
Stomatitin (Ağızda Yara) Nedenleri
Herpes simplex 1 (HSV-1) virüsü Herpes stomatite neden olur. 6 aylık ve 5 yaş aralığındaki çocuklarda yaygındır. HSV-1 virüsüne maruz kalan kişilerin hayatlarının ilerleyen dönemlerinde virüsün bir sonucu olarak Herpes stomatitine maruz kalabilirler. Genital iltihaplar ise HSV-2 virüsü ile bağlantılıdır.
Aftöz stomatit ise yanaklarda, damaklarda, dudağın iç kısmında ya da dilde meydana gelen su toplanmalarıdır. En çok 10 ve 19 yaş aralığında bulunan gençlerde yaygındır.
Aftöz stomatit bulaşıcı olmayan bir virüsten kaynaklanmaz. Asıl nedeni oral hijyendir.
Bazı nedenleri:
- Kuru doku
- Hafif sakatlıklar
- Sivri dişler
- Çölyak hastalığı
- Yiyecek hassasiyeti
- Alerjik reaksiyon
- İltihaplı bağırsak sorunları
- HIV/AIDS
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Belirli ilaçlar
- Stres
- Candida Albicans enfeksiyonu
Stomatit (Ağızda Yara) Belirtileri
Herpes stomatiti genellikle birden fazla su toplanmasına neden olur.
Görüldüğü yerler:
- Damaklar
- Diş eti
- Yanaklar
- Dil
- Dudak sınırları
Bu su toplanmaları ağrıya neden olarak bir şey içmenizi ya da yemenizi zorlaştırabilir. Bu nedenle susuzluk oluşması riski bulunmaktadır. Salya artışı, ağrı ve diş etlerinin şişmesi de meydana gelebilir.
Eğer çocuğunuz rahatsızlık hissediyorsa, yemek yemiyor ve çok az sıvı alıyorsa bu durum stomatit olabileceği anlamına gelebilir.
HSV-1 enfeksiyonun bir diğer belirtisi ise ateştir ve 40 dereceye kadar çıkabilir. Ateş su toplanması oluşmadan birkaç gün önce ortaya çıkabilir. Su toplanmalarının yok olmasını ardından yaralar oluşabilir. Bütün enfeksiyon süreci yaklaşık olarak 10 gün sürer.
Aftöz stomatit yuvarlak ve oval yaralardır. Ortası genellikle beyaz ya da sarıdır. Kırmızı renkte ve sınırlarında iltihaplanmalar olabilir. Bu yaralar genellikle 2 haftada iyileşir. Geniş ve düzensiz yaraların iyileşmesi 6 haftayı bulabilir. Bunlar ağızda yara izi kalmasına neden olabilir.
Stomatit (Ağızda Yara) Tedavisi
Herpes Stomatit Tedavisi
Aftöz Stomatit Tedavisi
Stomatit (Ağızda Yara) Engellenebilir Mi?
HSV-1 virüsüne bir defa maruz kalmanız hayatınız boyunca virüsler birlikte yaşamanıza neden olacaktır. Dünya genelinde yetişkinlerin %90’ında görülmektedir.
Aftöz stomatit için bazı takviyeler ve besinler işe yarayabilir:
- B-6 takviyesi
- Brokoli
- Dolmalık biber
- Ispanak
- Pancar
- Dana ciğeri
- Mercimek
- Kuşkonmaz
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın