
Testlerin panelinde aşağıdakiler bulunur:
- Toksoplazmozis
- Diğer (HIV, hepatit virüsleri, varicella, parvovirus)
- Kızamıkçık (Alman kızamık)
- Sitomegalovirüs
- Herpes simpleks
- Frengi
Bir doktor, bir kadın ilk doğum öncesi ziyaretini yaptığında genellikle TORCH taramasının bazı bileşenlerini rutin olarak gerçekleştirir. Bir kadın hamilelik sırasında bazı hastalıkların belirtilerini gösterirse diğer bileşenleri de yapabilirler. Bu hastalıklar plasentaya geçebilir ve yenidoğanda doğum kusurlarına neden olabilir. Bu koşullar şunları içerir:
- Katarakt
- Sağırlık
- Zihinsel engel (ID)
- Kalp sorunları
- Nöbetler
- Sarılık
- Düşük trombosit seviyeleri
Testler bulaşıcı hastalıklara karşı antikorları araştırır. Antikorlar, virüsler ve bakteriler gibi zararlı maddeleri tanıyan ve yok eden proteinlerdir.
Spesifik olarak testler iki farklı antikoru tarar: immünoglobulin G (IgG) ve immünoglobulin M (IgM).
- IgG antikorları, geçmişte bir enfeksiyon geçirdiğinizde ve artık akut hastalık olmadığında mevcuttur.
- IgM antikorları, biri akut enfeksiyon sırasında mevcuttur.
Bir doktor, bir kadının belirti geçmişleriyle birlikte bu antikorları kullanarak fetüsün bir enfeksiyona maruz kalıp kalmadığını değerlendirir.
TORCH Taraması Tarafından Tespit Edilen Hastalıklar
1.Toksoplazmozis
2.Kızamıkçık
3.Sitomegalovirüs
4.Herpes simpleks
5.Diğer hastalıklar
TORCH Taramasının Riskleri Nelerdir?
⇒TORCH viral taramaarı basit, düşük riskli kan testleridir. Delinme yerinde morarma, kızarıklık ve ağrı yaşayabilirsiniz. Çok nadir durumlarda delinme yarası enfekte olabilir. Bu riskler fetüs için geçerli değildir.
TORCH Taramasına Nasıl Hazırlanırım?
⇒TORCH taraması özel bir hazırlık gerektirmez. Ancak, bir TORCH taramasındaki virüslerden herhangi birinin bulaştığını düşünüyorsanız, doktorunuza söyleyin.
⇒Ayrıca aldığınız reçetesiz veya reçeteli ilaçlardan da bahsetmelisiniz. Doktorunuz, belirli ilaçları almayı bırakmanız veya testten önce yemek yemekten ve içmekten kaçınmanız gerektiğini size söyleyecektir.
TORCH Taraması Nasıl Yapılır?
⇒Bir TORCH taraması küçük bir kan örneği almayı içerir. Kan genellikle kolunuzda bulunan bir damardan alınır. Bir laboratuara gideceksiniz ve bir sağlık uzmanı kan almayı gerçekleştirecek. Alanı temizlerler ve kan almak için bir iğne kullanırlar. Kanı bir tüpte veya küçük bir kapta toplarlar.
⇒Kan alınırken keskin bir çimdik veya acı hissi hissedebilirsiniz. Daha sonra genellikle çok az kanama olur. Çekme işlemi tamamlandıktan sonra delinme bölgesine hafif bir bandaj uygularlar.
TORCH Taraması Sonuçlarımın Anlamı Nedir?
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın