
Ters Doğumun Nedenleri
Bebeğin rahimde nasıl durduğuna bağlı olarak ters doğumlarda saf makat gelişi, eksiksiz makat gelişi ve ayak prezentasyonu olmak üzere üç farklı tür bulunmaktadır. Bu türlerin tamamında bebeğin başı yerine alt kısmı doğum kanalına doğru durur.
Bu nedenlerden bazıları: |
---|
Kadın birden fazla hamilelik geçirdiyse |
Çoklu hamilelik varsa |
Geçmişte erken doğum yapıldıysa |
Rahimde çok fazla ya da çok az amniyotik sıvı varsa yani bebeğin hareket edebilmesi için çok fazla ya da çok az alanının olması |
Anormal şekilli bir rahim varsa veya rahim içinde fibroidler gibi başka komplikasyonlar oluştuysa |
Plasenta previa varsa |
Bebeğin Ters Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Bebek, 35 veya 36. haftaya kadar ters sayılmaz. Normal gebeliklerde, bebekler genellikle doğuma hazırlık olarak başları aşağıya gelecek şekilde dönerler. Bebeklerin 35. haftadan önce baş aşağı veya yanlamasına dönmeleri normaldir. Daha sonrasında, bebekler büyüdükçe ve hareket edecekleri alan kısıtlandıkça bebeğin dönüp doğru pozisyona girmesi zorlaşır.
Doktorunuz bebeğinizin ters olup olmadığını mideniz aracılığıyla hissedebilir. Bebeğin ters olup olmadığına muayene sırasında ultrasonla ya da doğumdan önce bakılabilir.
Ters Doğumda Ne Gibi Komplikasyonlar Yaşanabilir?
!Genel olarak, ters doğumun yaşandığı hamilelikler bebeğin doğma vakti gelene kadar tehlikeli değildir. Ters doğumlarda bebeğin doğum kanalına sıkışması ve bebeğe oksijen sağlayan göbek bağının kesilme riski daha yüksektir.
Bu durumla ilgili en büyük soru, ters doğum yaşayan kadınların doğum yapabilmeleri için en güvenli yöntemin hangisi olduğudur. Tarihsel olarak, sezaryen doğumlar yaygınlaşmadan önce, doktorlara ve genellikle ebelere, ters doğumların nasıl halledilmesi gerektiği öğretilirdi. Ancak, ters doğumlarda vajinal doğumlara göre çok daha fazla komplikasyon riski vardır.
2000 yılında yapılan bir çalışmada, 26 ülkeden 2000’den fazla kadının ters doğum yaşandığında sezaryen doğum planlanmasının vajinal doğuma göre daha güvenli olduğu ortaya çıktı. Bebek ölümleri ve yaşanan komplikasyonlar da ters doğum olduğu zaman sezaryen yapılmasıyla önemli ölçüde azaltıldı. Ancak, annelerde komplikasyon oranı hem sezaryen hem de vajinal doğum gruplarında aynıydı. Sezaryen, anneler için komplikasyon oranının da hesaba katılması gereken büyük bir ameliyattır.
Ters Doğumda Bebek Döndürülebilir mi?
Ters doğum varsa ne yapmalısınız? Sezaryen doğumun planlanması için doktorunuzla görüşme olasılığınız yüksek olsa da bebeğin döndürülmesi için bazı yollar bulunmaktadır. Ters doğumlarda bebeği döndürmenin başarı oranı, bebeğinizin neden ters olduğunun arkasında yatan nedene bağlıdır. Ancak güvenli bir yöntem denendiği müddetçe herhangi bir zarar oluşmaz.
1 Dışarıdan Müdahale
2 Temel Yağlar
3 Ters Çevirme
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın