
Timpanometri doktorların fiziksel muayenenin yanı sıra orta kulaktaki sorunları teşhis edip gözlemleyebilmesini sağlayan bir yöntemdir.
Orta kulak timpan zarının hemen arkasında yer alır ve kulak zarı olarak da bilinir.
Timpanometri Neden Yapılır?
Timpanometri, özellikle çocuklarda, kulak kaybına sebep olacak bozuklukları teşhis etmeye yardımcı olur. Test basınç değişikliklerine göre tempan zarındaki hareketi ölçer.
Tempan zarı kulaktaki orta ile dış segmentleri birbirinden ayırır. Timpanometri sonuçları timpanogram denen bir grafiğe kaydedilir.
Aşağıdakilere sahip olup olmadığınızı belirlemede doktorunuza yardımcı olur:
- Orta kulakta sıvı
- Otitis media (bir orta kulak iltihabı)
- Tempan zarında perforaj (yırtık)
- Östaki borusunda bir sorun
Çocuğunuzun doktoru birkaç ay boyunca her birkaç haftada bir timpanometriyi uygulayabilir çocuğunuzun orta kulağında ne kadar sıvı olduğunun çizelgesini çıkarmak için.
Timpanometri ile ilgili risk var mıdır?
♦♦Hiçbir riski yoktur.
Timpanometri Nasıl Yapılır?
- Testten önce temel bakım doktoru otoskop denen özel bir aletle kulak kanalınıza bakacaktır. Bu kulak kanalını tıkayan kulak kiri veya yabancı bir nesne olmadığından emin olmak içindir.
- Sonra, sondaj tipi bir cihaz yerleştirecektir kulak kanalınıza. Bu biraz rahatsızlık verebilir ve cihaz ölçüm almaya başladığında gürültülü tonlarda sesler duyabilirsiniz.
- Bu test kulağınızdaki basıncı değiştirerek kulak zarınızı ileri geri oynatır. Kulak zarınızın hareketinin ölçüleri timpanograma kaydedilir.
- Test boyunca kıpırdayamayacak, konuşamayacak ya da yutkunamayacaksınız. Eğer bunları yaparsanız sonuçlar yanlış çıkacaktır.
- Bu test 2 dakika veya daha az sürmektedir ve genellikle doktorun ofisinde uygulanır. Her yaştan insan timpanometri yaptırabilir, ancak küçük yaştaki çocukların işbirliği yapması çok daha zordur.
Bir Çocuk Timpanometriye Nasıl Hazırlanabilir?
Eğer çocuğunuz timpanometri yaptıracaksıa, ona bir oyuncak kullanarak testin nasıl yapılacağını önceden gösterebilirsiniz. Bu onu yüksek seslere hazırlayacak ve hareketsiz kalmak için pratik yaptıracaktır.
Test Sonuçlarımın Normal Olması Neyi İfade Eder?
Normal timpanometri test sonucu şu anlamlara gelir:
- Orta kulakta sıvı yoktur.
- Kulak zarı normal hareket ediyordur.
- Orta kulakta normal bir basınç vardır.
- Kulakçık kemiklerinin hareketleri normaldir.
Orta kulak içerisinde normal basınç hem çocuklar hem de yetişkinler için +50 ile -200 dekapaskal (daPa) arasındadır.
Test Sonucumun Anormal Olması Ne Aanlama Gelir?
Anormal timpanometri test sonucu şu anlamlara gelir:
- Orta kulakta sıvı
- Kulak zarında perforaj (tempan zarı yırtığı)
- Kulak zarında çizikler, genellikle kulak zarı iltihabına işaret eder
- Orta kulakta basıncının normal eşiğin çok ötesinde olduğu
- Orta kulakta büyüme
- Kulak zarını tıkayan kulak kiri
- Orta kulağın kulakçık kemiklerinde hareket eksikliği ve başka sorunlar
Timpanometriye Girenlerin Ana Fikri Nedir?
♦♦Timpanometri orta kulakta sorun olması ihtimaline karşı var olan tek testtir. Orta kulaktaki sıvı genellikle anormal timpanogramdan dolayı oluşur. Kulak durumuna teşhis koymak için diğer testler de gerekebilir.
♦♦Eğer testleriniz ısrarla anormal çıkıyorsa veya doktorunuz tempanik zarın arkasındaki sıvının sebebi hakkında başka şüpheleri varsa, bir uzmanla randevulaşarak ek testler isteyebilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın