
Sülfat
Şampuanlarda sülfatın iki türü kullanılır; sodyum lauryl sülfat ve sodyum laureth sülfat. Bu sülfatların esas amacı saçınızdaki yağı ve kiri götürmektir. Şampuanınız duştayken kolayca köpürüyorsa sülfat içerme olasılığı yüksektir. Sülfatsız şampuanların köpürmesi biraz daha uzun sürer.
Şampuanın içeriğindeki diğer temizlik ajanlarıyla kıyaslandığında sülfat en derinden temizliği yapan maddedir. Sülfat, yüzey aktif maddeler denilen bir gruba dâhildir ve bu gruptaki maddeler temizlik amacıyla kullanılırlar.
Bu durum, sülfat içeren şampuan kullanmanın güvenli olduğu anlamına gelmez. Bazı saç tiplerine zarar verebildiği gibi bazı kişilerin ciltlerine de zarar verebilir. Sülfatlı şampuanların oluşturduğu risklerle ilgili daha çok bilgi edinmek için yazının devamını okuyun.
Sülfat Kullanımından Neden Kaçınmalısınız?
Sülfat, saçınızdaki kiri ve yağı temizlemek için etkili olsa da bazı kişiler için çok kuvvetli bir ürün olabilir. Cildinizde ya da saçlarınızda hassasiyet varsa ya da kimyasallara karşı alerjiniz varsa sülfata karşı iyi tepkiler vermeyebilirsiniz.
Egzama, kontakt dermatit ya da cilt hassasiyeti yaşıyorsanız bu tür şampuanlardan uzak durmalısınız. Sülfatlı şampuanların sağladığı köpürme etkisi bu hastalıklarda tahrişe yol açabilir.
Cildiniz sülfata karşı hassassa alerjik reaksiyon geçirme olasılığınız yüksektir. Eğer alerjik reaksiyon yaşıyorsanız şu belirtileri gözlemleyebilirsiniz:
- Kızarıklık
- Ciltte kabarma
- Şişme
- Kaşıntı
- Kurdeşen
Kuru ya da ince saçlarınız varsa sülfatlı şampuan kullanımından kaçınmak isteyebilirsiniz. Bu tip saçlar çok daha kırılgan olduklarından sülfatın sabunsu yapısı saçtaki doğal yağları götürerek saçı sağlıksızlaştırır.
Sülfatlı şampuanlar, boyalı saçlardaki boyalara da zarar verir. Saçlarınızda boya varsa sülfatsız şampuanları tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır. Sülfatsız şampuanlar çok iyi köpürmeyebilirler ama en azından saçınızın nem dengesini korurlar.
Ayrıca, sülfatlı şampuanlar saçları kabartır. Sülfat saçınızla temas ettiği anda negatif elektrik yük oluşur ve şampuanlamadan sonra saçlarınız kabarır. Saçlarınızdaki kabarıklığı önleyici amfoterik ya da noniyonik yüzey aktif maddelerden yapılmış şampuanları tercih edebilirsiniz. Saçlarınız kabarmaya yatkınsa sülfat içerikli ürünleri tamamen bırakmanız gerekebilir.
Sülfatsız şampuanlar, sülfatlı şampuanlara göre daha pahalıdırlar. Saçlarınızı sağlıklı tutmak için uygulayabileceğiniz başka yöntemler de vardır.
Sülfatsız şampuanlar kullanırken işinize yarayabilecek diğer önlemler:
1 Saçlarınızı Sadece Gerektiği Zaman Yıkayın
2 Şampuanınızın Saç Tipinize Uygun Olmasına Dikkat Edin
3 Saç Kremi Kullanmayı Unutmayın
4 Fön Makinelerini Uzun Süre Kullanmayın
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın