
Torasik Spondilozun Belirtileri
- Torasik spondilozun her zaman fark edilebilir belirtileri olmaz. Olduğundaysa sırtınızda katılık, ağrı veya iki durumu birden hissedebilirsiniz.
- Acı genellikle disklerdeki değişikliklerin omurga kanalındaki sinirlere baskı uygulaması sonucunda görülür. Örneğin, baskının oluştuğu yerde kemiğin iyileşmesi için dokular beze oluşturabilirler. Ama bu bez oluşumu omurga sinirlerine baskı uygulayarak acı, ağrı ve daha başka belirtiler yaşamanıza neden olabilir.
- Sırtınızın herhangi bir yerinde oluşan spondiloz bacaklara kadar yayılan ağrıya neden olabilir. Ağrı hareket edildikçe kötüleşir ve dinlendikçe düzelir.
- Bacaklarınızda karıncalanma veya uyuşma yaşayabilirsiniz. Ayrıca, kollarınızda ve bacaklarınızda kas zayıflığı veya yürümede zorluk yaşayabileceğiniz belirtiler arasındadır.
- Spondilozun oluşturacağı bir başka komplikasyonsa spondilolistezdir. Spondilolistezis, omurganın kayarak arada kalan sinirleri sıkıştırmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu ağrı verici durum genellikle sinir sıkışması olarak da adlandırılır.
Torasik Spondilozun Nedenleri
- Torasik spondiloz, genellikle yaşla alakalı bir durumdur. Her geçen yıl, spondilozun oluşma riski artar. Sağlıklı insanlarda bile disk dejenerasyonu görülebilir.
- Omurganızın torasik bölgesine daha az yük bindiğinden genellikle önce servikal ya da lumbar spondiloz oluşur. Sırtın bir kısmında bu durum yaşandığında omurganızın geri kalanında da yaşanma olasılığı yükselir.
- Yaşça daha büyük yetişkinlerde, omurgaya yüklenen baskı giderek artar. Spondilozun nedeni, ağır kaldırmak ve çok hareketli bir yaşam da olabilir. Kemik erimesi, yaşla ilişkili bir durumdur ve omurgada baskıdan kaynaklı çatlamalara ve kırılmalara neden olabilir.
- Omurganın yaygın bir şekilde spondilozla ilişkilendiren kısmına pars interarticularis denir. Bu kısım, omurganın arka kısmında iki taraflı eklemle birleşir. Bu kısımda oluşacak ufacık bir çatlak bile spondiloza neden olabilir.
- Gençlerde omurga büyümeye ve gelişmeye devam eder. Sporda zorlama veya herhangi bir kaza spondiloza neden olabilir.
- Genetiklerin de spondiloz üzerinde büyük etkisi vardır. Ailenizde omurga kemiğinin zayıflığı görülebilir ve bu durum spondiloza neden olabilir.
Torasik Spondilozun Teşhisi
- Sırtınızdaki ağrı ve katılık, uyumanızı ya da eğlenmenizi etkileyecek hale gelip hayat kalitenizi düşürmeye başladıysa doktora görünmelisiniz.
- Ağrı ve karıncalanma genellikle bacaklarda ve ayaklarda hissedileceğinden belirtilerin nedenini bulmak her zaman kolay olmayacaktır. Genellikle sırtın alt kısmında oluşabilecek sorunlara odaklanılır, omurganın torasik bölgesinde oluşabilecek çatlaklar ve kırıklar akla gelmez.
- Sağlık geçmişinizi ve şimdiki belirtilerinizi öğrendikten sonra doktorunuz spondilozdan şüphelenirse röntgen ister. 60 yaş üstü çoğu yetişkinde spondiloz röntgenle ortaya çıkar. Röntgen, kemiklerdeki kırılmaları ve çatlakları gösterir.
- MR taramaları, omurganın etrafındaki sinirler ve yumuşak dokulara dair detaylı bir görüntüleme sunar. Doktorunuz sinir sıkışmasından şüphelenirse MR isteyecektir.
Torasik Spondilozun Tedavisi
Bu hastalıkta genellikle amaç mümkün olduğu kadar ameliyattan uzak durmaktır. Belirtiler, ağrı kesici ilaçlarla ve fizik tedaviyle kontrol altına alınabilir.
Ancak, torasik spondiloz sinire baskı yapıyorsa ameliyatla bu baskı azaltılabilir. Ameliyatla yapılabilecek işlemler şunlardır:
- Disektomi işlemiyle hasar gören diskin alınması
- Laminektomi işlemiyle omuganın arkasındaki kemik çıkıntılarının alınması
- Laminoplasti işlemiyle laminanın pozisyonunun değiştirilerek omurgadaki dokulara daha fazla yer açılması
- Omurga füzyonu işlemiyle platin kullanılarak veya kullanılmayarak omurganın iki kısmının birbirine bağlanması
Sırt korsesiyle omurganızı ameliyat sonrasında veya kırılmaların kendiliğinden iyileşmesini sağlamak için sabit tutabilirsiniz.
Evde Yapabilecekleriniz
Fizik Tedavi ve Egzersiz
*Doktorunuz onay verdikten sonra sırtınızı esnetmek ve güçlendirmek için egzersizlere başlayabilirsiniz. Fizik tedaviyle omurganıza en uygun egzersizleri öğrenerek sırtınızı güçlendirebilirsiniz.
*Torasik spondilozda egzersiz yaparken doktorunuzun size rehberlik etmesi ve acı yaşadığınız noktada egzersizi sonlandırmanız çok önemlidir.
Egzersiz sırasında geliştirmek için odaklanmanız gereken şeyler:
- Duruş
- Hareket kabiliyeti
- Kas esnekliği
- Karın kaslarınız omurganızı desteklediğinden karın kaslarını güçlendirmek
- Omurga kaslarını güçlendirmek
- Kilo kontrolü
- Dolaşımı artırmak
- Formunuzu korumak
♣Karın kaslarını güçlendirmek omurga sağlığı için çok önemlidir ve evde yapılabilir. Yapabileceğiniz basit bir egzersiz:
1. Sırt üstü yere yatın ve bacaklarınızı kırın. Ayaklarınızı yere basın.
2. Karın kaslarınızı kullanarak göbeğinizi yere doğru itekleyin.
3. Bu pozisyonda 10 – 15 saniye boyunca bekleyin.
4. Durun ve birkaç saniye boyunca gevşeyin.
5. 10 kez, 3 set yapın.
♣Sırt kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı olacak bir başka egzersiz:
1. Sırt üstü yere yatın ve bacaklarınızı kırın. Ayaklarınızı yere basın.
2. Popo kaslarınızı kullanarak bacaklarınızı kaldırın. Omuzlarınız yerde dursun.
3. Köprü pozisyonunda 5 saniye bekleyin.
4. Yavaşça bacaklarınızı yere indirin.
5. Bu hareketi 10 kez, 3 set olacak şekilde yapın.
- Yüzme, sırt kaslarınızı güçlendirip hareket kabiliyetinizi ve esnekliğinizi artıracak hafif bir egzersizdir. Hidroterapi, kaslarınızı gevşetip ağrıyı hafifletecek ve suda yapılabilecek bir başka egzersizdir.
- Herhangi bir terapiye ya da egzersize başlamadan önce doktorunuzdan onay almayı unutmayın.
- Omurganızı ve karın kaslarınızı güçlendirip, esnekliğinizi korumak, torasik spondiloz yoksa bile çok önemlidir. Bu egzersizler, sırt sorunları yaşamanızı engeller.
- Belirtileriniz varsa bu belirtileri görmezden gelmeyin. Doktora görünerek omurganızı kontrol ettirin ve gerekliyse tedavi olun. Ameliyata son çare olarak başvurulması gerektiğini unutmayın. Belirtilerinizi göz ardı etmeniz ağrı, uyuşma ve kas zayıflığı gibi durumları yaşamanıza neden olacaktır.
- Hayat tarzınızda yapacağınız değişikliklerle sırt ağrısı yaşamadan çok uzun yıllar geçirebilirsiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın