
Suçluluk Duygusunun Nedenleri
Bipolar bozukluk, duygu durumunda aşırı değişimlerin olduğu mani ve depresyon nöbetleriyle tanımlanan bir ruh sağlığı hastalığıdır. Duygusal durumun aşırı yükseldiği mani nöbetleri sırasında hastalar kendilerini aşırı mutlu ve enerjik hissedebilirler. Ancak, duygu durumundaki bu değişiklikler hızlı bir şekilde daha depresif bir duruma geçebilir. Normalde keyif aldıkları aktiviteleri yaparken kendilerini üzgün ya da çaresiz hissedebilirler. Bipolar bozukluğu olan kişiler depresif nöbetler sırasında suçluluk duygusundan bunalabilirler. Hastalar genellikle kafalarının içlerinde olayları tekrar tekrar yaşayıp kendi kararlarını sorgularlar. Bu durumun kendilerine yanlış şeyler yaptırdığını hissedebilirler.
Bipolar bozukluğunuz varsa muhtemelen depresyon nöbetleriniz sırasında hissedilen suçluluk duygusuna aşinasınızdır. Yaptığınız hiçbir şeyin yeterince iyi olmadığını ve her zaman başkalarını hayal kırıklığına uğrattığınızı düşünebilirsiniz. Başkalarını tatmin etmek zorundaymış gibi hissedebileceğinizden size söylenen her şeyi kabul edebilirsiniz. Başkalarının isteklerine özellikle iş yerlerinde asla hayır diyemezsiniz. Bu durum, sizin vaktinizi alır. Bunun sonucunda ise ailenizle ve arkadaşlarınızla yeterince vakit geçirmediğiniz için kendinizi suçlu hissedebilirsiniz.
Sıklıkla yaşadığınız suçluluk hissi başarılarınızı ve kişilere sağladığınız olumlu katkıları görmenizi güçleştirir. Bu durum, kendinizi güveniniz üzerinde olumsuz bir etki oluşturur.
Suçluluk ve Özgüven
Gerçek ya da varmış gibi algılanan suçluluk, bipolar bozukluğun depresyon nöbetinde zayıflatıcı bir belirtidir. Akıl kendini karanlık, olumsuz ve gerçekçi olmayan düşüncelerle sabote etmeye başlar. Zihniniz, kafanızın içindeki sersemlemiş bir ses gibi en ufak bir durumu tekrar tekrar fısıldarken kendinizi bir olumsuzluk döngüsünde sıkışmış hissedebilirsiniz.
Ne kadar zorluklarla mücadele etmeye çalışsanız da hissettiğiniz gerçek ya da algılanan suçluluk duygusunun özgüven üzerinde bir etkisi olabilir. Depresif bir durum sırasında, düşük özgüven yaşamak alışılmadık değildir. Düşük özgüven genellikle olumsuz bir düşünceye sahip olmaktır. Yeterince iyi değilmiş, sevilmeye layık değilmiş ya da insanların beklentilerini karşılayamıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bunların hiçbiri aslında doğru değil ama hissettiğiniz bu olumsuz duygular gerçekliğin algılanmasını değiştirebilir.
Ne yazık ki, zihninizden suçluluk, umutsuzluk ve pişmanlık hislerini yok edecek hızlı bir yol yoktur. Ancak, belirtilerinizi düzeltmenin ve özgüveninizi arttırmanın bazı yolları vardır. Yapmanız gereken tek şey pratiklik, kararlılık ve istektir.
Kendinize Yardım Edin
Kendine güven, bipolar bozukluğu olan kişiler için hayati öneme sahip olabilir. Kendini suçlamanın önlenmesine yardımcı olabilir, kendinize ve başkalarına karşı bir görev duygusu aşılayabilirsiniz.
İşte özgüveni arttırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:
1 Kendinizi Tanıyın
2 Verin
3 Çalışın
4 Yavaşlayın
5 Liste Yapın
6 Yeni Bir Şeyler Öğrenin
7 Uygulayın
8 Küçük Zaferleri Kutlayın
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın