ve öksürüğünüz varsa, belirtiler 3 hafta içinde geçmiyorsa, yüzünüzde ve başınızda ağrı, gözlerde şişlik ya da ateş varsa antibiyotik kullanmanız gerekebilir.

Antibiyotik kullanıyorsanız 3 – 14 gün boyunca ilaç kullanmanız gerekebilir. İlaçlarınızı çok erkenden bırakmayın. Bunu yaptığınızda enfeksiyon tekrar oluşabilir.

Doktorunuz durumunuzu kontrol etmek için sizi tekrar muayene edecektir. Sinüs enfeksiyonu düzelmiyorsa ya da daha da kötüleşmişse doktorunuz sizi kulak, burun, boğaz uzmanına yönlendirebilir. Ayrıca, sinüziti tetikleyen alerjenlerin tespit edilmesi için başka testler de yapılabilir.

IV Ameliyat
Ameliyatla sinüsler temizlenir, burun deliği arasındaki çizgide kayma varsa düzeltilir ve polipler alınır. Bunların yapılması zamanla ve ilaç kullanımıyla iyileşmeyen sinüs enfeksiyonunu geçirir.

Sinüs Enfeksiyonu Nasıl Önlenebilir?

Sinüs enfeksiyonu grip, nezle ya da alerjik reaksiyonlardan dolayı oluşabileceğinden sağlıklı alışkanlıklar ve mikroplarla alerjenlere daha az maruz kalmak enfeksiyonu önleyebilir. Riski azaltmak için her yıl grip aşısı yaptırın. Meyve ve sebzeler gibi sağlıklı yiyecekleri yiyin. Ellerinizi düzenli olarak yıkayın ve sigara dumanı, kimyasallar, polen ve diğer alerjenlerden uzak durun. Alerjiyi ve gribi tedavi etmek için verilen ilaçları kullanın.

Sinüs Enfeksiyonunun İyileşmesi

Sinüs enfeksiyonu iyileşebilir bir hastalıktır. Çoğu kişinin doktora gitmesine ya da antibiyotik kullanmasına bile gerek kalmaz. Ancak, sinüs enfeksiyonu kendini tekrarlıyorsa veya kronik sinüs enfeksiyonu yaşıyorsanız doktorunuza söyleyin. Bu duruma neden olan polip gibi başka sorunlarınız olabilir.

Tedavi edilmediğinde sinüs enfeksiyonu nadiren de olsa sinüs boşluğunda irin birikmesi yani apse, beynin şişmesine neden olan ve hayati risk oluşturan menenjit, gözlerin etrafındaki dokularda enfeksiyonun olmasına neden olan orbital selülit ya da ciddi bir kemik enfeksiyonu olan osteomiyelit gibi komplikasyonlara yol açabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress