• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Siyah Dışkı Neden Olur?

1 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Kanlı veya katranlı dışkılar, koyu kırmızı veya siyah renkte olan bir dışkı örneği demektir. Kanlı veya katranlı dışkılar gastrointestinal kanalınızda kanamayı veya diğer yaralanmaları gösterebilir. Ayrıca koyu renkli yiyecekler yedikten sonra karanlık, renksiz bağırsak hareketlerine de sahip olabilirsiniz. Ciddi tıbbi durumları göz ardı etmek için kanlı veya siyah renkli dışkı gördüğünüzde zaman doktorunuza bildirin.

Siyah, Katran Gibi Dışkılara Ne Sebep Olur?

1.Siyah, Katran Gibi Dışkı

⇒Sindirim sisteminizin üst kısmında kanama, siyah, katran dışkılarına neden olabilir. Yemek borusu veya midede gastrit olarak bilinen ülserler veya başka bir tahriş şekli kanamaya neden olabilir. Kan sindirim sıvıları ile karıştığında, katranın görünümünü alır.

⇒Bazı ilaçlar da siyah renkli dışkılara yol açabilir. Demir takviyeleri ve bizmut bazlı ilaçlar dışkılarınızı koyulaştırabilir.

⇒Bazen sindirim sisteminizdeki ciddi kan ve dolaşım anormallikleri siyah, katran dışkılarına neden olabilir. Bunlar aşağıdakileri içerebilir:

  • Bağırsak iskemisi bağırsaklara kan akışının azalmasıdır.
  • Vasküler malformasyon, misshapen damarlardır.
  • Varisler bağırsaklardaki geniş, çıkıntılı damarlardır.

2.Kırmızı, Kanlı Dışkı

⇒Kırmızı veya kanlı dışkılar da birkaç farklı tıbbi duruma bağlı olabilir. Sindirim sisteminizin alt yarısında kanama nedeniyle dışkılarınız kanlı olabilir. Kolonunuzdaki kanserli veya iyi niyetli polipler bazı durumlarda gastrointestinal kanamaya neden olabilir. Divertiküloz, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları dışkıda parlak kırmızı veya kestane rengi kanı çıkarmanıza neden olabilir.

⇒Kanlı dışkıların yaygın bir nedeni hemoroid varlığıdır. Hemoroidler rektum veya anüsünüzde şişmiş damarlardır. Bir bağırsak hareketi üretmek için sızıntı kanamasına neden olabilir.

⇒Sindirim sisteminizin herhangi bir noktasındaki tıkanıklıklar siyah, katranlı veya kanlı dışkılara neden olabilir.

3.Diyetsel Nedenler

⇒Yediğiniz yiyecekler dışkınızın kanlı veya katran görünmesine neden olabilir. Kırmızı veya siyah besinler yemek, dışkınızda kan olmasa bile karanlık bir görünüme kavuşturabilir.

⇒Aşağıdaki bağırsak hareketlerini renklendirebilir:

  • Siyah Meyankökü
  • Yaban mersini
  • Koyu çikolatalı kurabiye
  • Kırmızı renkli jelatin
  • Pancar
  • Kırmızı meyveli punç

Kanlı veya KatranGibi Dışkı Sebebi Nasıl Teşhis Edilir?

⇒Doktorunuz tıbbi geçmişinizi inceleyecek ve alışılmadık dışkı renginizin nedenini belirlemek için bir fizik muayene yapacaktır. Muhtemelen kan testleri ve dışkı örneği isterler. MR, röntgen ve tomografi gibi görüntüleme testleri sindirim sisteminizdeki kan akışını görmelerine yardımcı olabilir. Bu tanı araçları gastrointestinal kanamaya neden olabilecek tıkanıklıkları ortaya çıkaracaktır.

⇒Doktorunuz kolonunuzun durumunu değerlendirmek için bir kolonoskopi yapabilir. Kolonoskopi genellikle yatıştırıcı altındayken yapılır. Doktorunuz kolonun içini görmek ve belirtilerinizin sebebini bulmak için son olarak ucunda kamera bulunanince ve esnek bir tüp kullanacaktır.

Kanlı veya Katran Gibi Dışkı İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

⇒Kanlı veya katran gibi dışkılarının tedavisi sorunun nedenine göre değişir. Amerikan Kanser Derneği’ne göre hemoroid kanserli insanların dışkı geçişini kolaylaştırmak ve bir doktor yönlendirmesi altında dışkı yumuşatıcı kullanmak kanamayı azaltabilir. Sitz banyoları hemoroid ağrılarını hafifletebilir ve kanamayı önleyebilir.

⇒Doktorunuz, kanama ülserlerini tedavi etmek için asit azaltıcı ilaçlar reçete edebilir. Antibiyotikler ve immünosüpresan ilaçlar da iltihaplı bağırsak hastalığını ve enfeksiyonları dindirebilir.

⇒Damar anormallikleri ve tıkanmalar, kanama kendi kendine durmazsa, cerrahi tedavi gerektirebilir. Dışkı ile çok fazla kan kaybettiyseniz, anemi geliştirme riski taşıyor olabilirsiniz. Kırmızı kan hücrelerini beslemek için kan transfüzyonu gerekebilir.

⇒Kolonunuzdaki kanlı dışkılara neden olan polipler, bazı insanlarda prekanseröz koşulları veya kanseri gösterebilir. Doktorunuz bu koşullar için uygun tedaviyi belirleyecektir. Poliplerin çıkarılması bazı durumlarda gerekli olabilir. Diğer polipler kanser varsa radyasyon terapisi ve kemoterapi gerektirebilir.

Kanlı veya Katran Gibi Dışkıyı Nasıl Önleyebilirim?

⇒Bol su içip bol miktarda lif yiyerek kanlı veya katran dışkılarının oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Su ve lif dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur, bu da dışkının vücudunuzdan geçişini kolaylaştırabilir. Elyaf içeren bazı yiyecekler şunlardır:

  • Ahududu
  • Armutlar
  • Kepekli tahıllar
  • Fasulyeler
  • Enginar

⇒Bununla birlikte, altta yatan neden veya durumunuzla çalışacak yüksek lifli bir diyete karar vermek için doktorunuza danışın. Örneğin enflamatuar veya mide rahatsızlığınız varsa, meyveler rahatsız edici olabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress