• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Toplam Diz Replasmanı Hakkında Genel Sorulara Cevaplar

14 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

1.Diz replasmanı yapmak için en doğru zaman ne zamandır?
Diz replasmanının ne zaman yapıldığını belirlemek için kesin bir formül yoktur. Ancak telefona cevap vermek için kalkmakta ya da arabanıza yürümekte güçlük çekiyorsanız, bir aday olabilirsiniz. Ortopedi cerrahı tarafından yapılan kapsamlı bir inceleme size bir öneri vermelidir. İkinci bir görüş almak da faydalı olabilir.

2.Ameliyattan kaçınmanın bir yolu var mı?

Bazıları için yaşam tarzı değişiklikleri, fizik tedavi, ilaç tedavisi veya akupunktur ve proloterapi (bağ dokusunu güçlendirmek için sıvı enjekte etmeyi içeren) gibi alternatif tedavi yöntemler diz problemlerinin idare edilmesinde yardımcı olabilir.

Ayrıca steroid veya hyaluronik asit enjeksiyonları ve hasarlı kıkırdağı ele alan artroskopik cerrahi de dahil olmak üzere, diz protezi ameliyatına başvurmadan önce, sıklıkla tavsiye edilen diğer prosedürler hakkında cerrahınızla konuşmak isteyebilirsiniz.

Bununla birlikte gerekli diz replasmanının geciktirilmesi veya reddedilmesi daha az olumlu sonuçlara yol açabilir. Kendinize sorun: Her şeyi denedim mi? Dizim yapmaktan zevk aldığım şeyleri yapmamı engelliyor mu?

3.Ameliyat sırasında ne olacak ve diz değiştirme operasyonu ne kadar sürecek?
Cerrah ekleminizin hasarlı bölgesini ortaya çıkarmak için dizinizin üstünde bir seri kesi yapar. Standart kesi boyutu 25 cm kadar uzun olabilir, ancak minimal invaziv bir prosedürde bu boyut sadece 10 cm de olabilir.

Ameliyat sırasında cerrah diz kapağını bir kenara doğru hareket ettirir ve hasar görmüş kemiği ve kıkırdağı keser ve ardından yeni metal ve plastik parçalarla değiştirir. Bileşenler doğal dizinizin hareketini taklit eden sentetik (ancak biyolojik olarak uyumlu) bir eklem oluşturmak için birleşir.

Çoğu diz replasman prosedürleri tamamlamak için 1,5 ila 2 saat arasında sürer.

4.Diz replasmanında hangi parçalar kullanılır ve nasıl yerleştirilirler?
İmplantlar metal ve medikal dereceli plastikten oluşur. Bu bileşenleri kemiğinize yapıştırmak için iki yöntem kullanılır: tipik olarak yerleştirilmesi yaklaşık 15 dakika süren kemik çimentosunun uygulanması ve dokuya doğru büyüyen veya kemiğe yapışan gözenekli bir kaplamaya sahip, bileşenleri kullanan çimentosuz bir yaklaşım. Bazı durumlarda bir cerrah aynı ameliyatta her iki tekniği de kullanabilir.

5.Ameliyat sırasında anestezi konusunda endişelenmeli miyim?
Anestezi içeren tüm ameliyatların riskleri vardır. Bununla birlikte genel anestezi için komplikasyon ve ölüm oranları son derece düşüktür. Anestezi ekibi genel anestezi veya spinal, epidural veya bölgesel sinir bloğu anestezisinin en iyi olup olmadığını belirleyecektir.

6.Ameliyattan sonra ne kadar ağrı yaşayacağım?
Ameliyattan sonra biraz ağrı hissedecek olsanız da bu ağrı hızlı bir şekilde yok olmalıdıdr. En fazla dört veya beş gün içinde. Ameliyat günü sinir engelleyici alabilirsiniz veya cerrahınız ameliyat sırasında ağrı kesici yardımı ile uzun süre etkili bir anestetik kullanabilir.

Doktorunuz ameliyattan hemen sonra veya ağız yolu veya intravenöz yolla (IV) uygulanabilecek ağrıyı yönetmenize yardımcı olacak ilaçları reçete edecektir. Hastaneden ayrıldıktan sonra hap veya tablet formunda alınan ağrı kesicilere geçiş yapacaksınız.

Ameliyattan sonra iyileşirken dizinizde belirgin olarak daha az ağrı hissedebilirsiniz, ancak kesin sonuçları öngörmenin bir yolu yoktur. Bazıları ameliyattan sonra tam bir yıl boyunca diz ağrısı yaşamaktadır. Fizik tedaviye katılma ve yaşam tarzı değişiklikleri yapma isteğiniz ameliyat sonrası ağrı düzeyiniz ve implantın ayarlanması üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

7.Ameliyattan hemen sonra ne beklemeliyim?
Dizinizdeki bir bandajla ve muhtemelen eklemden gelen sıvıyı çıkarmak için bir tahliye edilmek üzere uyandırılacaksınız. Dizinizi yükselterek ve uzanırken bacağınızı nazikçe uzatan ve esneten sürekli bir pasif hareket (CPM) makinesinde uyanabilirsiniz.

Bir doktor da bir kateter takabilir, böylece tuvalete gitmek için yataktan çıkmanız gerekmez. Kateter genellikle ameliyat günü veya ertesi gün çıkarılacaktır.

Buna ek olarak bir pıhtı olasılığını azaltmak için kan dolaşımını veya ayak pompalarını geliştirmek için bacağınızın etrafında bir sıkıştırma bandajı veya çorap takabilirsiniz.

Doktorunuz intravenöz olarak antibiyotikleri uygulayacak ve pıhtılaşma olasılığını azaltmak için antikoagülanlar (kan inceltici) verebilir.

Birçok kişi acil ameliyat sonrası dönemde mide rahatsızlığı yaşıyor. Bu normaldir ve doktorunuz veya hemşireniz mide ağrısını hafifletmek için ilaç sağlamaya yardımcı olabilir.

8.Diz replasmanından iyileşme ve rehabilitasyon sırasında neler bekleyebilirim?
Çoğu insan, ameliyathaneyi ya da bir sonraki gün koltuk değneği yardımıyla kalkıp yürüyebilir. Fiziksel terapist ameliyattan birkaç saat sonra dizinizi bükmenize ve düzeltmenize yardımcı olacaktır.

Eve döndükten sonra terapi haftalarca düzenli olarak devam edecek ve dizin işlevselliğini iyileştirmek için özel egzersizler yapmanız istenecektir. Durumunuz daha kötüleşir ise veya evde gerekli desteği almazsanız, doktorunuz öncelikle bir rehabilitasyon veya bakım evinde kalmanızı tavsiye edebilir.

Ameliyattan sonraki haftalarda doktorunuz ağrı kesici ilaçlarınızı kesecektir.

9.İyileşme sürecinde evimi hazırlamak için ne yapmam gerekiyor?
Çok katlı bir evde yaşıyorsanız zemin katta bir yatak ve yer hazırlayın, böylece ilk döndüğünüzde merdivenlerden kaçınabilirsiniz.

Evinizin güç kabloları, halı ve mobilya gibi kargaşa yaratacak engel ve tehlikelerden uzak olduğundan emin olun. Özellikle yolların, koridorların ve içinden geçmeniz muhtemel diğer yerlere odaklanın.

Korkulukların güvenli olduğundan emin olmak akıllıcadır ve kullanmayı planladığınız küvet veya duşta bir tutamak çubuğu bulunmalıdır. Bir banyo veya duş koltuğu eklemek isteyebilirsiniz.

10.Herhangi bir özel ekipmana ihtiyacım olacak mı?
Doktorunuz evde ya da yatakta yatarken bir CPM makinesi kullanmanızı tavsiye edebilir. Bu cihazla hastaneden eve gönderilebilir, ancak doktorunuz ya da fizyoterapistiniz size teslim edilmesini ayarlayacaktır. Bir CPM makinesi ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta boyunca diz hareketinizi artırmaya yardımcı olur ve genellikle yara dokunun gelişimini yavaşlatmak ve implantlı dizinizden maksimum hareket aralığına ulaşmanıza yardımcı olmak için reçete edilir. Cihazı öngörüldüğü şekilde kullanmak çok önemlidir. Ancak doktorlar geçmişte olduğu kadar gerekli olmadığını ve çoğu kez artık kullanılmadığını söylüyorlar.

Ek olarak doktorunuz bir yürüteç veya koltuk değneği gibi ihtiyacınız olan herhangi bir hareket ekipmanını reçete edecektir.

11.Hangi aktivitelere katılacağım?
Birkaç gün içinde normal günlük aktivitelere, örneğin yürüyüş ve banyo, devam edebilmeniz gerekir.

Düşük etkili egzersiz, rehabilitasyon döneminizden sonra tipik olarak 6 ila 12 hafta arasında yapılmalıdır. Bu rehabilitasyon döneminde yeni aktiviteler hakkında fizyoterapistinize danışın.

Koşmaktan, zıplamaktan, tepe yukarı ve aşağı bisiklet sürmelerden ve diğer yüksek etkili etkinliklerden kaçınmalısınız. Ortopedik cerrahınızla, aktivitelerinizle ilgili her türlü sorularınızı tartışın.

12.Yapay diz eklemi ne kadar sürecek ve bir revizyon (ikinci diz replasmanı) gerektirecek mi?
Çalışmalar bu ameliyatı geçirenlerin %85’inden fazlasının ameliyattan sonra 15 ila 20 yıl sonra hala işlevsel bir ekleme sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, derz üzerinde aşınma ve yıpranma yapay eklemin performansını ve ömrünü olumsuz yönde etkileyebilir. Genç insanlarınn yaşamları boyunca eklemlerini yıpratma ve yaşamları boyunca bir revizyon gerektirme ihtimali daha fazladır. Özel durumunuz hakkında bir doktora danışın.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress