• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Sürekli Baş Dönmesi: Nedenleri ve Tedavisi

4 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sürekli Baş Dönmesi Neden Olur?

1.Düzensiz Tansiyon
Yüksek tansiyon atardamarlarda ve kılcal damarlarda yıpranmaya neden olur. Düşük tansiyon ise beyne daha az oksijen gitmesine neden olur. Her iki durumda da beyin yeterince oksijen alamadığı için tam kapasite çalışamaz ve tansiyon düzensiz olduğu sürece baş dönmesi devam eder.

2.Kalp Sorunları
Kalpteki ritim sorunları ve kalp rahatsızlıkları beyne ulaşan kan miktarında dalgalanmaya neden olabilir. Kokain ve benzeri uyuşturucu maddeler ve legal olmayan kimyasallar da kalp atış hızını çok artırır. Beyne uzun süreyle fazla veya az kan gitmesi sürekli baş dönmesine neden olur.

Panik atak gibi kaygı bozuklukları ile ilgili hastalıklar da benzer etkiye neden olabilir.

3.Beyin Tümörleri
Beynimiz tüm vücudumuzun fiziksel ve kimyasal dengesini kontrol eder. Beyinde oluşan bir tümör beyni bu yetenekten mahrum bırakabilir, tansiyon ve kalp ritimlerini kontrol edemez duruma getirebilir. Bu koşullarda sürekli baş dönmesi söz konusu olur.

4.Bazı İlaçlar
Sakinleştiriciler ve müsekkin ilaçlar yan etki olarak baş dönmesine neden olur. Bazı antidepresanlar ve tansiyon ilaçları da aynı etkiye sahip olabilir. Bu ilaçların prospektüsünde baş dönmesi yan etkisi yazacaktır. İlaç kullanıldığı sürece sürekli baş dönmesi olabilir.
5.Diğer Hastalıklar
Aşağıdaki hastalıklar sürekli baş dönmesine neden olabilir:

  • Vestibüler Nörit: Denge Siniri İltihabı
  • Labirentit: Bir tür iç kulak rahatsızlığı
  • Vertigo
  • Sinüzit
  • Migren
  • Meniere Hastalığı
  • MS
  • Parkinson
  • Anemi: Demir eksikliği
  • Hipoglisemi: Düşük kan şekeri

Sürekli Baş Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Anlık veya kısa süreli baş dönmelerinde basit tedavi ve önlemler yeterli olacaktır. Ancak sürekli baş dönmesi anormal bir durumun habercisidir, altta yatan sebep bulunmalı ve tedavi edilmelidir. Bu sayede bir belirtiden ibaret olan sürekli baş dönmesi kendiliğinden geçecektir.

1.Baş Pozisyonu Manevraları
Kanalit yer değiştirme manevrası adı verilen bir teknikle (Epley Manevrası) baş uzanır ve oturur pozisyonlarda farklı açılara çevrilir. Bir uzman tarafından uygulanmalıdır.

2.Denge Terapileri
İç kulak ile ilgili sorunlardan kaynaklanan sürekli baş dönmelerinde uygulanır. Bu denge egzersizlerindeki amaç, kişinin hareket ederken hissettiği aşırı hassasiyetten kurtarmaktır. Fizik tedavi uzmanlarınca uygulanır.

3.Psikoterapi
Kaygı bozuklukları olan kişilerde bir psikiyatrist yardımı ile uygulanan rehabilitasyon sürekli baş dönmesini konusunda yardımcı olabilir.

4.Cerrahi Müdahaleler
Ciddi vakalarda doktorunuz iç kulağınıza antibiyotik gentamisin şırınga edebilir. Bu müdahale o kulaktaki denge mekanizmasını etkisiz hale getirir, diğer kulaktaki denge mekanizması tüm kontrolü eline alır.

Labirintektomi adı verilen bir müdahale ile iç kulaktaki denge siniri alınabilir. Bu operasyon ciddi duyma kayıpları ve tedavi edilemeyen sürekli baş dönmesi söz konusu ile uygulanır.

5.Ev Tedavileri
Aşağıdaki uygulamalar sayesinde tansiyonunuzu dengeleyip, kan dolaşımını daha kaliteli hale getirerek sürekli baş dönmesinden kurtulabilirsiniz:

  • Zencefil, nane yağı, ginkgo biloba çayı ve haşhaş, kavun-karpuz çekirdekleri tüketin.
  • Bir bardak suya bir tutam kırmızıbiber, tuz ve bir yemek kaşığı limon ekleyin. Günde üç defada tüketin.
  • Bol su için.
  • Baş dönmesi geçene kadar aralıklarla derin nefesler alıp verin.
  • Yüzüstü uzanarak ensenize buz paketleri koyun.

Sürekli Baş Dönmesi Ve Mide Bulantısı

Baş dönmesi, genellikle iç kulak iltihaplanmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.Sağlıksız ve yetersiz beslenme, yorgunluk, panik atak gibi birçok rahatsızlık baş dönmesiyle birlikte mide bulantısına da neden olmaktadır. Bazı durumlarda baş ağrısına eşlik eden mide bulantısı yanı sıra aşırı terleme, kusma, halsizlik, nefes darlığı ve denge kaybıgibi problemler görülebilir. Mide bulantısıyla birlikte görülen baş dönmeleri genellikle vücudun dengesini sağlayan iç kulakta meydana gelen sorunların sonucudur.

Nörolojik bir rahatsızlık olan migren baş dönmesi ve mide bulantısına neden olmaktadır. Migren atakları nedeniyle kişinin öğün atlaması kan basıncını düşürmektedir. Aynı zamanda ışığa duyarlı bir rahatsızlık olması kişinin ışığa bakmasıyla mide bulantısına neden olmaktadır. Migrenin en belirgin belirtilerinin başında mide bulantısı ve baş ağrısı gelmektedir.

Aynı zamanda panik ataklarda baş dönmesi ile birlikte mide bulantısı görülmektedir.

Aynı zamanda baş dönmesi ve mide bulantısı birçok önemli hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Beyin kanaması, felç ve beyin tümörünün belirtisi olarak nitelendirilebilir.

Sıkça Rastlanan Nedenler:

1.Labirintit
Labirent adı verilen iç kulakta tahriş ve şişlik ile birlikte görülen kulak iltihaplanmasıdır. Bu sebepten dolayı baş dönmesi ve mide bulantısı meydana gelmektedir.

2.Vertigo
Iç kulakta “yarım daire kanalları” olarak adlandırılan bölgede bulunan sıvı vücudumuzun dengesinden sorumludur. İç kulakta yaşanan sıvı travmalar sıkıntı yaşadığı için baş dönmesi oluşur.

3.Migren
Kişinin uyku düzeninin bozulmasına sebep olurken, öğün atlatır ve bu durumda besin tüketiminde yaşanan sıkıntılar mide bulantısını tetiklemektedir.

Ne Yapılmalı?

1.Mide için
Mide bulantısı yaşadığınızda eğer evdeyseniz odanızın pencerelerini açık tutun. Yağlı yiyecek ve kızartma türü yemeklerden uzak durun. Ne içecekseniz için yavaş yavaş içmeye dikkat edin. Keskin kokulu şeylerden uzak durun. Gün boyunca 2-3 öğün yemek yerine 5-6 öğün yiyin ama az yiyin. Sabah uyandığınızda hafif ve midenize dokunmayacak şeyler tüketin. Mide bulantısı yaşadığınız esnada fındık, badem ve kuruyemiş tüketin.

2.Baş için
C vitamini yönünden zengin olan besinleri tüketin. Kesinlikle günde 1,5 ile 2 litre arasında su için. Günlük besin alımlarında lifli yiyecekler tüketmeye dikkat edin. Alkol, sigara, kahve ve aşırı çay tüketiminden kaçının. Baş dönmesi yaşadığınızda yavaş bir şekilde yerinize geri oturun ve mümkünse ayaklarınızı uzatıp yatar pozisyona geçin. Baş dönme olayı sürekli olarak gerçekleşiyorsa doktora görünmelisiniz.

Neler Yenmeli?

1.Mide için
Limon Zencefil Nane Elma Tavuk suyu Fındık, fıstık, badem

2.Baş için
C vitamini yönünden zengin olan besinleri tüketin. Zencefil Alıç Rezene Nane Ökse otu Kereviz Balkabağı Papatya çayı

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress