• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sizi Daha Akıllı Yapacak 7 Hafıza Tekniği

17 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

⇒Öğrenme yeteneği, muhtemelen sahip olduğunuz en önemli yetenek.

⇒Kalıcılaştır: Başarılı Öğrenme Bilimi’nin yazarları Peter Brown, Henry Roediger ve Mark McDaniel’dan alıntı.

⇒“Tüm yaşamımız boyunca öğrenmeye ve hatırlamaya devam etmeliyiz,” diye yazmışlar. “İş hayatında öne çıkmak, iş becerilerinde ve zorlu iş arkadaşlıklarında uzmanlık gerektirir. Eğer öğrenmede iyiyseniz, hayatta avantajlısınızdır.”

⇒Bir şeyler öğrenmekse, bir şeyleri hatırlamaktır diyor St. Louis’te Washington Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan yazarlar.

⇒Ne yazık ki, okul hayatında kaptığımız altını çizme, önemli noktalara göz atma gibi birçok öğrenme tekniği, uzun süreli hafızaya alma konusunda pek işe yaramıyor.

⇒Bu kötü alışkanlıkların üstesinden gelip öğrenme ipuçlarını oluşturması için Kalıcılaştır’ı inceledik.

1.Yeniden kazanma: Hafızadan geri çağırma
Bir fikri, metodu ya da tekniği hafızanızdan çağırmaya çalıştığınızda yeniden kazanıyorsunuz. Hafıza kartları bunun için harika bir örnek. Beyninizde hiçbir ışık yakmayan altını çizmenin aksine, hafıza kartları, hafızanızdaki bir fikri hatırlamanız için sizi zorlar. Yeniden kazanmanın bu kadar etkili olmasının arkasındaki neden, verilen kavramla ilgili nöral yolları güçlendiriyor olmasından geliyor.

2.Detaylandırma: Yeni fikirleri bildiklerinizle ilişkilendirme
Yeni bir fikri, kendi kelimelerinizle ifade etmeye çalıştığınızda detaylandırma yapıyorsunuz.

“Yeni öğrendiklerinizi eski bilgilerinizle ne kadar çok ilişkilendirerek açıklarsanız, yeni öğrendiklerinizi o kadar güçlü kavrar ve daha sonrasında hatırlayabilmek için o kadar çok bağlantı kurarsınız,” diyor yazarlar.

Örnek vermek gerekirse, fizik dersindeyken ısı transferini anlamaya çalışırken, kavramları gerçek hayattaki deneyimlerinizle, sıcak bir kupa kahvenin ellerinizi nasıl ısıttığını düşünerek bağdaştırabilirsiniz.

3.Serpiştirme: Konuları çeşitlendirme
Çeşitli şeyler üzerinde tek seferde çalışırken, serpiştirme yapıyorsunuz. Ekonominin temellerinden, top atmaya kadar yeni herhangi bir konuyu anlamaya çalışıyorsanız, örneklerinizi çeşitlendirdiğinizde daha iyi öğrenirsiniz.

Bu duruma, daha yüksek bir ortalama yapabilmek için çeşitli toplarla, farklı hızlarda ve falsolu atışlarla yapan vuruş yapan oyuncular örnek verilebilir. Vahşi doğadayken, çözüm bulmadan önce ilk farkına varmanız gereken şey ne tür bir sorunla yüzleşiyor olduğunuzu bulmaktır. Atıcıdan gelen top gibi.

4.Üretim: Cevabın olmadan bir cevabının olması
Size sunulmadan önce bir cevap vermeye çalıştığınızda üretim yapıyorsunuz. “Bilinmeyene saldırdığınızda ve onu çözmeye çalıştığınızda, cevabı öğrenip hatırlama olasılığınız, birinin oturup size öğrettiği zamankinden daha yüksek,” diyor yazarlar.

Akademik bir ortamda, ders başlamadan önce kendi cevaplarınızı bulmaya çalışabilirsiniz. Profesyonel bir ortamda, takıldığınız yerde, patronunuzla konuşmadan önce kendi fikirlerinizi oluşturabilirsiniz.

5.Yansıyan düşünme: Olup biteni değerlendirme
Bir projeyle veya toplantıyla ilgili olanı biteni değerlendirmek için bir dakika durduğunuzda, yansıtarak düşünüyorsunuz. Kendinize birkaç soru sorabilirsiniz. Ne iyi gitti? Neleri geliştirebilirsiniz? Bu, size neyi anımsatıyor?

Harvard İşletme Fakültesi araştırmacıları yansıyan düşünceleri içeren yazıların çok güçlü olduğunu buldular. Günün sonunda yapılan, sadece 15 dakikalık yansıyan düşünceyle oluşturulmuş yazılar, grupta bulunan çalışanlardan %23’ünün performansını artırdı.

6.Hatırlatıcı ipuçları: Anımsamak için hile kullanın
Bir şeyi hatırlamak için kısaltma ya da bir resim kullandığınızda, hatırlatıcı ipuçları kullanıyorsunuz demektir. Onur listesine kısaltmalarla girilir. KaYıP SaKaL, rüzgarlar için bir kısaltma. Karayel, Yıldız, Poyraz, Samyeli, Kıble ve Lodos.

“Hatırlatıcı ipuçları, kendi başlarına bir öğrenme yöntemi değildir ancak zihin yapıları oluşturmayı ve öğrendiklerinizi yeniden çağırmayı kolaylaştırırlar,” diyor yazarlar.

7.Ayarlama: Bilmediğiniz şeyi bilin
Bilgisizliğinizi size gösteren bir geribildirim aldığınızda, ayarlama yapıyorsunuz. “Ayarlama yapmak, basit bir şekilde tarafsız bir aracı, yanılsamalarınızı temizleyerek düşüncelerinizin gerçeği daha iyi yansıtması için kullanmak demektir.”

Hepimizin bilişsel yanılsamalardan dolayı sıkıntı çektiğini düşünecek olursak, bu bir gereklilik. Bir şeyleri aslında anlamadığımız halde anladığımızı düşünürüz. Bir teste girmek ya da bir iş arkadaşımızdan geribildirim almak, bu kör noktaları tanımlamak konusunda size yardımcı olur.

Öğrenme bilimine daha derinden bir giriş yapmak için Kalıcılaştır’ı edindiğinizden emin olun. Aydınlatıcı bir okuma olacak.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress