• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Tatillerde Güvenli ve Sağlıklı Olabilmek için Dikkat Edilmesi Gerekenler

17 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Tatilde Dikkat Etmeniz Gereken Durumlar

1) Gıda Zehirlenmesi

Pek çok kişi, pişirmenin beraberinde getirdiği tehlikelerden bihaberdir. Bayramlarda ve tatillerde sofraya konulan tavuk ya da diğer et ürünleri gıda zehirlenmesine neden olabilmektedir. Güvenli yiyecekler hazırlamanız için dikkat etmeniz gereken bazı şeyler bulunmaktadır.

Gıda ve İlaç Kurumu, lezzetli ve güvenli yemekler yapmanız için bazı prensipler belirlemiştir.

Temiz Olun
Yemek yapmaya başlamadan önce ve yemekle işiniz bittikten sonra ellerinizi sabunla yıkayın. Yemeğin temas edeceği her yerin temiz olduğundan emin olun. Mutfakta kullandığınız süngerlerde çok fazla bakteri bulunmaktadır. Bu yüzden, sünger kullanımını sınırlandırın ve kullandıktan sonra mutlaka temizleyin. Sebzeleri ve meyveleri suyla yıkamak önemli olsa da çiğ eti suyla yıkamak bakterilerin lavaboya ve tezgâha yayılmasına neden olur. Bu yüzden, çiğ eti yıkamaktan kaçınılmalıdır.
Farklı Kesme Tahtaları Kullanın
Bakteriler kolaylıkla bir yiyecekten öbürüne yayılabilir. Çiğ ete ve yumurtaya pişmediği zaman daha çok dikkat edilmelidir. Pişmesi gereken bu yiyecekler için farklı, pişmesi gerekmeyen çiğ sebze ve meyveler için farklı bir tahta kullanmanız tavsiye edilir. Et piştikten sonra, temiz ve daha önce kullanılmamış bir tabağa koyun.
Düzgün Pişirin
Zararlı bakterileri öldürmek için yiyecekleri gerekli sıcaklıkta pişirmelisiniz. Yemek termometresi kullanarak yemeğin düzgün piştiğinden emin olun. Hindi ve diğer kümes hayvanları genellikle etin en kalın olduğu noktada 165 derece olduğunda güvenli olarak düşünülür. Kontaminasyonu engellemek için her kullanımdan sonra termometreyi yıkayın. Pişirdiğiniz bir yemeği tekrar ısıtırken çorbaları ve sosları çok hızlı bir şekilde kaynatmaya çalışın.
Yiyecekleri Hızlı Bir Şekilde Soğutun
Zararlı bakteriler oda sıcaklığında çok hızlı bir şekilde yayılabilir. İki saat içinde arta kalan yemekleri dolaba kaldırdığınızdan emin olun. Dondurucudaki yemekleri oda sıcaklığında çözdürmeyin. Dondurulmuş yiyecekler dolapta, mikrodalga fırında veya soğuk suda çözdürülebilirler. Genel olarak arta kalan hindi üç veya dört gün içinde tüketilmelidir. Hindiyi doldurmak için kullandığınız malzeme ya da et suyu gibi şeyler ise bir veya iki gün içinde tüketilmelidir.

2) Yangın Güvenliği

Yangınlar da tatil ve bayram zamanlarında daha çok yaşanan ve daha çok kişiyi yaralayan kaza türleri arasındadır. Yangına neden olabilecek, dikkat etmeniz gereken pek çok durum vardır. Evinizde çalışır vaziyette duman detektörü olması gerekir. Alarmları zaman zaman kontrol etmeli ve yangın çıkarsa ne yapacağınızı bilmelisiniz.

Yangın riskini azaltmak için şu prensipleri dikkate alabilirsiniz:

Güvenli Bir Ağaç Bulun
Yılbaşı tatilinde evinize ağaç alacaksanız güvenli bir ağaç seçmelisiniz. Kuru ya da kurumaya yüz tutmuş ağaçlar daha kolay yanar. Canlı, bol yeşil iğneli ağaçların yanması çok daha zordur. Ağaca karar verirken ağacı sallayarak iğnelerinin dökülüp dökülmediğine bakın. İğneli yapraklarının çoğunluğunu kaybetmiş yaşlı ve kuru ağaçlar yangın için potansiyel oluşturur.
Erkenden Sulayın
Ağacın yanında her zaman mutlaka su bulundurun. Ağacınızı güvenli bir yere yerleştirin. Ağacınızı evinizde yangının çıkabilecek yerlere yakın tutmayın. Aksi takdirde ağaç hızlı bir şekilde yanacaktır.
Işıklandırmalara Dikkat Edin
Işıklarınıza göz kulak olun. Kablolara dikkat edin. Fişlerin bozuk olup olmadığını kontrol edin. Fişlere çok fazla yük bindirmemeye çalışın. Evden giderken fişte bir şey bırakmayın.
Güvenli Dekorasyon Ürünlerinden Faydalanın
Yanmayan ürünler kullandığınızdan emin olun. Bu ürünleri ise ısı kaynaklarından, soba ve şömine gibi yerlerden uzak tutun.
Mum Kullanırken Dikkatli Olun
Evinizi mumlarla dekore edecekseniz mumların yanında yanacak şeylerin olmadığına dikkat edin ve mumları sadece evde olduğunuz zamanlarda yakın.

3) Çocukların Güvenliği

Lezzetli yemekler, okulun olmaması, ailenin ve arkadaşların ziyareti, hediyelerin alınması gibi etkenlerle çocukların tatilden hoşlanması son derece olağan bir durumdur. Ne yazık ki, tatiller çocukların hastalık ve kaza geçirme olasılığını artırır. Tatil sırasında oluşabilecek muhtemel tehlikelerle ilgili çocuğunuzu bilgilendirin.

Zehirli Bitkiler
Evi dekore etmek için kullanılan bazı bitkiler zehirli olabilir. Ökse otu, Atatürk çiçeği ve çobanpüskülüne dikkat edin. Çocuklarınıza bu bitkileri yemenin tehlikelerinden bahsedin. Bebekleri, küçük çocukları ve evcil hayvanları bu bitkilerden uzak tutun.
Boğulma Tehlikesi
Atıştırmalıklar, dekorasyon eşyaları ve oyuncaklar boğulma riski oluşturur. Süsler ve küçük oyuncaklar da çocuklarda boğulma tehlikesi yaratır. Küçük objeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutun.
Tehlikeli Dekoratif Ürünler
Kırılabilir olan tüm süs eşyalarını ve dekoratif ürünleri çocuklardan uzak tutun. Bazı lambaların içinde az miktarda metilen klorür bulunur ve bu madde, solunduğu zaman tahrişe yol açar.
Zehirli Hediye Paketleri
Çoğu hediye paketi ve kurdele zehirsiz olsa da renkli hediye paketleri kurşun içerebilir. Bebeklerin ve küçük çocukların bu kâğıtları çiğnemelerine izin vermeyin.
Mutfaktaki Tehlikeler
Mutfakta kazalar yaşanabilir. Sıcak tencereleri ve tavaları çocukların ulaşabileceği yerlere koymayın. Tavaların tutacaklarını çocukların uzanamayacağı şekilde yerleştirin ve çocuklarınızın sıcak fırına dokunamayacaklarından emin olun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress