
Şişlik Nedir?
Geniş bir yelpazedeki sorunlar şişliğe neden olabilir. Böcek ısırmaları, hastalık ya da sakatlıklar genellikle dış şişliğe neden olabilir. İç şişlik genellikle bir ilacın yan etkisi ya da ciddi bir yaralanmanın sonucudur. Eğer açıklanamayan kilo alma ve ağrının yanında açıklanamayan şişme meydana geliyorsa acil olarak medikal yardım alın.
Şişmenin Belirtileri
Dış şişlikte, dire ya da kasların genişlemesi genellikle gözle görülebilir. Ayrıca şişliğin yanında sıvı toplanması da meydana gelir. Görüntüleme yöntemleri şişmiş bir organı, kası ya da dokuyu gösterebilir. Ayrıca görüntüleme yöntemi doktorunuzun şişliğin nedenini teşhis etmesine de yardım eder.
Eğer şişliğiniz bir sokma, sakatlık ya da hastalık nedeniyle meydana geldiyse hissedebileceğiniz diğer belirtiler:
- Kaşınma
- Kusma
- Mide gazı
- Etkilenen alanda ağrı
Eğer şişlik gözle görülür değilse ya da içerde ise:
- Bulantı
- Kusma
- Baş dönmesi
- Ateş
- Yorgunluk
- İnsomnia
- Grip benzeri belirtiler
- Ağrı
Şişmenin Nedenleri Nelerdir?
Kemiklerde, kaslarda ya da dokularda meydana gelen iltihaplanma dış şişlik ile sonuçlanabilir. Ayrıca kist ve tümör görülebilen şişliklere yol açabilir. Sıvı toplaması bir iç sorun olabilir ve iç şişliğe neden olur.
Dış şişliğin yaygın nedenleri:
- Böcek ısırması
- Kızarıklık
- Kurdeşen
- Sakatlık
- Sıvı birikmesi
- Hamilelik
- Adet
- Hormonsal değişiklikler
- Enfeksiyon
Dış şişlik bir alanda ya da yayılmış olarak görülebilir.
Yerel şişlik tek bir bölgede görülen şişlik için kullanılan terimdir. Örneğin göz enfeksiyonu bulunan bir kişide sadece göz çevresinde şişlik meydana gelmesi yerel şişliktir. Bir böcek tarafından ısırılmış bir kişide ise vücudun değişik bölgelerinde şişlik meydana gelmesi yayılmış şişliktir.
Yayılmış şişlik genellikle vücudun geniş bir bölgesinde görülür ve ciddi bir sorunun işaretidir. Yayılmış şişliğin nedenleri:
- Böbrek yetmezliği
- Kalp yetmezliği
- Ciddi alerjik reaksiyon
- Zehirli böcek ısırması
Şeker hastalığı olan kişilerde ya da belirli kansere yakalanmış bireylerde yayılmış şişlik ya da uzuvlarda şişlik meydana gelebilir.
Şişliğin Teşhisi
Ardından görüntüleme testi ile şişliğin nedenini bulmayı deneyebilirler. Ayrıca MRI ya da bilgisayarlı tomografi gibi özel yöntemler ile daha fazla bilgi almaya çalışırlar. Görüntüleme yöntemleri damarlarda tıkanma, kaslarda ve dokularda meydana gelen iltihaplanma ya da kemik kırılmalarını gösterebilir. Ayrıca idrar ve kan tahlilleri ile bağırsaklarda meydana gelen şişlik ile iltihaplanma tespit edilmeye çalışılır. Ciddi alerjik vakalarda herhangi bir test uygulanmadan önce adrenalin iğnesi yapılır. Bu ilaç sayesinde belirtilerin kötüleşmesi engellenir.
Şişlik Nasıl Tedavi Edilir?
Doktorunuz ayrıca iltihaplanma ya da şişlik için ilaç verebilir. Reçetesiz antihistaminler kaşınma, kızarıklık ve kurdeşen belirtilerinin tedavisinde kullanılabilir. Herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuz ile konuşun.
Şişlik Nasıl Engellenir?
Doktorunuz ayrıca iç şişliğin engellenmesi için yaşam şeklinizde değişiklikler yapmanızı tavsiye edebilir. Buna evde uygulayabileceğiniz tuzdan kaçınmak ve şişliğin bulunduğu bölgeyi uzandığınız zaman göğüs seviyenin üzerinde tutmak da dahildir.
Bir cevap yazın