• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Tiroid-Uyandırıcı İmmunoglobulin (TSI) Seviyesi Testi

8 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

♦♦TSI testi vücudunuzdaki tiroid-uyandırıcı immunoglobulin seviyesini ölçer. Kanda yüksek TSI seviyesi tiroid bezini etkileyen otoimmün bozukluu anlamına gelen graves hastalığına işaret eder.

♦♦Eğer graves hastalığınız varsa büyük olasılıkla tip 1 diyabet veya addison hastalığı gibi diğer otoimmün hastalıklar geliştireceksinizdir. Kadınların graves hastalığına yakalanma ihtimali 7-8 kat daha fazladır. Nadiren TSI testi tiroidi etkileyen diğer bozuklukları da teşhis etmek için kullanılabilir, örneğin hashimoto tiroiditi veya toksik multinodüler guatrin.

♦♦Eğer hipertiroidizm belirtileri gösteriyorsanız veya eğer hamileyseniz ve tiroid sorunlarına dair bir geçmişiniz varsa doktorunuz TSI testi isteyebilir.

TSI Tiroidinizi Nasıl Etkiler?

Tiroid bir içsalgı bezidir. Boynunuzun temelinde yer alır. Vücudunuzun metabolizmasını düzenleme ve diğer önemli fonksiyonları için çeşitli tiroid hormonlarının üretiminden sorumludur.

Birkaç durum tiroidinizin tiroid hormonlarınız T3 ve T4’ün çok fazla salgılanmasına sebep olur. Buna hipertiroidizm denir, Hipertiroidizm aşağıdaki gibi birçok belirtiye sebep olur:

  • Yorgunluk
  • Kilo kaybı
  • Uykusuzluk
  • Çarpıntı
  • Hafakan

Hipertiroidizim aniden kötüleştiğinde, ki buna tiroid fırtınası da denir, bu hayatî tehlike içeren bir duruma sebep olur. Bu vücutta ani tiroid hormonu yükselmesi ile olur. Genellikle hipertiroidizm tedavi edilmediğinde ve yeterince tedavi edilmediğinde gerçekleşir. Bu acil müdahale gerektiren medikal bir durumdur.

“Tirotoksikoz” her türlü şeye sebep olabilecek hipertiroidizmin eski bir terimidir.

Graves hastalığı hipertiroidizmin en yaygın sebebidir. Eğer graves hastalığınız varsa bağışıklık sisteminiz yanlış bir şekilde TSI antikoru üretir. TSI tiroidi taklit eder,  hormonu canlandırır (TSH) ve bu da tirodinizi T3 ve T4 üretmesi için sinyal gönderir.

TSI, tiroidinizi gerekenden çok dah fazla hormon üretmesi için tetikler. Kanınızdaki TSI antikorlarının varlığı Graves hastalığı taşıdığınıza işarettir.

TSI Testinin Amacı Nedir?

1.Graves Hastalığının Teşhisi
Eğer hipertiroidizim belirtileri gösteriyorsanız doktorunuz tipik olarak TSI testi isteyecektir ve graves hastalığından şüpheleniyor olacaktır. Graves hastalığının temel sebebi hipertiroidizmdir. TSH, T3 ve T4 seviyeleri anormal olduğunda bu test belirtilerinizin sebebini aydınlatmaya yardımcı olabilir.

2.Hamile Kadınlarda

Eğer hipertiroidizm belirtileriniz veya tiroid sorunlarına dair bir geçmişiniz varsa doktorunuz hamileliğiniz sırasında bu testi isteyecektir. Graves hipertiroidizmi 1000 hamilelikten 2’sini etkiler. Eğer graves hastalığınız varsa kan akışınızdaki TSI plasentaya geçebilir. Bu antikorlar bebeğinizin tiroidi etkileşime girer ve “geçici neonatal graves tirotoksikoz” denen duruma sebep olur. Bunun anlamı bebeğiniz graves hastalığı ile doğsa bile tedavi edilebilirdir, geçicidir ve fazla TSI bebeğinizin vücudunu terk ettiğinde geçecektir.

3.Diğer Hastalıkların Teşhisi
TSI seviyesine bağlı diğer bozukluklar arasında hashimoto tiroiditi ve toksik multinodüler guatrin bulunur. Aynı zamanda kronik lenfositik tiroidit de denir. Hashimoto tiroiditi tiroid bezinin iltihaplanması ve şişmesidir. Tipik olarak tiroid bezinin fonksiyonunu düşürür ve hipertiroidizme sebep olur. Toksik multinodüler guatrinde tiroid beziniz büyür ve çok fazla tiroid hormonu salgılayacak belli bir sayıda küçük, yuvarlak büyümelere veya nodüllere sebep olur.
4.Hazırlık Ve Prosedür
Bu test genellikle bir hazırlık gerektirmez, örneğin oruç tutmak veya kullanılan ilaçların bırakılması gibi. Yine değer doktorunuz böyle talep ederse talimatlarına uyunuz. TSI testi ile aynı zamanda başka testler için oruç tutmanızı gerektirecek kan testleri isteyebilirler. Prosedür için geldiğinizde bir sağlık görevlisi kanınızı alacak. Kanınızı TSI seviyenizi görmek için analiz etmek üzere laboratuara gönderecekler.

TSI Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Normal Sonuçlar

TSI test sonuçları yüzdelik veya TSI indeksi formundadır. Genellikle TSI indeksi 1,3 veya %130’dan aşağı olur ve bu normal kabul edilir. Doktorunuzun başka standartları olabilir. Bu yüzden herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa danışınız.

Normal TSI sonuçlarına rağmen yine de otoimmün bozukluğunuz olabilir. Eğer doktorunuz antikorların zamanla ilerleyeceğinden şüpheleniyorsa, çoğu otoimmün hastalığında olduğu üzere, ilerleyen zamanlarda testin tekrar edilmesi gerekebilir.

Anormal Sonuçlar

Eğer yüksek TSI seviyeniz varsa bu aşağıdaki durumlara işaret edebilir:

  • Graves hastalığı
  • Hashitoksikozu, anlamı hashimoto tiroiditi’ne bağlı iltihap yüzünden artan tiroid aktivitesidir
  • Neonatal tirotoksikoz, anlamı bebeğinizin doğumunda sizin yüksek tiroid hormon seviyeniz yüzünden yüksek tiroid hormon seviyesine sahip olmasıdır

Tedavi ile bebeğinizdeki neonatal tirotoksikoz geçecektir.

Eğer TSI kanınızda mevcutsa, bunun anlamı genellikle Graves hastalığıdır.

TSI Testinin Riski

Her kan alımının riskleri bulunmaktadır.

  • Prosedür sırasında ve sonrasında kısa bir süre ağrı veya acı
  • Sağlık görevlisinin iğneyi çıkarmasının ardından oluşan hafif kanama
  • İğne alanında ortaya çıkan küçük bir çürük
  • Nadir olmak üzere iğne alanında enfeksiyon
  • Nadir olmak üzere iğne alanındaki damarlarda iltihap

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress