• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Taşıt Tutmasında Bulantıyı ve Kusmayı Geçirmek için Uygulanabilecek Yöntemler

21 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Taşıt Tutması Nedir?

Taşıt tutması, hafif bir bulantıdan baş dönmesine, terlemeye ve kusmaya kadar değişik belirtilere neden olabilir. Otomobil, uçak, tren ya da gemi gibi her türlü seyahat şekli taşıt tutmasına neden olabilir.

İleriye doğru bakmak gibi hemen uygulayabileceğiniz bazı yöntemler olduğu gibi bazı vitaminleri uzun süre kullanmak gibi daha fazla vakit alan çözümler de mevcuttur.

Yeni bir ilaca başlamadan önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Kullandığınız bazı ilaçlar, taşıt tutması için kullanacağınız ilaçlarla etkileşime girebilir.

Çabuk Rahatlama Sağlayabilmek için İpuçları

Taşıt tutmasının ilk belirtileri ortaya çıktığında, bu belirtiler ciddileşmeden önce oturma pozisyonunuzu değiştirmek ve dikkatinizi dağıtmak gibi basit önlemler etkili olacaktır.

1. Kontrolü Ele Alın

Yolcu olarak gidiyorsanız arabanın direksiyonuna siz geçebilirsiniz. Bilim insanları, taşıt tutmasının gözlerin hareketinin iç kulağın hissettiğinden farklı olmasının sonucu olduğuna inanıyorlar. Bu yüzden, arabayı kullanmanız bu durumu düzeltecektir.

2. Aracın İlerlediği Tarafa Bakın

Aracı kullanmak yapabileceğiniz bir şey değilse, aracın ilerlediği yöne bakmak etkili olacaktır. Bu durum yine görüş algınızla iç kulağınızın algısını düzeltecektir. Seyahat sırasında, ön koltuğa oturmayı deneyin. Önde oturulduğunda bazı kişilerde belirtiler azalır. Arabadayken, öndeki biriyle yer değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

3. Gözünüz Ufka Baksın

İleride gördüğünüz sabit bir şeye bakmanız görsel algınızı düzeltmek için uygulayabileceğiniz bir başka taktiktir. Arka tarafta oturuyorsanız bunu yapabilmek için yer değiştirmeniz gerekebilir.

4. Pozisyon Değiştirin

Bazı kişiler uzanmanın taşıt tutmasını geçirdiğini söyler. Bazılarıysa ayakta durmanın taşıt tutması için en iyi seçenek olduğunu belirtir. Seçenekleriniz seyahat şeklinize göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden, sizin için en uygun pozisyonu deneyerek bulmanız gerekmektedir. Arabadaysanız kafanızı arkaya yaslayarak kafanızın hareketlerini en aza indirebilirsiniz. Böylece, taşıt tutması belirtileriniz biraz daha azalabilir.

5. Hava Alın

Taşıt tutması sizi çok bunalttıysa camları açın veya dışarı çıkın. Hava durumu ya da seyahat şekliniz buna izin vermiyorsa klimayı kendinize doğru açabilirsiniz. Sigara içmek, taşıt tutmasını daha da kötüleştirecektir.

6. Kraker Yiyin

Tuzlu ve hafif atıştırmalıklar bulantınızı hafifletebilir. Ağır, yağlı ya da asidik yiyecekler çok yavaş sindirileceğinden bulantıyı daha da kötü hale getirecektir. Araç tutması yaşıyorsanız yolculuğa çıkmadan önce yiyeceklerinizi hazırlayın. Mısır gevreği, ekmek, elma ve muz da bulantınızı hafifletir.

7. Su veya Maden Suyu İçin

Bir yudum soğuk su veya maden suyu bulantınızı hafifletebilir. Kahve ya da gazlı içecekler vücudunuzu susuz bırakacağından bulantınızı daha da kötüleştirecektir. Süt veya elma suyu da bulantınızı geçirebilir.

8. Müzik Dinleyerek veya Sohbet Ederek Dikkatinizi Dağıtın

Radyoyu açın veya dikkatinizi bulantınızdan uzaklaştırmak için sohbet edin. Daha iyi hissetmek için kendi dikkatinizi dağıtabilirsiniz. Araştırmacılar müzik dinlemenin taşıt tutmasıyla ilgili diğer belirtilerle birlikte bulantıyı da geçirdiğini keşfetmişlerdir.

9. Bir Şeyler Okumayın

Taşıt tutması yaşayan kişiler genellikle araçların içindeyken yazıları okumakta güçlük çekerler. Bunun nedeni yine gözlerle kulak arasındaki algıda değişim olmasından kaynaklanır. Yakınınızdaki bir şeye odaklanırsanız belirtileriniz daha da kötüleşecektir. Telefonunuzdan bir şey okuyorsanız ya da kitap okuyorsanız bırakarak birazcık uyumayı ya da müzikle dikkatinizi dağıtmayı deneyin.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress