• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sülfatlı Şampuanlara Dikkat!

5 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sülfat

Şampuanlarda sülfatın iki türü kullanılır; sodyum lauryl sülfat ve sodyum laureth sülfat. Bu sülfatların esas amacı saçınızdaki yağı ve kiri götürmektir. Şampuanınız duştayken kolayca köpürüyorsa sülfat içerme olasılığı yüksektir. Sülfatsız şampuanların köpürmesi biraz daha uzun sürer.

Şampuanın içeriğindeki diğer temizlik ajanlarıyla kıyaslandığında sülfat en derinden temizliği yapan maddedir. Sülfat, yüzey aktif maddeler denilen bir gruba dâhildir ve bu gruptaki maddeler temizlik amacıyla kullanılırlar.

Şampuanlarda sülfatın kullanımı çok yaygın olarak görülse de son zamanlarda sülfat kullanımıyla ilgili tartışmalar yapılmaktadır. Bazı kişiler sülfatın sağlığa zararlı olduğunu iddia etmektedir. Şampuan günlük olarak kullanılan ürünlerden biri olduğu için sülfata daha çok maruz kalındığından sağlığa zararlı olduğu öne sürülür. Sülfat önceden kanserojen madde olarak nitelendirilmiş olsa da yapılan araştırmalar bu iddiaları çürütmüştür.

Bu durum, sülfat içeren şampuan kullanmanın güvenli olduğu anlamına gelmez. Bazı saç tiplerine zarar verebildiği gibi bazı kişilerin ciltlerine de zarar verebilir. Sülfatlı şampuanların oluşturduğu risklerle ilgili daha çok bilgi edinmek için yazının devamını okuyun.

Sülfat Kullanımından Neden Kaçınmalısınız?

Sülfat, saçınızdaki kiri ve yağı temizlemek için etkili olsa da bazı kişiler için çok kuvvetli bir ürün olabilir. Cildinizde ya da saçlarınızda hassasiyet varsa ya da kimyasallara karşı alerjiniz varsa sülfata karşı iyi tepkiler vermeyebilirsiniz.

Sülfatsız şampuanlar gül hastalığı olanlara önerilmektedir. Gül hastalığı olan kişilerde sülfatlı şampuan kullanımının kafa derisiyle birlikte yüzü, omuzları ve sırtı tahriş ettiği ortaya çıkmıştır. Gül hastasıysanız kokulu, alkollü ve glikolik asit ve laktik asit gibi alfa hidroksi asit içeren şampuanlardan da uzak durmalısınız.

Egzama, kontakt dermatit ya da cilt hassasiyeti yaşıyorsanız bu tür şampuanlardan uzak durmalısınız. Sülfatlı şampuanların sağladığı köpürme etkisi bu hastalıklarda tahrişe yol açabilir.

Cildiniz sülfata karşı hassassa alerjik reaksiyon geçirme olasılığınız yüksektir. Eğer alerjik reaksiyon yaşıyorsanız şu belirtileri gözlemleyebilirsiniz:

  • Kızarıklık
  • Ciltte kabarma
  • Şişme
  • Kaşıntı
  • Kurdeşen

Kuru ya da ince saçlarınız varsa sülfatlı şampuan kullanımından kaçınmak isteyebilirsiniz. Bu tip saçlar çok daha kırılgan olduklarından sülfatın sabunsu yapısı saçtaki doğal yağları götürerek saçı sağlıksızlaştırır.

Sülfatlı şampuanlar, boyalı saçlardaki boyalara da zarar verir. Saçlarınızda boya varsa sülfatsız şampuanları tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır. Sülfatsız şampuanlar çok iyi köpürmeyebilirler ama en azından saçınızın nem dengesini korurlar.

Ayrıca, sülfatlı şampuanlar saçları kabartır. Sülfat saçınızla temas ettiği anda negatif elektrik yük oluşur ve şampuanlamadan sonra saçlarınız kabarır. Saçlarınızdaki kabarıklığı önleyici amfoterik ya da noniyonik yüzey aktif maddelerden yapılmış şampuanları tercih edebilirsiniz. Saçlarınız kabarmaya yatkınsa sülfat içerikli ürünleri tamamen bırakmanız gerekebilir.

Sülfatsız şampuanlar, sülfatlı şampuanlara göre daha pahalıdırlar. Saçlarınızı sağlıklı tutmak için uygulayabileceğiniz başka yöntemler de vardır.

Sülfatsız şampuanlar kullanırken işinize yarayabilecek diğer önlemler:

1 Saçlarınızı Sadece Gerektiği Zaman Yıkayın
Yağlı saçların genellikle her gün olacak şekilde daha çok temizlenmesi gerekir. Kuru saçlarınsa haftada sadece birkaç kez yıkanması yeterlidir. Saçı çok sık şampuanla yıkamak saçınızın doğal yağlarının gitmesine, saçınızın daha da kurumasına ve kötü görünmesine neden olur.
2 Şampuanınızın Saç Tipinize Uygun Olmasına Dikkat Edin
Kuru ve kıvırcık saçlar için kremli şampuanlar, boyalı saçlar için bakım yapan şampuanlar gereklidir. Her saç türünün sağlıklı olması için gereken ihtiyaçları karşılayan şampuanlar vardır.
3 Saç Kremi Kullanmayı Unutmayın
Saçınızı şampuanlamak kiri ve yağı götürür ama giden yağların arasında saçınızın doğal yağı da vardır. Bu yüzden saçınızı nemlendirmesi için saç kremi kullanmalısınız. Bazı şampuanlar kremli olduğu için bu tür bir ürün kullanıyorsanız saç kremi kullanmanıza gerek yoktur. Saç kremi kullanmayı tercih ediyorsanız saç kremini sadece saç uçlarında kullanmaya dikkat etmelisiniz.
4 Fön Makinelerini Uzun Süre Kullanmayın
Fön makineleri, saç düzleştirici gibi sıcaklık veren aletleri her gün kullandığınızda saçlarınıza zarar verirsiniz. Bu cihazları kullanmak zorundaysanız bir gün ara vererek kullanın.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress