
Koku ve Tat Arasındaki Bağlantı
Tat ve koku duyuları birbirlerine yakından bağlıdır. Yiyeceklerdeki lezzetin tadılabilmesinin nedeni koku ve tadın kombinasyonudur.
Bazı vakalarda tat alma cisimcikleriniz sağlamdır ve asıl sorun koku alma duyunuzdadır. Doktorunuz bu nedenle koku alma sorununuz olup olmadığının belirlenmesi için sizi bir kulak, burun, boğaz uzmanına gönderebilir.
Tat Alma Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Tat bozulmasının nedenleri geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenlerin çoğu solunum sistemi kaynaklıdır. Eğer koku alma sorunu teşhisiniz konmazsa bile, havaların soğuk olduğu dönemde soğuk algınlığı yaşamanız ya da diğer basit sorunlar geçici olarak koku alma sorunlarına yol açarak tat alma duyunuzu bozabilir. Pek çok yaygın neden tat alma duyunuzu etkileyebilir.
Bu nedenler:
Tat alma duyusunun bozulmasının diğer nedenleri:
Sinir sistemi sorunları da tat alma duyusunun değişmesine yol açabilir. Sinir sisteminde meydana gelen bozukluklar sinirlerin vücudun geri kalanına gönderilen mesajları etkiler. Tat alma duyusunu kontrol eden organlar sinir sistemi bozukluğundan etkilenmiş olabilirler.
Tat Alma Bozukluğu Tedavisi
Tat alma duyunuzun altında yatan nedenin tedavi edilmesi tat alma duyunuzun düzelmesini sağlayabilir. Bakteriyel sinüzit, salya bezleri ve boğaz enfeksiyonları antibiyotikler ile tedavi edilebilir.
Soğuk algınlığı, grip ve alerjik rinit gibi tat alma duyusunu etkileyebilen sorunlar antihistaminler ya da dekonjestanlar ile tedavi edilebilir. Kendinizi iyi hissetmeye başladığınız zaman tat alma duyunuz da düzelecektir.
Doktorunuz sinir sistemi sorunları ve otoimmun hastalıklarının belirtilerinin en aza indirilmesi için ilaçlar reçete edebilir.
Ayrıca çinko eksikliğinin de tat bozulmasına neden olduğuna dair kanıtlar mevcuttur.
Tat Alma Bozukluğu Tedavi Etmek İçin Yaşam Şekli Değişiklikleri
Tat alma bozulmasının giderilmesi için çoğu zaman yaşam şekli değişikliği yeterlidir. Eğer sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak tat alma duyunuzun yerine gelmesine yardım edebilir. Sigarayı bırakan kişilerde tat alma duyusunun yerine gelmesi 2 gün içerisinde başlayabilmektedir.
Düzgün bir ağız hijyeni de tat bozulmasını tersine çevirebilir. Diş eti iltihabı, diş eti hastalıklarının başlangıcıdır ve dişlerde plak kalması nedeniyle meydana gelir.
Diş fırçalaması ya da diş ipi kullanımı sırasında ağzınızdan plakları eleyebilirsiniz. Dişlerinizi hastalıklardan ve sorunlardan korumak tat alma duyunuzun tamamen yerine gelmesine yardım edecektir.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın