• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Tiroit Hastalıklarında Ultrason Kullanımı ve Faydaları

4 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Tiroit Ultrasonu Nedir?

Ultrason, ses dalgalarını kullanarak vücudun görüntüsünün üretilmesini sağlayan acısız bir işlemdir. Ultrason genellikle en sık, hamilelik sırasında fetüsün görüntüsünü almak için kullanılmaktadır.

Tiroit ultrasonu, tiroitteki anormalliklerin saptanması için kullanılmaktadır.

Bu anormallikler:

  • Kistler
  • Nodüller
  • Tümörler

Tiroit Ultrasonunun Kullanım Alanları

Tiroit ultrasonu, tiroit fonksiyon testi anormal çıkarsa veya doktorunuz boynunuzu muayene ettiği sırada tiroit bezlerinde büyüme fark ederse ultrason isteyebilir. Ultrason, tiroit bezlerinin yetersiz çalışması durumunda da kullanılabilir.

Tiroit ultrasonu, fiziksel muayenenin bir parçası olarak yapılabilir. Ultrason, organların yüksek çözünürlüklü görüntüsünü vererek doktorunuzun genel sağlık durumunuz hakkında daha detaylı bilgi edinmesini sağlar. Anormal şişlik, acı veya enfeksiyon gibi durumlarda doktorunuz ultrason isteyebilir. Böylece, bu belirtilerin nedenleri anlaşılabilir.

Ultrason, tiroitlerinizden biyopsi alınması gerektiğinde veya tiroitlerin etrafındaki dokular herhangi bir nedenden ötürü incelenmek istendiğinde de yapılır.

Ultrasona Hazırlanmak

Ultrason, hastanede yapılır. Test öncesinde boğazınızı kaplayan tüm aksesuarların çıkarılması gerekmektedir. Daha sonra uzanmanız istenir.

Doktorunuz, damarları renklendirmek için kanınıza özel ilaçlar enjekte ederek daha kaliteli ultrason görüntüleri elde etmek isteyebilir. Bu, genellikle Lumason veya Levovist adlı ilaçlar kullanılarak yapılır.

Ultrason Nasıl Yapılır?

Ultrasonu yapacak teknisyen, boynunuzun altına bir yastık yerleştirerek kafanızı arkaya doğru götürerek boğazınızı çıkarmanızı sağlar. Bu pozisyon biraz rahatsızlık verebilse de acı vermez. Bazı durumlarda, oturarak da ultrasona bakılabilir.

Teknisyen boğazınıza işlem öncesinde bir jel sürer. Bu jel, ultrason cihazına bağlı aletin cildinizin üzerinde kolaylıkla hareket etmesini sağlar. Jel uygulandığı sırada soğukluk hissetmenize neden olabilir ama ciltle temas ettikten sonra bu his geçmeye başlar.

Teknisyen, cihazı ileri geri oynatarak tiroitlerinizi bulur. Ultrason sırasında herhangi bir acı hissetmezsiniz. Herhangi bir rahatsızlık yaşıyorsanız teknisyene belirtebilirsiniz.

Ultrason görüntüleri ekrana yansır ve tiroitlerin değerlendirilebilmesi için net bir görüntü alınmaya çalışılır. Teknisyen, ultrason sonuçlarına teşhis koyma ve açıklama yetkisine sahip değildir. Ultrasonla inceleme yapan kişi doktorunuz olmadığı sürece soru sormayın.

Doktorunuz ve radyolog görüntüleri değerlendirir. Sonuçlar çıktıktan sonra durumunuzla ilgili bilgilendirilirsiniz.

Tiroit ultrasonu herhangi bir risk oluşturmaz. Ultrasondan sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Tiroit Ultrasonu Teşhis Konulmasına Nasıl Yardımcı Olur?

Ultrason, doktorunuza oldukça önemli bilgiler verir:

  • Büyümenin katı veya sıvı olduğu bilgisi
  • Büyüyen kütlelerin sayısı
  • Büyümenin nerede oluştuğu
  • Büyümenin sınırları
  • Büyümenin içindeki kan akışı

Ultrasonla guatr ya da tiroit bezinin boyutundaki değişiklikler anlaşılabilir.

Tiroit Ultrasonunun Sonuçlarının Anlaşılması

  • Doktorunuz, başka testler yapmadan önce ultrason sonuçlarını değerlendirir. Bazı vakalarda, ultrason iyi veya kötü huylu nodülleri gösterebilir.
  • Yapılan çalışmalara göre, ultrason sonuçlarıyla 111 sonuçtan sadece 1’inde kanser tespit edilmektedir. Tiroitlerinde nodül bulunan kişilerin yarısından fazlasında kanser bulunmamaktadır. Küçük nodüller, kansere neden olmazlar.

Tiroit Ultrasonunun Ücreti

Tiroit ultrasonu devlet hastanelerinde sigortanız tarafından karşılanmaktadır. Özel hastanelerdeyse, fiyatlar değişiklik göstermektedir.

Tiroit Ultrasonundan Sonra

  • Tiroit ultrasonundan sonra ne yapılacağı çıkan sonuçlara bağlıdır. Doktorunuz şüphe oluşturan bezeler için biyopsi isteyebilir. Teşhis için iğneyle biyopsi uygulanabilir. Bu işlem sırasında, uzun ve ince bir iğne tiroitlerde kist bulunan bölgeye batırılır ve sıvı çekilerek kanser için test yapılır.
  • Ultrasonda bir anormallik ortaya çıkmazsa herhangi bir işlem yapılmasına gerek görülmez. Doktorunuz ultrasonu fiziksel muayenenin bir parçası olarak yaparsa her muayenede tekrar ultrasonla bakılabilir. Aile geçmişinde tiroitlerle ilgili anormallikler varsa doktorunuz daha sık tiroit ultrasonu isteyebilir. Böylece tiroitle ilgili sorunlarınız daha erken fark edilerek tedavi edilebilir.
  • Ultrason sonuçlarınızda anormallik gözlenirse, doktorunuz bu duruma neden olan rahatsızlıkları belirleyebilmek için bazı testler isteyebilir. Bu durumda tiroidin muayene edilmesi için farklı ultrason türleri de yapılabilir. Kist, nodül veya tümör varsa doktorunuz bunların ameliyatla alınmasını önerebilir.
  • Ultrason hızlı, acısız bir işlemdir ve kanserin erken aşamalarda teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Ailenizin sağlık geçmişinde tiroitle alakalı sorunlar varsa bu durumla ilgili doktorunuzu mutlaka bilgilendirmelisiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress