
İdrarın Anatomisi
İdrarınız kas sistemiyle desteklenir.
- Büzücü kaslar, idrarı vücudunuzun dışına atmaya yarayan idrar yolunu çevrelerler.
- Detrüsor, mesanenin genişlemesine izin veren mesane duvarı kasıdır.
- Pelvik taban kaslarıysa idrarı ve idrar yolunu destekler.
İdrarınızı, mesanenizde tutmanız için büzücü kaslarınızı kontrol edebilmeniz gerekir. Büzücü kaslarınız ve pelvik kaslarınız zayıf olduğunda, bu kasları kontrol etmek çok daha zor olur. Bunun sonucunda da stres inkontinansı ortaya çıkar.
Stres İnkontinansının Belirtileri
Stres inkontinansının temel belirtisi, fiziksel aktivite sırasında idrar kaçırmanın olmasıdır. Birkaç damla ya da daha fazla istem dışı idrar kaçırma yaşayabilirsiniz.
İdrar kaçırma birçok durumda gerçekleşebilir:
- Güldüğünüzde
- Hapşırdığınızda
- Öksürdüğünüzde
- Atladığınızda
- Ağır kaldırdığınızda
- Cinsel ilişki sırasında
Bazen ayakta dururken ya da sırt üstü yaslanarak oturduğunuzda mesanenize baskı uygularsanız idrarınızı kaçırabilirsiniz. Stres inkontinansı her birey için farklı belirtiler gösterebilir. Fiziksel aktiviteler sırasında idrar kaçırmayabilirsiniz ya da stres inkontinansı olan başka insanların idrarını kaçırdığı durumlar sizi etkilemeyebilir.
Stres İnkontinansı Kimlerde Görülür?
Kadınlarda, stres inkontinansı erkeklere göre iki kat daha fazla görülür. Kadınlar arasında idrar kaçırmanın en yaygın sebebi hamilelik ve doğumdur. Özellikle çoklu hamileliklerde bu durum daha sık yaşanır. Hamilelik ve doğum sırasında büzücü kaslarla pelvik kasları esner ve zayıflar.
Yaşın ilerlemesi ve kronik öksürük de stres inkontinansına sebep olur. Bu durum, pelvik ameliyatlarından sonra da yaşanabilir.
Bazı kadınlar sadece regl öncesinde stres inkontinansı yaşarlar. Bunun sebebi, menstrüel döngü sırasında östrojen seviyesinin düşerek idrar yolunu zayıflatmasıdır. Çok sık rastlanan bir durum değildir.
Erkekler arasındaysa stres inkontinansı en sık prostat ameliyatları sonrasında görülür. Erkeklerin idrar yolunu prostat bezleri çevreler ve prostat bezleri alındığı takdirde idrar yolunu destekleyen bir şey kalmamış olur.
Stres inkontinansının oluşmasındaki diğer etkenler:
- Sigara içmeye bağlı kronik öksürük
- Kronik öksürükle ilişkili diğer hastalıklar
- Aşırı kafein ve alkol kullanımı
- Obezite
- Kabızlık
- Uzun süreli yoğun aktiviteler
- Hormon eksiklikleri
Stres İnkontinansının Tedavisi
Stres inkontinansının tedavisi, altında yatan sebebe göre değişkenlik gösterir. Doktorunuz, hayat tarzınızda değişiklikler yapmanızı önerir ve ilaç takviyesiyle bu durumu kontrol altına almanızı sağlar.
1 Davranış Terapisi
2 Pelvik Kaslarınızı Eğitmek
3 İlaç
Ameliyat
Vajinada düzeltmeler, mesanenin ve idrar yolunun yukarı kaldırılması gibi pek çok ameliyat türü vardır. Bu ameliyatlardan hangisini olmanız gerektiği durumunuza göre değişkenlik gösterecektir. Doktorunuz bu konuda gerekli bilgiyi size verecektir.
Ameliyat sırasında doktorunuz, idrar yolunuza ve mesanenize daha fazla destek sağlamaya çalışacaktır. İdrar yoluna destek sağlamak için kendi dokularınız kullanılır.
Üroloğunuz, idrar yolunuzdaki destekleyici dokulara kolajen enjekte etmeyi de seçebilir. Böylelikle, idrar yolunuzdaki baskı artarak büzücü kaslarınızı güçlendirir. Kolajen enjeksiyonları, doğal dokularınızı en az bozan yöntemdir.
Stres inkontinansının ciddiyetine göre bu hastalığı tedavi etmek için birçok yol vardır. Hareket halindeyken ya da egzersiz yaparken idrarınızı kaçırıyorsanız doktorunuzla görüşün. İdrar kaçırma hastalığından utanarak yaşamınızı sürdürmenize hiç gerek yok.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın