• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Stetoskopla Muayene

2 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Neden Stetoskopla Muayene Kullanılır?

Şu bölgelerde anormal seslerin olması sorunlara işaret edebilir:
Akciğerler
Karın
Kalp
Büyük damarlar
Yaşanabilecek muhtemel sorunlar:
Düzensiz kalp atışı
Crohn hastalığı
Balgam ya da akciğerlerde sıvı birikmesi

Doktorunuz, stetoskopla muayene için Doppler ultrasonu denen bir makineyi kullanabilir. Bu makine, iç organlarınızın görüntüsünü oluşturan ses dalgaları gönderir. Bu yöntem, hamile olduğunuzda bebeğinizin kalp hızını takip etmek için de kullanılır.

Test Nasıl Yapılır?

Doktorunuz, çıplak cildinize stetoskopu yerleştirerek vücudunuzun farklı kısımlarını dinler. Doktorunuzun her bölgede dinlediği farklı şeyler vardır.

1 Kalp
Kalbi duymak için doktorunuz kalp kapakçığının sesinin en yüksek olduğu dört bölgeyi dinler. Bu bölgeler göğsün az üstü ve sol göğsün biraz aşağısıdır. Kalpten gelen bazı sesler sol tarafınıza dönük bir şekilde yattığınızda daha iyi duyulur.

Doktorunuz kalbinizde şunları dinler:
Kalbinizin nasıl ses çıkardığı
Her sesin ne kadar sıklıkla çıktığı
Sesin ne kadar yüksek olduğu

2 Karın
Doktorunuz, bağırsak seslerini dinlemek için karnınızın bir veya daha fazla bölgesini dinleyebilir. Hışırtı, gurultu duyulabileceği gibi hiçbir şey de duyulmayabilir. Her ses, doktorunuza bağırsaklarınızda olan bitenle ilgili bilgi verecektir.
3 Akciğerler
Akciğerlerinizi dinlerken doktorunuz bir akciğeri öbürüyle, arkadan dinlediğinde gelen sesi de önden dinlediğinde gelen sesle kıyaslar. Havanın çıkardığı ses, solunum yolu tıkandığında, daraldığında ya da sıvıyla dolu olduğunda farklı olur. Ayrıca, hırıltı gibi anormal sesler de dinlenir.

Sonuçlar Nasıl Yorumlanır?

Stetoskopla muayene, doktorunuza vücudunuzun içinde olup biten birçok şeyi söyleyebilir.

1 Kalp
Kalp sesi genellikle ritmiktir. Bu ritimde bozulmaların olması, doktorunuza kalp kapakçıklarının zayıf olduğunu ya da bazı yerlere yeterli kanın gitmediğini anlatabilir. Doktorunuz, anormal bir şey duyduğunda başka testler isteyebilir.
2 Karın
Doktorunuz, karnınızın her bölgesinden ses duyabilir. Karnınızdan hiç ses gelmiyorsa sindirilen yiyecekler, bağırsaklarda sıkışmış olabilir ya da bağırsaklarınız düğümlenmiş olabilir. Her iki ihtimal de oldukça ciddidir.
3 Akciğerler
Akciğerler, kalpteki sesler gibi çeşitlilik gösterebilir. Hırıltılar yüksek ya da tiz olabilir ve mukusun akciğerlerinizin düzgün bir şekilde genişlemesine engel olduğuna işaret edebilir. Doktorunuzun dinleyebileceği seslerden biri de sürtünmedir. Bu sürtünme sesi iki zımpara kâğıdının birbirine değdirilmesiyle çıkan ses gibidir ve akciğerlerin yüzeyinde tahriş olduğuna işaret eder.

Stetoskopla Muayenenin Alternatifleri

Vücudun içinde olup bitenin anlaşılması için kullanılan muayene yöntemleri arasında el ile muayene ve vuruşlu muayene vardır.

1) El ile Muayene

Doktorunuzun el ile muayene yapabilmesi için sistolik tansiyonun ölçüldüğü atardamarların üzerine parmaklarını koyması gerekir. Doktorlar genellikle kalbin etrafındaki maksimum etki noktasını ararlar.

Doktorunuz bir şeylerin anormal olduğunu hissederse kalple alakalı olabilecek sorunları belirleyebilir. Anormalliklerin arasında maksimum etki noktası ya da titreme bulunur. Titreme, kalbin neden olduğu ve cildin üstünden hissedilebilen bir titreşimdir.

2) Vuruşlu Muayene

Vuruşlu muayenede doktorunuz parmaklarını karnınızın çeşitli noktalarına vurur. Doktorunuz, cildin altından organların çıkardığı sesleri vuruşlardan faydalanarak dinler.

Doktorunuz vücudunuzun havayla dolu yerlerine vurduğunda boş sesler duyarken vücut sıvısı ya da karaciğer gibi organların bulunduğu yerlere vurduğunda daha tok sesler duyacaksınız. Vuruşlu muayene, doktorunuzun seslerin tuhaflığına bakarak kalp hastalıklarını tanımlamasına izin verir.

Vuruşlu muayene ile şu durumlar belirlenebilir:
Kardiyomegali de denilen kalp büyümesi
Perikard efüzyonu da denilen kalbin etrafında aşırı sıvı toplanması
Amfizem

Stetoskopla Muayene Neden Önemlidir?

Stetoskopla muayene, doktorunuza vücudunuzda olup bitenlere dair temel bir fikir verir. Kalbiniz, akciğerleriniz ve karnınızdaki diğer organlarınız stetoskopla muayene ve benzer yöntemlerle test edilebilir.

Örneğin, doktorunuz göğüs kemiklerinizin arasında yumruk büyüklüğündeki bir alanda durgunluk görmezse amfizem testi yapılabilir. Ayrıca, doktorunuz kalbinizi dinlerken açılma sesi duyarsa mitral darlık için test edilmeniz gerekebilir. Doktorunuzun duyduğu seslere bağlı olarak teşhis konulması için başka testlerin yapılması gerekebilir.

Stetoskopla muayene ve diğer yöntemler, doktorunuzun yakından takip edilmeniz gerekip gerekmediğine karar vermesi için kullanışlıdır. Stetoskopla muayene, bazı hastalıklara karşı harika bir önlemdir. Fiziksel muayene sırasında doktorunuzdan bu muayeneyi yapmasını isteyin.

Soru: 

Evde kendime stetoskopla muayene yapabilir miyim? Yapabilirsem, en etkili ve doğru şekilde yapmamın yolu nedir?

Cevap:

Genel olarak stetoskopla muayene doktor, hemşire ya da sağlık uzmanları gibi sadece eğitimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Bunun nedeni, stetoskopla muayenede doğru sonuçların elde edilmesinin oldukça karmaşık olmasıdır. Kalbi, akciğerleri ve mideyi dinlerken eğitimsiz bir kulak, sağlıklı ve normal olan seslerle, sorunlara işaret eden sesleri ayırt edemeyebilir.
Dr. Steve Kim
Dr. Steve Kim
Aile Hekimi

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress