• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Tip 2 Diyabet ve Cinsel Sağlık

24 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Cinsel Sağlık Sorunları Hem Erkekleri Hem de Kadınları Etkilemektedir

→Tip 2 diyabette yaygın olarak görülen sorunlardan biri de libidonun yani cinsel isteğin azalmasıdır. Bu durum, tip 2 diyabet teşhisi konmadan önce libidosu yüksek olan kişiler için bunaltıcı olabilir.

Tip 2 diyabetin cinsel istekte azalmayla ilişkilendirilmesinin nedenleri:
!Yüksek tansiyon ve depresyon için kullanılan ilaçların yan etkisi
!Enerjisizlik
!Depresyon
!Hormonal değişiklikler
!Stres, anksiyete ve ilişkilerle ilgili sorunlar

Diyabetik Nefropati

→Diyabetik nefropati, diyabetle ilişkilendirilen bir sinir hasarı türü olup cinsel sorunlara neden olmaktadır. Genital bölgede uyuşukluk, ağrı ya da his kaybı görülebilir. Bu durum ereksiyon olamamaya neden olabilir.

Nöropati de orgazmı engelleyebilir ya da cinsel uyarılma hissini azaltabilir. Bu yan etkiler, cinsel ilişkinin acı verici veya keyifsiz bir hâle gelmesine yol açabilir.

İlişkiyle İlgili Endişeler

→Partnerler arasındaki cinsel sorunlar çok önemlidir. İletişim eksikliği cinselliğe ve ilişkinin yakınlığına zarar verebilir.

→Sağlık sorunları çiftlerin ilişkilerinde kolaylıkla cinsel sorunlar yaşamalarına neden olabilir. Bazen çözüm aramak yerine konuyu hiç konuşmamak daha kolay gelebilir.

→Partnerlerden biri öbürüne bakım sağlamaya başlarsa ilişkideki çiftlerin birbirine bakış açıları da değişebilir. Bu durumda kolayca hasta ve bakıcı rollerine girilmesi ve romantizmin kaçması mümkündür.

Erkeklere Özgü Cinsel Sağlık Sorunları

→Diyabeti olan erkeklerin en sık karşılaştığı sorun ereksiyon olamamadır. Bazı vakalarda diyabet teşhisi konduğunda erkeklerin ilk yaptığı şey ereksiyon sorunlarına tedavi aramaktır.

Ereksiyon olamama ya da ereksiyonu boşalana kadar devam ettirememe sinirlerdeki, kaslardaki ve damar yapılarındaki hasardan kaynaklanabilir. Cleveland Clinic’e göre, diyabeti olan erkeklerin yaklaşık yarısı hastalığın bir noktasında ereksiyon olamama sorunu yaşamaktadırlar.
Cleveland Clinic
Cleveland Clinic

→Bazı ilaçların yan etkileri testosteron seviyesini etkileyerek ereksiyon olamamaya neden olmaktadır. Diyabete eşlik eden diğer durumlar da ereksiyon olamamaya neden olabilir.

Bu durumlar arasında şunlar bulunmaktadır:
!Obezite
!Yüksek tansiyon
!Depresyon, kendine güvenin azalması ve anksiyete
!Hareketsiz olmak ya da yeterince egzersiz yapmamak

Geriye Boşalma

→Geriye boşalma, erkeklerin tip 2 diyabetle birlikte yaşadığı bir başka sağlık sorunudur. Bu durum, meni penisin dışına değil mesaneye doğru ilerlediğinde görülür.

→Bu soruna internal sfinkter kaslarının düzgün çalışmaması neden olmaktadır. Bu kaslar, vücuttaki geçişlerin açılıp kapanmasından sorumludur. Anormal derecede yüksek kan şekeri sfinkter kaslardaki sinirlere hasar vererek geriye boşalmaya neden olmaktadır.

Kadınlara Özgü Cinsel Sağlık Sorunları

→Kadınlarda tip 2 diyabetle birlikte görülen en yaygın cinsel sağlık sorunu vajinal kuruluktur. Bu durum, hormonal değişikliklerin veya genital bölgeye kan akışının yavaşlamasının sonucunda görülebilir.

→Diyabeti olan kadınlarda vajinal enfeksiyon ve iltihaplanma oranı artış gösterir. Her iki durum da cinsel ilişkiyi acı verici bir hâle getirmektedir. Mesanede sinir hasarının olması da cinsel ilişki sırasında inkontinansa yani idrar kaçırmaya neden olmaktadır.

Diyabeti olan kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu daha sık yaşanır. Bu ise cinsel ilişkiyi acı ve rahatsızlık verici bir sürece dönüştürür.

Tip 2 Diyabetin Cinsel Hayatınızı Gasp Etmesini Engelleyin

→Tip 2 diyabetle görülmeye başlayan cinsel sorunlar bunaltıcı olup anksiyeteye neden olabilir. Bu durumda cinsel hayatınızdan vazgeçmek çözüm bulmaktan daha kolay görünebilir.

→Ancak, tip 2 diyabet hastalığınız olmasına rağmen aktif bir cinsel hayatınız olabilir. Hayatınızda yapacağınız değişiklikler, ilaçlar ve partnerinizle açık bir şekilde konuşmak size yardımcı olacak şeylerin arasındadır.

1) Günün Farklı Zamanlarını Deneyin

Enerjisizlik ve yorgunluk sizin için sorun oluşturuyorsa enerjinizin zirvede olduğu, günün başka saatlerini deneyin. Gece, her zaman doğru vakit olmayabilir. Uzun bir günün sonunda diyabetle birlikte yorgunluk da olduğunda enerjinizi en son harcayacağınız şey seks olacaktır.

Sabahları veya öğleden sonraları deneyin. Sizin için en uygun vakti anlamak için denemeler yapın.

2) Kuruluğu Önlemek için Kayganlaştırıcı Kullanın

Vajinal kuruluğu önlemek için kayganlaştırıcı kullanın. Su bazlı kayganlaştırıcılar en iyileridir ve kullanabileceğiniz pek çok marka bulunmaktadır. Cinsel ilişki sırasında durup daha fazla kayganlaştırıcı kullanmaktan çekinmeyin.

3) İlaçla Cinsel İsteğinizi Artırın

Hormon tedavisi hem erkeklere, hem de kadınlara libido düşüklüğü, vajinal kuruluk ve ereksiyon olamama gibi sorunlar için yardımcı olabilir. Bu tedavinin sizin için mümkün olup olmadığını doktorunuza danışın.

Hormon tedavisi şu şekilde kullanılabilir:

  • Hap
  • Cilde yapıştırılabilen bantlar
  • Kremler
  • İğneler

4)  Seks İçin Yeterince Sağlıklı Olun

Sağlıklı cinsel hayat için genel sağlık durumunuzun da iyi olması gerekir. Diyabeti olan kişiler için bu durum kan şekerini kontrol altına almakla sağlanır. Seks, enerji gerektiren bir aktivitedir bu nedenle kan şekerinize dikkat etmeniz gerekir.

Vücudunuzdaki insülin miktarını artıran ilaçlar kullanıyorsanız hipoglimesi (kan şekeri düşüklüğü) cinsel ilişki sırasında yaşanabilir. Bu nedenle, öncesinde kan şekerinizi kontrol etmeniz iyi olacaktır.

Kalbiniz için iyi olanların genital sağlığınız için de iyi olacağını aklınızda bulundurun. Tahrik olmak, vajinal kayganlaştırıcılar ve ereksiyon kan akışıyla yakından ilgilidir. Kalp sağlığını koruyacak ve kan dolaşımını artıracak alışkanlıklar edinin.

Bu alışkanlıklar arasında düzenli egzersiz yapmak da bulunur. Egzersizin enerji seviyesini, morali ve dış görünüşünüzü düzenlemek gibi faydaları bulunmaktadır.

5) İnkontinansın Engel Olmasına İzin Vermeyin

Tip 2 diyabeti olan pek çok kişi inkontinans yani idrar kaçırma sorunu yaşayabilir. İdrar kaçırma konusunda kendinizi rahatsız hissediyorsanız partnerinize bu durumu belirtin. Yatak koruyucu kullanmanız faydalı olacaktır.

Durumu kolaylaştırmak için yatak koruyucu pedler alabilir ya da havlu kullanabilirsiniz.

6) Doktorunuzla Konuşun

Cinsel sorunlarınızı doktorunuzla konuşun. Cinsel işlev bozukluğu, hastalığın ilerlediğinin veya tedavinin işe yaramadığının bir göstergesi olabilir. Kullandığınız ilaçların cinsel hayatınızı etkileyebilecek yan etkilerini konuşmaktan çekinmeyin. Aynı yan etkilere sahip olmayan farklı ilaçlar olup olmadığını sorun.

Ereksiyon olamama sorununa karşı kullanılabilecek ilaçları danışın. Bu ilaçları kullanmaya uygun değilseniz penis pompaları da bir seçenek olabilir.

7) İlişkinize Odaklanın

İlişkinize çok dikkat edin. Arzularınız tepe noktasında olmadığında yakınlık göstermenin başka yollarını bulun.

Cinsel ilişki olmadan yakınlık göstermenin yolları:

  • Masaj
  • Banyo
  • Sarılmak

Sadece hasta bakımıyla ilgili olmayan birbirinizle ilgilenebileceğiniz bir zaman aralığı oluşturun. Diyabetin hiçbir şekilde konuşulmadığı romantik akşamlar planlayın. Partnerinizle duygularınızı ve oluşabilecek cinsel sorunları konuşun.

Kronik rahatsızlıklarla ve cinsel hayatınızla ilgili sorunları konuşmak ve duygusal destek almak için destek gruplarına katılmayı ve danışmanlık almayı düşünün.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress