
UV Radyasyon Çeşitleri
Ultraviyole ışınlar ışığın içerisinde bulunan 3 aşamalı radyasyondur.
- UVA; en zayıf UV ışını, teni yaşlandırır ve alerjik reaksiyonlara neden olur.
- UVB; cildi yakar ve yaşlandırır, en çok güneş ışınları neden olur.
- UVC; en tehlikeli olanıdır ancak Dünya’nın ozon tabakasını delemediği için tehdit olarak algılanmaz.
İnsanlar Neden Solaryum Yatağı Kullanır?
Tarihsel olarak bronz bir ten rengi dış ortamda güç gerektiren bir iş yaptığınızı yansıtır. Bronzlaşmış bir ten rengi ile kaşları çatık olarak gezmek dış ortamda çalışan işçilerin işareti olarak görülürdü. Daha varlıklı olan kesim içeride kalarak kendilerini ve bembeyaz ten renklerini korurdu.
Coco Chanel’in girişi. Moda tasarımcısı 1923 yılında Riviera tatilinden yeni bir kızıl kahverengi ten rengi ile döndüğünde bir geçici moda başlattı. Bir trend böylece doğmuş oldu. Ünlülerden ev kadınlara kadar bütün kadınlar güneş ışığını aşırı derecede istemeye başladı. Bunun için güneşli yerlere giderek ten renkleri üzerinde çalıştılar. 1950’li yıllarda bikini mayolar ile tam vücudu bronzlaştırma akımı başlamış oldu.
Yıllar ilerledikçe cilt kanserindeki yükselişler alarma neden oldu. Güneşin zararlı radyasyonlarına dair uyarılar dermatolojistlerden ve doktorlardan geldi.
Solaryum cihazları 20’nci yüzyılın başında medikal araştırmalar için ortaya çıkmıştı. Ancak 1970’li yıllarda sağlıklı oldukları varsayılarak doğal güneş ışığına alternatif olarak popülerliğini arttırdı.
Solaryum Yataklarının Riskleri
Bir diğer yaygın aktivite ise tatilde meydana gelen güneş yanıklarından kaçınmak için tatil öncesi evde bronzlaşmaktır. Ancak son yapılan çalışmalardan birisi göstermiştir ki yanığa maruz kalmasanız bile içeride bronzlaşmak melanom riskini arttırmaktadır.
Solaryum yataklarının riskleri:
- Kanser riski; UV radyasyonlarının hem doğal hem de yapay olanları cilt kanseri riskini arttırmaktadır.
- Erken yaşlanma; bronzlaşma nedeniyle cildiniz esnekliğini kaybederek erken kırışıklıklar geliştirebilir.
- İmmünsüpresyon; UVB radyasyonu vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu durum sizi hastalıklara karşı savunmasız bırakır.
Bronzlaşma salonları güneşe güvenli bir alternatif sunduklarını iddia ederler. Ancak solaryum yataklarının yaydığı UV radyasyonu ciddi sağlık riskleri barındırır. Pazarlama harikalar yaratabilir ama farkındalık daha fazlasını yaratır.
Solaryum Yataklarının Sağlıklı Alternatifleri
Eğer altın parlaklığı istiyorsanız eczanelerin raflarında daha güvenli seçenekler mevcuttur. Cilt spreyleri ve bronzlaşma losyonları cildin koyulaşmasını sağlayan doğal dihidroksiaseton (DHA) içerir. DHA bitkilerden elde edilen bir şeker türevidir ve yıllardır güneşsiz bronzlaşma ürünlerinde kullanılmaktadır. Neyse ki bazı zaman içerisinde bu ürünlerinde formüllerinde ufak değişimler ve geliştirmeler yapılmıştır. Bir zamanlar turuncu renk veren bu ürünler artık doğal ten rengi vermektedir.
Spreyleri uygulamak biraz dağınık olsa da FDA el ile kullanılan spreyleri onaylamıştır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın