
Sürekli Geğirme Nedenleri
Sürekli geğirmenin bazı muhtemel sebepleri şu şekildedir:
1) Hava Yutma
Tıbbi adı ‘aerofaji’ olan hava yutma sürekli geğirmenin en yaygın nedenlerindendir. Gazlı içecekler içtiğinizde ve çok hızlı yediğinizde hava yutarsınız. Aynı zamanda içecekleri pipetle içmek de hava yutmaya neden olur.
2) Kötü Beslenme Alışkanlıkları
Beslenme alışkanlıklarındaki bozukluk sadece sürekli geğirmeye değil birçok başka rahatsızlığa da neden olur. Çok yağlı ve aşırı işlenmiş yiyecekler sindirim sisteminde fazla gaz üretimine yol açar. Çok fazla çikolata ya da asidik yiyecek tüketmek de aynı sonuca neden olur. Lahana, fasulye ve soğan gibi aşırı gaz yapan birçok sebze de mevcuttur. Mide çıkışında ya da bağırsaklarda tıkanıklık ya da saç gibi sindirilmesi güç nesnelerin yanlışlıkla yutulması da aşırı gaz oluşumuna neden olabilir.
3) Sindirim Bozuklukları
Aşırı gaz oluşumuna ve dolayısıyla sürekli geçirmeye neden olan birçok sindirim bozukluğu vardır. Bu yaygın sindirim bozukluklarından bazıları: reflü, gastrit, hassas bağırsak sendromu, mide fıtığı ve mide ülseridir. Yağlı besin tüketmek de aynı zamanda aşırı gaz üretimine neden olur.
Hassas Bağırsak Sendromu: Kabızlık, ishal, şişkinlik, aşırı gaz oluşumu, sürekli geğirme ve ağrı bu rahatsızlığın belirtilerindendir. Hastalığın tedavisi yoktur fakat belirtileri besin düzeninde belirli yiyecekleri çıkararak ve stresten uzak durarak azaltabilirsiniz.
Mide boşalma güçlüğü (gastroparez): Mide kasları zayıfladığında ve besinleri sindirim için ince bağırsağa itememeye başladığında oluşan kısmi paralize durumdur. Bu da besinlerin midede normalden uzun süre kalmasına yol açar ve sonuç olarak aşırı gaz üretimi, geğirme, mide bulantısı ve kusmaya neden olur.
Mide Kanseri: Sürekli geğirmenin nedenlerinden biri mide kanseridir. Mide kanserinin diğer belirtileri: mide bulantısı, kusma, karın bölgesinde ağrı ve kanamadır. Kanser, vücudun diğer bölgelerine yayılmasına engel olunarak tedavi edilmelidir.
4) Hamilelik
Aşırı geğirme hamilelik sırasında oldukça doğal bir durumdur. Hamilelik sırasında; projesteron hormonun aşırı salgılanmasından dolayı sindirim sistemindeki kaslar rahatlar ve sindirim yavaşlar. Bu sürekli gaz çıkarma, şişkinlik oluşumu ve geğirme gibi sonuçlara yok açar. Gebelik sırasındaki hareketsizlik de durumu ağırlaştırabilir.
Sürekli Geğirme Tedavisi
Egzersiz Yapın
Daha önce de belirtildiği gibi hamilelikte geğirmek normal bir durumdur dolayısıyla durdurmak için yapılabilecek pek bir şey yoktur. Ancak bunu çeşitli faaliyetler ve yürüyüş gibi basit egzersizlerle hafifletebilirsiniz. Düzenli egzersiz, hamile olmayan bireylerde de sürekli geğirme durumunu azaltabilir. Egzersizin; besinlerin sindirimini hızlandırması ve şişkinliği önlemesi gibi birçok faydası mevcuttur.
Günlük Yaşam Alışkanlıklarınızı Değiştirin
Yavaş bir şekilde yiyin ve için. Hızlı yeme ve içme hava yutmaya yol açacağından besinleri yavaş tüketmek ekstra hava yutmanın önüne geçer. Stresliyken yemeyin, onun yerine sakin ve yatıştırıcı ortamlarda yemeye özen gösterin. Özellikle bel bölgesi sıkı olmayan salaş kıyafetler tercih edin, sıkı kıyafetler karın bölgesinde rahatsızlık ve şişmeye neden olabilir.
Şunları Yapmaktan Kaçının
- Ağzınızdan hava yutacak şekilde nefes almaktan kaçının. Mümkün oldukça burnunuzdan nefes alın.
- Benzer şekilde ağzınızı kapatmadan yemek yemeyin.
- Gerginlik, sinir ve endişe hali ekstra hava yutmaya yol açar, bu ruh hallerinden uzak durmaya çalışın.
- Gazlı içecek tüketimini azaltın.
- Sigara içmeyin ve sakız çiğnemeyin.
- Alkol ve kahve kullanımını azaltın.
- Fasulye, mercimek, brokoli, karnabahar, çikolata, soğan, elma, şeftali ve şeker gibi aşırı şişkinlik yaratan gıdaları sınırlı tüketin.
Bitkisel ilaçlara ve Doğal Besinlere Yönelin
- Papatya, nane, rezene, dulavrat otu ve zencefil gibi bazı bitkilerin gaz söktürücü özelliği vardır ve bunların kullanımı sürekli geğirme durumunu hafifletebilir.
- Buyotu tohumu ve yoğurt gibi besinler kabızlığı engelleyip, sindirim sisteminizi düzene sokmaya yardımcı olur.
- Reflüye karşı satılan anti-asidik reçetesiz ilaçlar da sürekli geğirmeyle mücadelede yardımcı olabilir.
Esas Sorunu Tedavi Edin
Eğer gösterdiğiniz belirtiler bir hastalığa işaret ediyorsa sürekli geğirmeyi rahatlatmanın en iyi yolu altta yatan bu hastalığı iyileştirmektir.
Hocam ben bir yıl önce fitnis hareketlerine başladım bilinçsizce ağırlık kaldırdım ve öğün bugündür karın ağrısı cekiyorum sürekli gegirmeler oluyor doktorlar bisey çıkartamadılar lütfen bana yardım edin ne yapmalıyım
Ertan kardesim ayni problem bende de var, ben de tedavi olamiyorum. lutfen bir cozum yolu bulursan bana da bildir.
Göbeğiniz düşmüş siZin beyler
BaZı yörelerde göbek çıkması derler
Eskiler. Bilir dedenize ninenize müracaat ediniz
Göbek kayması (eş çıkması) olabilir, bundan anlayan tecrübeli yaşlı birine baktırabilirsiniz. Aç karnına sırt üstü yatıp, dizlerinizi karnınıza çektiğinizde göbeğiniz yerinde atıyormu kendiniz de kontrol edebilirsiniz. Geçmiş olsun!
Göbek kayması bir şehir efsanesidir.
slm bende devamlı mıde bulantısı geirme gaz sıkışması oluyor üç senedir doktura gidip geliyorum bı faydasını görmedim piskolojim bozulmuz yatamıyorum arkadaşlar bi cüzüm bulursanız banada bildirin lütfen saygılarımı sonuyorum herkesede açil şifalar diliyorum numaramda bu yardımcı olursanız sevinirim 05494324565
DOKTORLAR DINLEMIYOR!!!!!!!!!!!!!!!!!1
merhabalar bende reflü ve mide sıkıntısı var ama anlattıklarınızdan çok farklı bendeki sorun geğirememek, midem’de sürekli gaz var ama çıkaramıyorum ve uzun sure mıdede tokluk hissi oluyor. azar azar cıkarabılıyorum ve bunu bıkac kez yaptığımda ıse mıde bulantısı hıssı oluyor. ve bunu yıllarca cektım ve devamedıyor doktorlar pek bısey yapamadı en son doktor teshısı ” Mıde pörsümüş oldu” … bunla ılgılı cok sıkayetım ve rahatsızlığım var bıtkısel çözumlerede acıgım napabılirim.
Selamin aleykum Ahmet bey bende de aynı sorun var sol gogusumun altındaki boşluğa bastırınca bir dönem gegirip rahatliyordum şimdi oda olmuyor kendimi bayılacak gibi hissediyorum bi çözüm bulursan banada soylermisin bu arada ne iş yapıyorsun hareketsiz bi yaşam var bende teşekkürler. NOT: BU YAZİLARİ OKUYAN DR YOKMU BUKADAR SİKİNTİLİ İNSANA YARDİM ETMEK İSTEYEN ANLAMADİM!
selamlar ben 16 yaşındayım 3 hafta önce mide bulantısı aşırı derecede iştahsizlik ve boğazda doluluk hissi yüzünden doktora gittim ilaç falan verdi ilaçlar 3 günde sonuç verdi iyileştim ancak hastalığım süresinden bugünlere kadar hep midemden gaz geliyor ancak bu gaz sesli geğirme şeklinde değil daha çok hıçkırık tıslama arası bişey biraz oturup ayağa kalkınca geğirme gelirmiş gibi oluyor ve aynen şöyle oluyor hıbbb(gaz gırtlağıma geliyor) ve tıssss(gaz çıkıyor) bunu yapmassam mide bulantısı oluyor o yüzden sürekli sokaklarda tur atıyorum normal olarak iştahsızlık falan geçti sadece bu gaz oluyor
Arkadaşlar aç karnına hersabah 1-2 tane incir yeyin yemekleri azar azar ve sık yeyin ne ac kalın ne tam doyun 1 hafatada hersey normale dönecek fakat soğan ve cok yaglılardan mutlaka uzak durun..
Salam doktur cok rıca edırım ben her yere getdım ne kadar ılac kulandım hec ıyı olmadım gece gunduz germek olur germek kaqız parcası ceynerken durur ne edım
Sinir ve stres benim karnımda gerilmeye neden oldu hep geğiriyorum
1 saat yürüyün ve
Nane limon kaynamis suda 1. Cay.kaşığı. ..koyun 3 saniye karıştırın için her gece 1 ay sorun bitecektir
Günde 300 – 500 kere geğiriyorum ama doktorların hiç umrunda değil ve hep yanlış yönlendirip yanlış teşhis koyuyorlar . Midede gastrit çıktı ama gastrit olan tüm hastalarda nedense geğirme yok , nedense sadece bende oluyor . Piskolojik olduğunu düşünmüyordum ama midede sadece gastrit çıkınca strese bağlı olduğunu düşünüyorum artık . Sanırım aşırı geğirme ve bazen geğiremeyip tıkanmaya tek çözüm depresyon ilaçları . Piskoloğa gidin arkadaşlar 5 aya birşeyiniz kalmaz inşAllah . bana ulaşmak isteyen mesaj atsın — > Facebook : Unutamıyorum Ogünü
mide ile alakali sorunlarinizda polen(yani cicek tozu)tuketebilirsiniz birde her gun 1 bardak sekersiz sut icebilirsiniz ben de uzun sure bu sorunlari yasamistim cok sukur simdi hic bir sey kalmadi saglicakla kalin.