
1.Hızlı Kilo Alımı
Hamileliğin son aylarında bebek çok daha fazla kilo alır. Amerika Gebelik Derneği’ne göre, fetüs 27. haftadayken 1 kilo, 32. haftadayken 2 kilo olur. Erken doğum yaşanmadığında, bebek doğuma kadar ise 3 ila 4.5 kilogram arasına çıkana kadar kilo almaya devam eder. Bebeğiniz, üçüncü trimesterde ortalama 15 santimetre uzar. Bebeğin kilosunun dışında, şunlardan dolayı da kilonuz artacaktır:
- Sıvılar
- Kanın artması
- Amniyotik sıvı
- Rahmin büyümesi
- Plasentanın büyümesi
- Yağ depoları
Tüm bunlar birkaç kilo almanıza neden olacaktır. Bu yüzden doktorlar ve ebeler, kadınların hamileliğin ilk iki trimesterinde kilo almamalarını istemektedir.
Üçüncü trimester sırasında kesinlikle kilo vermek istemezseniz. Hamileliğin bu aşamasında canınız sağlıksız yiyecekler çekiyorsa kendinize karşı koymanız çok önemlidir. Bunlara dikkat etmeniz, gereksiz yere kilo almanıza engel olacaktır.
Hamilelikte alacağınız toplam kilo, hamilelik öncesinde kaç kilo olduğunuza bağlıdır. Üçüncü trimesterde fazla kilonun neden olacağı komplikasyonlar:
- Gebelik şekeri
- Yüksek tansiyon
- Erken doğum (Bebeğin 37 haftada veya daha önce doğması)
- Doğum kilosu fazla olan bebekler
2.Bacaklarda Varis ve Şişlik
Hamileliğin neden olduğu doğal kilo alımı bacaklarınızın ve ayak bileklerinizin şişmesine neden olabilir. Bu sorun, vücutta daha fazla sıvı biriktiğinde daha da kötüleşecektir. Bu nedenle, bol su için ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Alt vücutta oluşacak baskı ne kadar artarsa bacaklarda varis oluşma ihtimali de o kadar artacaktır. Mümkün oldukça dinlenerek ve bacaklarınızı yukarıda tutarak bacaklarınızdaki baskıyı azaltın. Bacaklardaki şişlikler ağrılara neden oluyorsa varis çorabı giyinmeyi düşünebilirsiniz.Çok az ödem olması normaldir ancak bacaklarda ve ayak bileklerinde aniden oluşan, acı verici şişlikler endişe nedenidir. Ani şişlikler yaşarsanız doktorunuza bildirmelisiniz. Böylece doktorunuz hayatınızı tehlikeye atabilecek preeklampsi gibi durumları eleyebilir. Bu rahatsızlık son derece yüksek tansiyon, idrarda protein ve bazen başta ve üst karın bölgesinde ağrılarla belirlenebilir.
3.Göğüslerde ve Vajinada Oluşan Değişiklikler
Hamileliğin son haftalarında göğüslerin büyümesi ve hassaslaşması normaldir. Mayo Clinic, kadınların hamilelikleri boyunca göğüs dokularının yaklaşık 1 kilo kadar büyüdüğünü tespit etmiştir. Üçüncü trimesterde, göğüslerinizden sarı renkli ilk süt gelebilir.Hamilelik sırasında vajinada oluşan değişiklikler endişelere sebep verir. Üçüncü trimesterde küçük bir istisna bulunmaktadır. Hamileliğin sonlarına yaklaştığınızda, içinde bir veya iki kan lekesi görebileceğiniz mukus şeklinde vajinal akıntı gelebilir. Bu akıntı, rahim ağzının doğum için yumuşamasının sonucunda görünür ve normaldir. Şunlardan birini fark ederseniz doktorunuzu aramalısınız:
- Aşırı akıntı
- Yoğun, sarı ya da peynirimsi görünen, enfeksiyon belirtisi olabilecek akıntı
- Vajinadan kan gelmesi
4.Ağrı ve Acı
Bebeğiniz karın bölgesinde büyümeye başladıkça tekmeleri ve diğer hareketleri hissetmeye başlarsınız. Bu durum bazen acı verici olabilse de ebeveynler bu tekmeleri çocuklarının ileride bir futbol yıldızı olacaklarına yorabilirler! Fetüsün büyümesi, vücudunuzda taşıyamayacağınız kadar yük oluştuğundan daha fazla ağrı ve acı hissetmenize neden olabilir.Sırtta, dizde ve boyunda ağrılarla acıların oluşması üçüncü trimesterde yaygın olarak görülür. Mümkün oldukça ayaklarınızı dinlendirmeniz ve ağrıyı hafifletmek için ayaklarınızın altına buz torbası ya da sıcak su torbası koymanız bu dönemde önerilebilir.
5.Sık İdrara Çıkma
Birinci ve ikinci trimester sırasında hormonal değişikliklerden dolayı daha sık idrara çıkmanız gerekebilir. Üçüncü trimesterde ise her saat başı idrara çıkıyor olabilirsiniz. Bunun nedeni, büyüyen bebeğin mesaneye daha fazla baskı yapıyor olmasıdır. Uykunuzun bölünmemesi için gece yatmadan önce çok fazla su içmemelisiniz.Doğuma hazırlanmak için bebeğiniz pelvise doğru inmeye başlar. Bu duruma hafifleme denir. Hafifleme olduğunda, daha derin nefes alabildiğinizi ve daha rahat yemek yiyebildiğinizi fark edersiniz. Ancak bebek aşağıya kaydığında bu kez mesanenizde baskıyı hissedersiniz.
Can sıkıcı olmasının yanı sıra sık sık tuvalete çıkmanın sizde yaratacağı başka bir rahatsızlık bulunmamaktadır. Ancak, idrarda kan varsa ya da sırt ağrısı yaşıyorsanız hemen doktorunuzu aramalısınız. Bu iki durum, idrar yolu enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
6.Gece Uyumada Güçlük Çekme
Hamileliğin ilk aşamalarında tüm zamanınızı uyuyarak geçirmek isteyebilirsiniz. Üçüncü trimesterde ise insomnia görülme olasılığı fazladır. Genel rahatsızlık, hamile kadınların uyuyamamasının öncül nedenidir. Bu rahatsızlık sık sık idrara çıkmaktan ya da bebeğin sürekli hareket etmesinden kaynaklanabilir. Kendinizi ve yatak odanızı uykuya güzelce hazırladığınızdan emin olmalısınız.
- Öğleden sonra geç saatlerde ve akşam egzersiz yapmaktan kaçının.
- Yatak odanız serin ve karanlık olsun.
- Geç saatlerde kestirmeyin. Gün içinde kestiriyorsanız bir saatten uzun olmamasına dikkat edin.
- Sıcak geliyorsa yatak örtünüzü inceltin.
- Yatağın yanında vantilatör bulundurun.
- Yatak odanızda televizyon varsa çıkarın. (Televizyonun sesi kısık bile olsa, televizyondan gelen ışık uyku döngüsünü engelleyecektir.)
- Yatmadan önce ılık bir duş alın.
- Meditasyon ve derin nefes egzersizlerinden faydalanın.
- Karnınızı desteklemesi için bir yastık daha kullanın.
7.Diğer Değişiklikler
Bazı anne adayları üçüncü trimester sırasında başka değişiklikler de yaşayabilirler. Bu değişiklikler arasında şunlar bulunur:
- Mide ekşimesi
- Basur
- Nefes darlığı
- Göbek deliğinin dışarı çıkması
- Braxton Hicks kontraksiyonları (Bunlar, doğum sancısından farklı olan zayıf kasılmalardır.)
Bebek için Son Hazırlıklar
⇒Hamileliğin sonlarında yaşayacağınız en büyük değişiklik muhtemelen kasılmalardır. Braxton Hicks kontraksiyonlarının aksine gerçek doğum sancısında kasılmalar giderek daha uzun, daha güçlü ve daha sık olmaya başlar. Tebrikler! Bu durumu yaşadığınızda ebeniz ya da doğum yapacağınız hastane, bebeği doğurtmaya hazır demektir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın