
Sırt Ağrısı Neden Olur?
Özellikle masa başı çalışanlarda çok sık görülen sırt ağrısına myofasiyel ağrı sendromu denir. Sırt bölgesinde kaslara ve yumuşak dokulara bağlı gelişen ağrılar uzun süre masa başında çalışan kişilerde görülür. Çoğunlukla sırt kaslarının üzerine yapılan baskıyla ağrı tetiklenir, duruş bozukluğu ortaya çıkar.
Kalp, akciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırt ağrısına neden olabilir. Özellikle sırt bölgesinde omuzlardan kaburgaların bitimine kadar ağrı hissedilir. Boyun fıtığı da bölge olarak sırta yakın olması nedeniyle sırt ağrısına neden olabilir. Bunun yanı sıra boyun ve sırt omurgalarında oluşan kireçlenmeler de sırt ağrısı nedenlerindendir. Bu ağrıya özellikle kolda güç kaybı, uyuşukluk eşlik ediyorsa bu ağrılar boyun fıtığı habercisi olabilir.
1.Kas Problemleri
2.Sırt Yaralanmaları
3.Bazı Omurga Sorunları
4.Diğer Hastalıklar
5.Aşırı Kilolu Olmak ve Diğer Nedenler
Sırt Ağrısı Tedavisi
Sırt ağrılarında öncelikle ağrının kaynağı tespit edilir. Ağrı boyundan mı, sırttan mı, yoksa başka bir hastalıktan mı kaynaklandığı bulunur.
1.Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin
2.D Vitamini Alın
3.Egzersiz Yapın
Sağ Sırt Ağrısı ve Sol Sırt Ağrısı
Sağ ve sol sırt ağrısının çeşitli nedenleri vardır.
Sağ sırt ağrılarının sebebi genelde şunlardır:
1.Kas gerinimi
2.Böbrek ağrısı
3.Bel fıtığı
4.Dejeneratif disk hastalığı
5.Faset eklem sendromu
6.Spinal stenoz (dar kanal)
7.Osteoartrit (kireçlenme)
Sol sırt ağrılarının sebepleri ise genellikle şunlardır:
- Böbreklerde taş ve enfeksiyon
- Gaz sıkışması olması
- Gıda zehirlenmesi, Gastrik volvulus
- Pankreas irini, Pankreas kanseri
- Kolon kanseri
- Zatürre, Kabızlık
- Huzursuz bağırsak sendromu
- Yumurtalık kisti
Sırt Ağrısı İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?
- Reçetesiz satılan ağrı kesiciler
- Etofast, Etover, Efamat, Melurjin, Melox, Loxidol gibi ilaçlar
- Tiyokolşikosit içeren kremler
- Yoğun kas ağrıları için iltihap giderici ve ağrı kesici kremler
Sırt Ağrısı İçin Bitkisel Yöntemler
Sırt ağrısı tedavisi kesinlikle bir doktor tarafından yürütülmelidir. Doktorun vereceği ilaçlar, sırt ağrısı egzersizleri dışında bazı evsel yöntemler uygulayabilirsiniz.
B12 vitamini vücudun sinirler etrafındaki koruyucu tabakasını sağlamlaştırmaktadır. Kapsaisin kremi verilir bunun için. Bu krem önce bir yanma hissi uyandırsa da sonrasında ağrıyı dindirir.
Kalsiyum ve fosfat açısından zengin gıdalarla beslenmek sırt ağrıları için oldukça faydalıdır.
Tuz, Sirke Ve Alkok Kürü: Diğer bir karışım da tuz, sirke ve alkolün karıştırılarak yine bölgeye masaj yapılmasıdır. Bu yöntemler kesin yöntemler olmayıp aşırıya kaçmadan uygulanmalıdır.
Acı Biber: İspirto ile karıştırılan acı biber bir süre bekletildikten sonra, masaj şeklinde ağrıyan bölgeye uygulanır. Kas incinmeslerinden kaynaklanan ağrıları hızla geçirebilir, daha şiddetli ağrılar için 7 gün sabah ve akşam uygulanabilir.
Lahana: Taze lahana yapraklarını ısıttıktan sonra ağrı olan bölgeye sarın. Lahana yapraklarını ütü yordamıyla ısıtmanız mümkün. Günde 2-3 kere tekrar edin.
Bal-Kekik Kürü: Badem yağı, hakiki zeytin yağı, kekik yağı, biberiye yağı, hardal yağı, çörek otu yağı, ceviz yağı ve balı iyice karıştırarak ağrıyan kısma masaj yaparak uygulayın. Akşam yatmadan önce yaparsanız sabaha kadar etkisini görmüş olacaksınız.
Bir cevap yazın