• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Suçluluk Duygusu: Ruhsal Bunalımlar, Rahatsızlıklar

10 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Suçluluk Duygusunun Nedenleri

Bipolar bozukluk, duygu durumunda aşırı değişimlerin olduğu mani ve depresyon nöbetleriyle tanımlanan bir ruh sağlığı hastalığıdır. Duygusal durumun aşırı yükseldiği mani nöbetleri sırasında hastalar kendilerini aşırı mutlu ve enerjik hissedebilirler. Ancak, duygu durumundaki bu değişiklikler hızlı bir şekilde daha depresif bir duruma geçebilir. Normalde keyif aldıkları aktiviteleri yaparken kendilerini üzgün ya da çaresiz hissedebilirler. Bipolar bozukluğu olan kişiler depresif nöbetler sırasında suçluluk duygusundan bunalabilirler. Hastalar genellikle kafalarının içlerinde olayları tekrar tekrar yaşayıp kendi kararlarını sorgularlar. Bu durumun kendilerine yanlış şeyler yaptırdığını hissedebilirler.

Bipolar bozukluğunuz varsa muhtemelen depresyon nöbetleriniz sırasında hissedilen suçluluk duygusuna aşinasınızdır. Yaptığınız hiçbir şeyin yeterince iyi olmadığını ve her zaman başkalarını hayal kırıklığına uğrattığınızı düşünebilirsiniz. Başkalarını tatmin etmek zorundaymış gibi hissedebileceğinizden size söylenen her şeyi kabul edebilirsiniz. Başkalarının isteklerine özellikle iş yerlerinde asla hayır diyemezsiniz. Bu durum, sizin vaktinizi alır. Bunun sonucunda ise ailenizle ve arkadaşlarınızla yeterince vakit geçirmediğiniz için kendinizi suçlu hissedebilirsiniz.

Sıklıkla yaşadığınız suçluluk hissi başarılarınızı ve kişilere sağladığınız olumlu katkıları görmenizi güçleştirir. Bu durum, kendinizi güveniniz üzerinde olumsuz bir etki oluşturur.

Suçluluk ve Özgüven

Gerçek ya da varmış gibi algılanan suçluluk, bipolar bozukluğun depresyon nöbetinde zayıflatıcı bir belirtidir. Akıl kendini karanlık, olumsuz ve gerçekçi olmayan düşüncelerle sabote etmeye başlar. Zihniniz, kafanızın içindeki sersemlemiş bir ses gibi en ufak bir durumu tekrar tekrar fısıldarken kendinizi bir olumsuzluk döngüsünde sıkışmış hissedebilirsiniz.

Ne kadar zorluklarla mücadele etmeye çalışsanız da hissettiğiniz gerçek ya da algılanan suçluluk duygusunun özgüven üzerinde bir etkisi olabilir. Depresif bir durum sırasında, düşük özgüven yaşamak alışılmadık değildir. Düşük özgüven genellikle olumsuz bir düşünceye sahip olmaktır. Yeterince iyi değilmiş, sevilmeye layık değilmiş ya da insanların beklentilerini karşılayamıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bunların hiçbiri aslında doğru değil ama hissettiğiniz bu olumsuz duygular gerçekliğin algılanmasını değiştirebilir.

Ne yazık ki, zihninizden suçluluk, umutsuzluk ve pişmanlık hislerini yok edecek hızlı bir yol yoktur. Ancak, belirtilerinizi düzeltmenin ve özgüveninizi arttırmanın bazı yolları vardır. Yapmanız gereken tek şey pratiklik, kararlılık ve istektir.

Kendinize Yardım Edin

Kendine güven, bipolar bozukluğu olan kişiler için hayati öneme sahip olabilir. Kendini suçlamanın önlenmesine yardımcı olabilir, kendinize ve başkalarına karşı bir görev duygusu aşılayabilirsiniz.

İşte özgüveni arttırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

1 Kendinizi Tanıyın
Kendinizi tanımak için biraz zaman ayırmalısınız. Düşüncelerinize ve tepkilerinize yakından dikkat etmeniz için günlük tutmak veya günün sonunda günü değerlendirmek için birkaç dakika ayırmak yapabileceğiniz şeyler arasındadır. Bu aktivitelerin depresif dönemler sırasında yapılması önemlidir. Duyguların başlama zamanın yanı sıra nasıl hissettiğinizi de not edin. Bu tür şeylerin not edilmesi, terapistinizle birlikte çalışarak çözüm bulmanıza yardımcı olabilir.

Meditasyon, kendini keşfetmenin harika bir şeklidir. Düzenli meditasyon yapmak, zihninizi sakinleştirebilir ve çevrenizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Meditasyon sizin koşullarınızı değiştirmezken, durumları nasıl algıladığınızı ve bunlara nasıl tepki verdiğinizi değiştirebilir.

2 Verin
Başkası için güzel bir şey yapmak, ruh halinizi iyileştirmenin iyi bir yoludur. Bir hayır kurumuna veya kâr amacı gütmeyen bir gruba zaman ayırmak çevrenizi daha iyi hale getirmenize ve özgüveninizi artırabilir.

Hayırsever ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar her zaman gönüllüler arar. Sadece bir defalık gönüllülük yapmak istiyorsanız buna yönelik kuruluşlara da başvurabilirsiniz. Ne tür şeylerden hoşlandığınızı anlamak için farklı organizasyonları ve etkinlikleri denemekten çekinmeyin. Bu durum, resmi bir süreç olmak zorunda değil. Komşunuza yardım etmek ya da çöp toplamak gibi basit bir şey yapmak bile size çok şey katabilir. Hareket etmek de size fayda sağlayacaktır.

3 Çalışın
Kendiniz hakkında gerçekten sevmediğiniz bir şey varsa onu değiştirmeye çalışın. Örneğin, kilonuzdan memnun değilseniz egzersiz yapmaya ve daha sağlıklı yiyecekler yemeye başlayın. Hayatınızın herhangi bir bölümünde değişiklik yapmanın hemen gerçekleşmeyeceğini unutmayın. Emek vermeniz gerekecek ama sonucu buna değecektir.

Değiştiremeyeceğiniz bir durumdan memnun değilseniz o zaman kabul etmeye çalışın. Özellikle bipolar bozukluk gibi karmaşık bir durumla, olayları algılama şeklinizi değiştirmeye çalışmak zor olabilir. Ancak, kusurların algılanması özgüveninizi azaltabileceğinden bu durumdan kaçınmak önemlidir. Başkalarının sizin hakkınızda ne düşüneceği ile ilgili kafanızdan yargılara varmaktan da kaçınmalısınız. Örneğin, insanların sizin hakkınızda olumsuz şeyler söylediğini düşünüyorsanız karşınızdakilerin söylediklerine daha fazla dikkat edin. Karşınızdakilerin söylediği iyi şeyleri görmeyip kötü şeylere odaklanıyor olma ihtimaliniz oldukça yüksek.

4 Yavaşlayın
Daha iyi hissetmek ve verimli bir gün geçirebilmek için her gün bir sürü şey yapmanız gerektiğine inanabilirsiniz. Ancak, düşünmek için yeterince zaman ayırmadan işleri halletmeye çalışırken hatalar yapacaksınız. Duygularınızla uğraşmaktan kaçınmak için meşgul olmaya çalışıyorsanız bu durum depresyon nöbetleri sırasında ortaya çıkabilir. İlk başta yavaşlamak zor olabilir ama devam edebileceğiniz bir tempoyu sürdürmek, özgüveninizi ve genel olarak iyi olmanızı sağlamak için önemlidir.
5 Liste Yapın
Herkes zaman zaman bir şeyleri unutur ama sık ​​sık unutuyorsanız, hayal kırıklığına uğrayabilir ve suçluluk duygusuna kapılabilirsiniz. Bu yüzden yapacağınız işleri yazmanız önemlidir. Liste yapmak, ne kadar çok şeyi başardığınızı görmeniz için harika bir yoldur.

Çamaşır yıkamak ve mutfağı temizlemek gibi küçük işlerinizi listeye koyarak işe başlayın. Normalde bu işleri yazmadan tamamlayabilirsiniz ancak yapılacaklar listesinden herhangi bir şeyin üstünü çizmek oldukça tatmin edici olabilir. Ne kadar çok küçük iş yaparsanız kendinizi o kadar başarılı hissedersiniz.

6 Yeni Bir Şeyler Öğrenin
Ne kadar akıllı olduğunuz konusunda şüphe ediyorsanız daha akıllı olun. Başka bir hobi veya dil öğrenmek gibi yeni bir şey öğrenmenizi sağlayan şeyler özgüveninizi artırabilir. Hoşlandığınız bir şeyler yaptığınızdan emin olun yoksa kendinize daha çok yüklenmeye başlayabilirsiniz.

Oturup yeni bir şeyler öğrenmek konusunda zorluk çekiyorsanız, dans etmek veya spor yapmak gibi yeni bir fiziksel aktivite öğrenmeyi deneyin. Bu aktiviteler, mani nöbetleri sırasında enerjinizi kanalize etmenin iyi bir yolu olabilir. Depresyon nöbetlerinde bu tür şeyler yapmanız sizi canlandırmaya bile yardım edebilir.

7 Uygulayın
Ne yapmaya çalıştığınız ya da kendinizle ilgili neyi değiştirdiğinizin bir önemi yok. Önemli olan bunu sürekli uygulamanız. Kendinize bakın, hatalarınızdan ders çıkarın ve yolunuza devam edin. Yeni bir şeyler öğrenmek isterseniz yapacağınız şeyler eğlenmenize de katkı sağlamalı. Yeni şeyler öğrenirken cesaretinizin kırılmasına izin vermeyin.
8 Küçük Zaferleri Kutlayın
Kişisel değişimler yapmaya çalışırken durup küçük zaferlerinizi kutlamayı unutmayın. Bu küçük zafer, tüm hafta boyunca egzersiz planına uymak gibi bir şey olabilir. Başarılarınızı kutlamak ve eğlenmek için vakit ayırmanız özgüveninizi artırıp, ilerlemeye devam etmek için gerekenlere sahip olduğunuzu gösterir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress