
Timüs Kanserinin Belirtileri
Belirtiler ortaya çıktığında sürekli öksürük, nefes almada güçlük, göğüste ağrı, yutkunmada sorunlar, iştah kaybı ya da kilo kaybı şeklinde görülebilir. Belirtilerin sadece bu hastalığa özgü olmadığından hastalığın tanısı gecikebilir.
Timüs Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Beze oluşumu gibi anormal durumların varlığını kontrol etmek için genel bir muayene yapılır.
Timüs kanserini teşhis etmek için şu testler de kullanılır: |
---|
Göğüs röntgeni |
PET taraması, tomografi ve MR gibi görüntüleme testleri |
Timüs hücrelerinin biyopsi ile alınıp mikroskobik olarak incelenmesi |
Evreleme ile kanserin büyüklüğüne, boyutuna ve diğer özelliklerine göre kanser sınıflandırılır.
Timüs kanseri tümörün büyüklüğüne, lenf nodüllerine yayılmasına, metastazın varlığına ve kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmamasına bağlı olarak 1. aşama ile 4. aşama arasında olabilir.
1. evre noninvaziv iken 4. evredeki kanser böbrekler ve karaciğer gibi uzaktaki organlara yayılabilir.
Bu kanser türlerinin tedavisi hastalığın varlığına, hastalığın aşamasına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir.
Timüs Kanserinin Tedavisi
Timüs kanserinin tedavisinde, kanserin aşamasına bağlı olarak pek çok tedavi bulunur. Tedavi planında birden fazla tedavi uygulanabilir.
Ameliyat, kanserin ortadan kaldırılması için en kesin yöntemlerden biridir ve tümörün, timüs bezinin ve hastalığın yayıldığı diğer dokuların alınmasını sağlar.
Kanser çok büyükse ya da alınamayacak kadar geniş alanlara yayıldıysa doktorunuz tümörü küçültmek için radyasyon tedavisi uygular ve tümör küçüldükten sonra sizi ameliyat eder. Mümkün olduğu kadar tümörün temizlenmesi ve kalan kanserli hücrelerin de tedavi ile temizlenmeye çalışılması da bir diğer seçenektir.
Radyasyon ve kemoterapi ameliyatın öncesinde veya sonrasında uygulanabilir.
- Radyasyon yüksek enerjili X ışınlarını kullanarak hücrenin DNA’sına zarar veren kanserli hücreleri öldürür.
- Kemoterapide ise kanserli hücreleri öldürmek için ilaç kullanılır.
Kemoterapi ilaçları genellikle damardan verilir ve ilacın tüm vücuda yayılarak diğer bölgelere yayılan kanseri öldürmesi sağlanır.
Hormon tedavisi timüs kanserlerinin tedavisi için kullanılan seçeneklerin arasındadır. Bazı hormonlar, kanserin büyümesine neden olur. Kanserin hormon reseptörlerine yani hormonlara bağlanma yerlerine sahip olduğu tespit edilirse hormonların kanser hücreleri üzerindeki etkisini engelleyen ilaçlar verilebilir.
Timüs kanseri çok nadir görüldüğünden doktorunuzdan klinik denemelere katılmayı isteyebilirsiniz. Bu klinik denemelerde kanser için yeni tedavilerin etkili olup olmadığı belirlenmeye çalışılır.
Klinik denemelere katılan kişiler yakından takip edilir ve istedikleri zaman bu denemelerden çıkabilirler. Klinik denemeler herkese uygun değildir. Bu nedenle doktorunuz klinik denemelerin size uygun olup olmadığını belirtecektir.
Timüs Kanseri Tedavisi Sonrası
Timüs kanserinin iyileşmesi yaşa, genel sağlık durumuna, ameliyatla tüm tümörün çıkarılıp çıkarılmamasına, mevcut kanser hücrelerinin türüne ve hastalığın evresine bağlıdır.
Tedavi bittiğinde tedavinin neden olduğu yan etkilerin takip edilmesi ve kanserin geri dönmediğinin kontrol edilmesi için düzenli olarak muayene edilmeniz gerekebilir.
Kanserin geri dönme riski oldukça gerçekçidir ve endişe kaynağı olabilir. Kendinizi duygusal anlamda zorlu bir durumun içinde buluyorsanız ya da bu konuyu biriyle konuşmaya ihtiyacınız varsa destek grupları ve danışmanlıkla ilgili doktorunuza danışabilirsiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın